Konyha

Sütinyalóka egyszerűen: a gyerekzsúr sztárja ez a mutatós édesség

Formája a nyalókáéra hasonlít, a külseje csoki- vagy cukormáz, a belseje pedig sütemény.

Három az egyben

Akkor ez most micsoda? – kérdezhetik sokan a látványos, színes gömböcskék láttán – cukorka? Nyalóka? Bonbon? A válasz: ez is az is. A neve pedig: sütinyalóka, mert a formája a nyalókáéra hasonlít, a külseje csoki- vagy cukormáz, a belseje pedig sütemény. Amerikából származik, ott cake pop a neve, 2009-ben indult el sikertörténete, amikor első változatai megjelentek egy Bakerella nevű gasztroblogger oldalán.

Cukrászdákban is egyre többször találkozhatunk vele, de magunk is elkészíthetjük, akár maradékokból is. Első alkalommal nem lesz egyszerű, mert főleg a díszítés kikísérletezése kissé nehézkes, de ha gyakorlatot szerzünk, jó kínálnivaló gyerekzsúrokra, felnőttpartikra, esküvőkre, és ha celofánba csomagoljuk, karácsonyi ajándéknak is remek.

Többször kell hűteni

A sütinyalóka tésztája készülhet előre megsütött piskótából vagy bármilyen más, töltelék nélküli tortából, a lényeg, hogy legalább egy napig szikkadjon, utána morzsalékosra törjük. De lehet a tészta alapanyaga kekszmorzsa vagy morzsásra tört babapiskóta is. Ezt keverjük össze a vajkrémmel, mascarponéval, gesztenyemasszával. Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen lágy. Hűtőben pihentessük, majd formázzunk belőle másfél-két centis átmérőjű golyóbisokat, és újra tegyük hűtőbe. Pálcára szúrva mártsuk olvasztott csokoládéba, és azonnal díszítsük szórócukrokkal, cukordrazséval, csillámporral, tetszés szerint.

Nyalókaatippek

✔ Nem baj, ha a nyalókatészta semlegesebb ízű, a bevonócsokitól, cukortól úgyis édes lesz.

✔ Ha nem kapunk nyalókapálcikát, saslikpálcára vagy méretre szabott hurkapálcára is szúrhatjuk a golyókat.

✔ A kész nyalókát hungarocellbe, oázisba vagy cukorral feltöltött üvegbe állítsuk, hogy ne érjenek egymáshoz.

Diós sütinyalóka

Hozzávalók:
✔ 5 dkg darált keksz
✔ 10 dkg darált dió
✔ 2 evőkanál baracklekvár
✔ 1 kávéskanál instant kávé kevés forró vízben feloldva (lehet koffeinmentes is!)
✔ 5 dkg porcukor
✔ pálcika
✔ csokoládé
✔ cukorka

A tésztához összegyúrjuk a darált kekszet, a darált diót, a porcukrot, a baracklekvárt és a kávét. Ha már formázható a masszánk, golyókat készítünk belőle, a golyók közepébe pálcikát szúrunk, és fagyasztóba tesszük. Mikor már kemény és fagyos, a csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, és a pálcikáknál fogva a golyókat a csokoládéba mártjuk. Gyors mozdulatokkal megszórjuk cukorkával vagy csokidarával vagy kókuszreszelékkel, vagy bármivel, amivel díszíteni szeretnénk, majd sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni.

Fotó: archív