Lélek

Otthoni wellness: 7 lépéses kényeztetés testnek és léleknek

Ha nincs miből elutazni egy wellness-szállodába, kapcsoljuk ki a telefont, és most csak magunkkal foglalkozzunk!

Előkészületek

Szabaduljunk meg a felesleges kacatoktól, főként azoktól a tárgyaktól, amelyek rossz emlékeket idéznek fel bennünk. Dobáljuk ki a régi göncöket! Az olyan ruháktól, amelyeket az elmúlt két évben ki sem vettünk a szekrényből, nyugodtan szabaduljunk meg. Főleg az olyan daraboktól, amelyeket kihíztunk, mert azok csak állandóan nyomasztanak bennünket. Ha ezzel készen vagyunk, akkor kapcsoljuk ki a telefont, jól szellőztessünk ki, majd permetezzünk ásványvizet a lakásba, így igazán friss levegőt teremthetünk.

Süt a nap

Ha hideg is van kint, de süt a nap, üljünk az ablakhoz, csukjuk be a szemünket, és élvezzük, ahogyan a napsugarak simogatják az arcunkat. Ennek hatására szervezetünkben termelődni kezdenek a jókedvért felelős hormonok, csökkentve a bennünk lévő feszültséget.

Merüljünk el a habokban

● A fürdés és az étkezés között tartsunk 2 óra szünetet, így a szervezetünk nem az emésztésre, hanem kizárólag a lazításra koncentrál.
● Teremtsünk kellemes hangulatot a fürdőszobában: gyújtsunk illatos mécseseket, hallgassunk lágy, nyugtató zenét.
● A vízbe csepegtessünk illóolajokat: a grépfrút illóolaj kiváló a narancsbőr és a pattanások kezelésére. Az ilang-ilang cseppek a zsíros bőrre fejtik ki jótékony hatásukat, a cédrus illóolaj pedig javítja a bőr állapotát.
● Önthetünk tejet és tejszínt is a vízbe. A tej vitaminokkal és ásványi anyagokkal ápolja a bőrt, így az kellemesen puha tapintású és fénylő lesz.
● A tengeri só serkenti a méregtelenítést, feszesíti a bőrt, nyugtatja az idegeket.
● Kortyolgassunk finom koktélt, bort vagy teát, miközben élvezzük az illatok és a lágy hab varázsát.

Fejmasszázs

A fejmasszázzsal hatékonyan oldhatjuk az érzelmi stresszt. Ujjainkat legyezőként széttárva tartsuk meg a tarkónkon, hüvelykujjainkkal körkörösen masszírozzuk a nyak felső részét, ezzel enyhíthetjük a nyakizmok merevségét. Haladjunk a masszírozó mozdulatokkal egészen a fejtetőig.

Búcsú a fáradt bőrtől

A bőrradír rendszeres használata segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, ráadásul hatására a vérkeringés is felpezsdül. Ezután ápoló pakolással nyugtassuk a megfáradt bőrt.
Almaradír: Arcradírozás helyett friss almaszeletekkel súroljuk le a bőrünket. Az almában található gyümölcssav élteti a bőrt, és leradírozza az elhalt hámsejteket.
Pakolás: Egy pohár joghurtot keverjünk össze 1 mokkáskanálnyi citromlével és 1 kiskanál mézzel. Ezt kenjük az arcra, és hagyjuk hatni 8-10 percig. Bő vízzel mossuk le, bőrünk garantáltan felfrissül, és selymes tapintásúvá válik.

Friss tappancsok

Vegyünk elő egy teniszlabdát, és görgessük a talpunkkal, így a talp reflexzónáinak ingerlése által ellazul az egész test. Majd töltsünk tele egy lavórt meleg (37-38 Celsius-fokos), egy másikat pedig hideg (18-20 Celsius-fokos) vízzel, és felváltva mártogassuk meg bennük a lábainkat. Először a meleggel kezdjük, majd két perc múlva váltsunk a hidegre, ebben 20 másodpercig áztassuk a lábat. Ismételjük meg a váltófürdőt ötször. Az elfáradt lábunkat áztathatjuk szódabikarbónás vagy citromos vízbe is.

Illóolajok segítsége

Élvezzük az aromaterápia jótékony hatásait. A különböző illóolajok, különböző módon hatnak a szervezetünkre. Válasszuk ki a számunkra megfelelőt, akár többet is, és gyújtsunk illatmécseseket: a benzoéfa illóolaj megnyugtat, elcsendesít, a tömjén illóolaja segít leküzdeni a félelmet.
A kék-kamilla illóolaj egyensúlyba hozza a testet és a lelket, az édesnarancs illóolaj felvidít, frissít, enyhíti a szorongást. A szantál relaxál, harmonizálja a csakrákat, a bergamott illóolaj növeli az önbizalmat, a fahéj illóolaj fokozza az életkedvet, a ciprus illóolaj pedig csillapítja az érzelmeket.

Fotó: pexels