Konyha

Főzzünk jókat olcsón téli zöldségekkel: a szezon 4 legfinomabb étele recepttel

A téli piac is tele van finom zöldségekkel, és nem kell attól félnünk, hogy szervezetünkbe nem jut elég vitamin. Csak használjuk ki őket!

Karfiol és kelbimbó

Mindkettő a legjobb fogyókúrás ételek közé tartozik. Gyorsan elkészülnek, laktatók, de csak 25, illetve 22 kalóriát tartalmaznak. Viszont tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal. Karfiolt használhatunk ragukban, omlettekben, csőben sütve vagy pürévé törve felfújtnak. Fűszerei a fokhagyma, a szerecsendió, a kapor, a bors, a petrezselyem, a curry. A kelbimbó főzve, párolva levesben, főzelékként, köretként, rakott ételként is jó. Fűszerei a köménymag, a szerecsendió, a csombor és a majoránna.

Vörös méregtelenítő

A cékla az egyik legegészségesebb növény. Regenerálja a vörösvérsejteket, csökkenti a vérnyomást, szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait, vagyis méregtelenít, de influenzás időszakban is hasznos antioxidáns hatása miatt. A cékla gumóit télen-nyáron vásárolhatjuk a piacon, és érdemes minél kisebbeket venni, a nagyobbak szálkásak lehetnek. Gyümölcscentrifugával préseljük ki a levét, és hígítva vagy sárgarépa, alma, uborka levével vegyítsük. A cékla nyersen, főzve, párolva is fogyasztható, olívaolajjal leöntve és megsütve pedig remek köret a húsok mellé.

Mézes csirkecombok téli zöldségekkel

Hozzávalók:
■ 1 evőkanál sűrített paradicsom
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1-1 evőkanál olívaolaj és méz
■ 4 egész csirkecomb
■ 20-20 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, cékla és csicsóka
■ só, bors

A sűrített paradicsomot elkeverjük a mézzel, az olajjal, az aprított fokhagymával. Megkenjük a mázzal a megmosott, szárazra törölt, sózott, borsozott csirkecombokat, és egy nagy tepsibe helyezzük őket. Köréjük rakjuk a megpucolt, feldarabolt zöldségeket. A zöldségeket is enyhén sózzuk, borsozzuk, megspricceljük olívaolajjal. Alufóliával lefedjük, és 200 fokon 1 óráig sütjük, majd 220 fokon 20 perc alatt megpirítjuk.

Tejfölös céklaleves

Hozzávalók:
■ 20 dkg pucolt cékla
■ 1 kis fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ fél dl olívaolaj
■ 1 teáskanál frissen tört
római kömény
■ 1 kis pohár tejföl
■ só, frissen őrölt bors

A céklát egészen apró kockákra vágjuk (vagy reszeljük), 5-10 percig dinszteljük az olívaolajon a finomra vágott vöröshagymával és fokhagymával együtt, majd felöntjük 8 dl vízzel, és beleszórjuk a római köményt. Lefedjük, és puhára főzzük a céklát. Mikor megfőtt, a levest összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne a tejfölt, és tálaljuk.

Karfiolkrémleves

Hozzávalók:
■ 1 kisebb fej karfiol
■ olívaolaj
■ 3 dkg vaj
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 dl tejszín
■ só, frissen őrölt bors
■ 15 dkg füstölt sajt

A karfiolt rózsáira szedjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. A sütőben 250 fokon 20 perc alatt puhára sütjük. Közben a vajon megfuttatjuk a felaprított hagymát, a végén beletesszük az aprított fokhagymát is. Hozzáadjuk a megsült karfiolt, és felöntjük 8 deci vagy 1 liter vízzel. Összeforraljuk, és robotgéppel simára turmixoljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük, belekeverünk 10 dkg reszelt füstölt sajtot. Kevergetve melegítjük, amíg a sajt elolvad. A maradék sajttal megszórva tálaljuk.

A füstölt sajt

Különleges ízt ad a legszokványosabb sajtos tésztának vagy a sajtos-tejfölös lángosnak is. Különlegesen pikáns lesz tőle egy-egy mártás, mártogatós, krémleves, majonézes saláta, tejszínes csirkeragu, töltelék. A füstölőkben ízesített gyúrt sajtok (tésztasajtok) közül a parenyica a legismertebb, de bármely sajt füstölhető különböző módszerekkel. Ha természetes ízekre vágyunk, magunk is készíthetünk füstölt sajtot, az interneten sok recept található, és még sajtkészítő tanfolyamra is beiratkozhatunk.

Tejszínes-kelbimbós szélesmetélt

Hozzávalók:
■ 20 dkg húsos szalonna
■ 50 dkg kelbimbó
■ 50 dkg szélesmetélt
■ 2,5 dl tejszín
■ 2 egész tojás
■ 2 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors

A felkockázott szalonnát egy nagy serpenyőben zsírjára sütjük, majd félretesszük. A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, és szűrőkanállal rászedjük a szalonnára. A kelbimbó főzővizében puhára főzzük a tésztát, leszűrjük, és a szalonnás serpenyőbe szedjük. Öntünk rá 2 dl tejszínt, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk. A maradék tejszínt elkeverjük a felvert tojásokkal, alaposan megborsozzuk, és a forró, de a gázról már levett tésztára öntve elkeverjük. Azonnal tálaljuk.

Fotó: archív