Otthon

Természetes illóolajok a bosszantó rovarok ellen: így tartsuk távol a szúnyogokat!

A langyos nyári estéket és éjszakákat nagyon meg tudják keseríteni a fülünkbe zümmögő szúnyogok és a csípések miatti viszketés. Mutatjuk, milyen vegyszermentes módszerekkel zavarhatjuk el a kellemetlenkedőket.

Valószínűleg ők a nyár egyik legkevésbé kedvelt velejárói. Ahogy kezd lemenni a nap, előjönnek, csípnek, és ha bejutnak a lakásba, akár éjszakákon keresztül megzavarhatják a pihenésünket. Ha a légycsapónál hatékonyabb módszert keresnénk a távol tartásukra, de fontos számunkra, hogy természetes szereket használjunk, érdemes megpróbálkozni az illóolajokkal.

„Az illóolajok rovarokra gyakorolt hatásával kapcsolatban széles körben végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, nem csak a népi megfigyelésekre tudunk támaszkodni – magyarázza dr. Takács-Tóth Diána vegyész, aromaterapeuta, a gyógyszerészi kémia doktora. – Kutatásokkal igazolták például a geránium (Pelargonium asperum), a fodormenta (Mentha spicata), a kurkuma (Curcuma longa), a gyömbér (Zingiber officinale), az oregánó (Origanum vulgare) vagy a citronella (Cymbopogon winterianus) illóolajok kullancsriasztó hatását. Sokszor nincsen éles határvonal a kullancsriasztó és szúnyogriasztó illóolajok között, tehát inkább rovarriasztó hatásról beszélhetünk. A szúnyogok ellen a leginkább bevált illóolajok az eukaliptuszok illóolajai, a kubeba (Listsea citrata), a geránium, az oregánó és citronella illóolajok.” Szakértőnk segítségével azt is bemutatjuk, hogyan kell alkalmazni ezeket.

Kenjük a bőrünkre

„Aki szívesen használ kenhető vagy permetezhető szert a szúnyogok ellen, az készíthet a fenti illóolajokkal körülbelül 5% töménységű oldatot, és ezzel egyszerűen kenje be magát. Az illóolajok alkalmazásával kapcsolatban az általános szabály, hogy hígítatlanul nem kenjük, csepegtetjük őket bőrre – a rovarriasztás kapcsán sem teszünk másképp. Ennek az az oka, hogy az illóolajok koncentrátumok, tisztán a bőrre cseppentve irritá­ciót okozhatnak – ráadásul gazdaságosabb is, ha hígítjuk őket. Vízbe, alkoholba, zsíros olajba keverve kenhetjük, permetezhetjük őket a bőrünkre.”

Rovarriasztó permet testre

Hozzávalók:

• 2 ml geránium illóolaj

• 2 ml kubeba illóolaj

• 1 ml citronella illóolaj

• 20 ml gyógyszertári alkohol (patikában kapható)

• 75 ml desztillált/ioncserélt/ forralt-lehűtött víz

Elkészítés: Mérjük az illóolajokat 3 ml-es műanyag pipetta segítségével egy 100 ml-es szórófejes flakonba (a sorrend nem lényeges). Öntsük hozzá az alkoholt, majd töltsük tele a flakont, csavarjuk rá a permetes feltétet. Mielőtt elkezdenénk használni, ne feledjük a bőrpróbát, a csukló belső felére fújva győződjünk meg arról, hogy 12 óra elteltével sem okoz irritációt, egyéni túlérzékenységi reakciót a permet. Minden használat előtt rázzuk fel!

Párologtassuk

„Az illóolajat vagy a szúnyogriasztásra készült speciális illóolaj-keveréket a legegyszerűbb ultrahangos diffúzorban párologtatni. (Az aromamécses vagy az aromakő ebben az esetben nem lesz eléggé hatékony.) Már vannak olyan praktikus modellek, amelyek akkumulátorról működnek, így a balkonra, kertbe is magunkkal vihetjük őket, nincs szükség áramra a működtetésükhöz. A keverékek azért lehetnek hatékonyabbak az önmagukban alkalmazott olajoknál, mert az illóolajoknak van egy úgynevezett szinergikus hatásuk, ami azt jelenti, hogy felerősítik egymás hatását a keverékekben.”

Cipőre, táskára, ruhára

„Ha nem egy adott területen szeretnénk távol tartani a szúnyogokat, hanem magunkat szeretnénk felvértezni a csípések ellen, de a bőrünkre nem akarjuk kenni az olajat, a keverékből csepegtethetünk 2 cseppet a cipőnk szárára, táskánk pántjára, pólónk gallérjára oly módon, hogy a bőrünkkel ne érintkezzen. Fontos észben tartani, hogy az illóolajok (kevés kivétellel) hígítatlanul bőrirritációt okozhatnak, ezért kell olyan helyet választani, ahol nem érintkeznek közvetlenül a bőrrel, de azért olyan közel vannak a testünkhöz, hogy a hatásuk érvényesülhessen. Amikor a gyerekeim picik voltak, és nyaranta sokat aludtak a teraszon, a légy- és szúnyogriasztást úgy oldottam meg, hogy a babakocsi szélére csepegtettem néhány cseppet a rovar­riasztó illóolaj-keverékemből.”

Számos illóolaj van, amit kisgyerekek, várandósok, kisbabák mellett nem szabad használni. Ilyenkor rovarriasztóként ezek az illóolajok biztonságosak: fodormenta, kubeba, citronella, vietnámi/citromos eukaliptusz.

Jaj, megcsípett!

Még mi, felnőttek is alig tudjuk megállni, hogy vakarózzunk, ha viszket a szúnyogcsípés – a gyerekek még kevésbé tudják „békén hagyni” a csípéseket, és nagyon rossz látni, ahogy szenvednek tőle. A viszketés enyhítésére is ajánl azonban illóolajokat dr. Takács-Tóth Diána aromaterapeuta.

„A viszketést csillapító illóolajok közé tartozik a vadmurok (Daucus carota), a fodormenta (Mentha piperita) vagy az orvosi levendula (Lavandula angustifolia). 10 ml sárgabarackolajba lehet csepegtetni mindegyik fenti illóolajból 5 cseppet – legpraktikusabb, ha egy görgős fiolába töltjük, és abból kenjük fel a csípésre közvetlenül. Fontos megjegyezni, hogy ez a javallat az el nem vakart csípésekre vonatkozik. A sérült hámot, elvakart felületet sebkezelővel kell fertőtleníteni, például teafa (Melaleuca alternifolia) illóolajjal, és hámosítani orvosi levendulával.”

Ne pazaroljunk

„Ha úgy elmúlik a nyár, hogy marad az illóolajokból, akkor sem kell kidobni őket. A jávai citronellát mozgásszervi fájdalom esetén alkalmazhatjuk, a levendula nyugtató, segíti az ellazulást, az elalvást, sejtregeneráló hatású. A geránium gombaölő tulajdonságát kihasználva kenhetjük hordozóolajban lábgomba esetén, vagy keverhetjük az arckrémünkbe is sejtregeneráló hatása miatt! A vietnámi eukaliptusz (Eucalyptus citriodora) jó, ha görcsös köhögés üti fel a fejét, vagy reumás panaszok jelentkeznek! A borsmenta és fodormenta a felsőlégúti megbetegedésben segíthetnek.”

Az illóolaj-alapú rovarriasztók hatékony, természetes, abszolút egészség- és környezetbarát szerek, de ahogy a nevükben is benne van, illékonyak, így hatékonyságukat akkor őrzik meg, ha 2-3 óránkét ismételjük a kezelést.

Fotó: adobestock