Konyha

Főzzünk jókat olcsón: 4 téli zöldség recept tejszínnel, sajttal

Azért, mert hűvösebb idő van, nem kell lemondani a friss ízelről. A karfiolnak, kelbimbónak és a ceklának is most jött el az ideje. Főzzünk belőlük jókat olcsón!

Sonkás-mustáros karfiolkrokett

Hozzávalók:
✔ 1 fej karfiol
✔ 20 dkg füstölt hús, pl. tarja
✔ 15 dkg füstölt sajt
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 tojás
✔ só, bors
✔ 1 teáskanál mustár
✔ 5 dkg zsemlemorzsa
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ napraforgóolaj a sütéshez

A karfiolt egészen kicsi rózsákra szedjük, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, villával még a szűrőben összetörjük, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Hozzákeverjük a tojást, a reszelt sajtot és az apróra kockázott füstölt húst, az aprított petrezselymet és a fokhagymát. Sóval, borssal, kevés mustárral ízesítjük. Adunk hozzá 1 evőkanál zsemlemorzsát. A masszát 15-20 percig pihentetjük, majd hengereket formázunk belőle, ezeket megforgatjuk a zsemlemorzsában, és forró olajban ropogósra sütjük.

Sajtos karfiolgratin

Hozzávalók:
✔ 1 fej karfiol
✔ 1 csapott teáskanál őrölt köménymag
✔ 4 dkg vaj
✔ 4 dkg liszt
✔ 4 dl tej
✔ só, bors
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 20 dkg natúr krémsajt
✔ 1 tojás
✔ 3 evőkanál olívaolaj
✔ 2 evőkanál zsemlemorzsa

A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük. Sós, köménymaggal ízesített vízben majdnem teljesen puhára főzzük, majd leszűrjük, és félretesszük. A vajat egy közepes lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, megfuttatjuk rajta, majd fokozatosan, kevergetés közben hozzáöntjük a tejet. Sóval, borssal, aprított fokhagymával ízesítjük. A krémsajtot elkeverjük a besamelmártásban, és ha enyhén kihűlt, a tojást is beledolgozzuk. Egy tűzálló tál alját kikenjük olívaolajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, elhelyezzük rajta a karfiolrózsákat, ráöntjük a mártást, és 220 fokra melegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük.

Csőben sült sajtos-kelbimbós penne

Hozzávalók:
✔ 40 dkg penne
✔ 40 dkg kelbimbó
✔ 15 dkg húsos, füstölt szalonna
✔ 4 dkg vaj
✔ 4 dkg liszt
✔ 4 dl tej
✔ 20 dkg füstölt sajt
✔ 5 dkg parmezán (elhagyható)
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj

A kelbimbókat megpucoljuk, félbevágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, alufóliával lefedjük, és 220 fokos sütőben 35 percig sütjük. 5-10 percre levesszük a fóliát és tovább sütjük, hogy kissé karamellizálódjon a kelbimbó. Sokkal finomabb lesz így, mintha vízben főznénk puhára. Besamelt készítünk: a vajat egy közepes lábosban megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, megfuttatjuk rajta, majd fokozatosan, közben kevergetve hozzáöntjük a tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük az aprított fokhagymát, és elkeverjük benne a lereszelt sajtokat. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, és leszűrjük. Elkeverjük a besamellel,
a kelbimbóval és a kockákra vágott szalonnával, és 220 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.

Tormás céklaleves

Hozzávalók:
✔ 35 dkg cékla (pucolt mennyiség)
✔ 4-5 centis friss torma
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 2-2,5 dl tejszín
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 teáskanál frissen tört római kömény
✔ fél dl olívaolaj

A céklát egészen apró kockákra vágjuk, és a szintén apróra kockázott hagymával együtt 5-10 percig dinszteljük az olívaolajon, majd felöntjük 8 dl vízzel, beletesszük a római köményt és a meghámozott, lereszelt tormát. Lefedve puhára főzzük a céklát. Amikor megfőtt, simára turmixoljuk a levest, megsózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne a tejszínt, és tálaljuk.

Fotó: archív