Csirkés-zöldséges pite
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 12 dkg vaj
2 tojás, 0,5 dl víz, só
a töltelékhez:
20 dkg csirkemellfilé
1 közepes cukkini
3 szem paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 tojás, 10 dkg füstölt sajt
3 evőkanál olaj, kakukkfű
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Májpástétom tésztakéregben
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 12 dkg vaj
2 tojás, 0,5 dl víz, só
a töltelékhez:
30 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 tojássárgája
3 dkg zsír
1 dl tejszín, só, bors
1 csokor petrezselyem
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az aprított hagymát, és üvegesre dinszteljük. Beletesszük a májat, és 10 perc alatt készre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tejszínt, botmixerrel lazán pürésítjük. Elkeverjük benne az aprított petrezselymet. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formát. A félliteres őzgerincforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk az oldalát is. Kikenjük vajjal, és megtöltjük a májkrémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a formát, megkenjük a tojássárgájával, 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Spenótos-sajtos pitetorta
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 12 dkg vaj
2 tojás, 0,5 dl víz, só
a töltelékhez:
40 dkg fagyasztott leveles spenót
30 dkg krémfehér sajt
2 gerezd fokhagyma
2 tojás, só, bors
3 evőkanál olaj, 1 tojás sárgája
Elkészítjük a tésztát. Serpenyőben forró olajban megpároljuk a spenótot, az aprított fokhagymát és az összemorzsolt sajtot. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formánkat. A 20 cm-es, vajjal kikent tortaforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk belőle az oldalát is. Megtöltjük a spenótos krémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a tortát. A maradékból díszeket készítünk a tetejére, majd megkenjük tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
fotó: pexels