Otthon

Jönnek a fagyok: meddig maradhat az alma a fán, mikor szüreteljük a fűszerpaprikát?

A paprika nem tűri jól a fagyokat, ezért akkor is érdemes inkább leszedni, ha még nem pirosodott be. De mi a helyzet az almával?

Testvérem aggódik növényei beérése miatt, és a következő kérdésekre vár választ öntől:
1./ A fűszerpaprikái még zöldek, leszedheti így? Bepirosodnak felfűzve?
2./ A Jonagold almáit meddig hagyhatja a fán az időjárás bizonytalansága miatt? Mert azok is zöldek még, és szeretné, ha pirossá válnának – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Őszinte leszek, sosem foglalkoztam fűszerpaprika-termesztéssel. Amiben viszont biztos vagyok, az, hogy a növény nem fagyálló. Így tehát ha ön, illetve a testvére olyan helyen lakik, ahol a kora őszi fagyok esélye sokkal valószínűbb, mint a sűrűbben lakott területeken, akkor mindenféleképpen szedje le a paprikát. Utóérlelés közben általában inkább stabilizálódni szoktak a színanyagok, mintsem erősödni, illetve pirosodni. Valamennyire el fog színeződni, de nem lesz olyan, mint az első szedéskor szedett paprika. Az utóérlelés egyébként mindenkor ajánlott, mert a szárazanyag-tartalom sokat gyarapszik az alatt a néhány hét alatt. Én mennyiségtől függően füzérenként árnyalatokra válogatnám, tehát színerősség szerint osztályoznám a paprikát, hogy könnyebb legyen vele a későbbi munka.

Az alma az enyhébb fagyokat el szokta viselni, pláne fent a fán, hiszen ezek még inkább talaj menti fagyok. Tárolás során utóérik a gyümölcs, valamennyit színesedik is, igaz, nem lesz olyan, mintha már eleve pirosan szedte volna.

Fotó: Dreamstime