Címlapsztori Sztár

Egymásról gondoskodik Toldy Mária és Malek Andrea: unokát és dédunokát szeretnének

A Mama egy csoda! – mondja Malek Andrea az édesanyjáról. És ezt mi is megerősítjük. Az egykori táncdalénekesnő olyan energikus és pozitív személyiség, hogy a fiatalok imádnak körülötte lenni. A 13 éves unoka, Lencsi is sok időt tölt a nagyszüleivel.

Mi az örök fiatalság és a boldog élet titka? Elsősorban erre a kérdésre kerestük a választ a Malek család pestújhelyi otthonában.

„Leszögezem, hogy nem szeretek tanácsot adni, én csak azt tudom elmondani, ami nekem bevált, ami az én boldogságomat adja – mondja Toldy Mária. – Számomra a családi összetartás a legfontosabb. A férjem, a gyerekeim és az unokáim szeretete. A tanítványaimban is nagyon sok örömömet lelem, mert az énekoktatással, úgy érzem, hasznossá teszem magam. 86 évesen sem akarom abbahagyni a  munkát, aktív életet élek. A lelki harmóniám mellett a testi egészségemre is odafigyelek, mert nem szeretnék beteges lenni. Szerintem nagyon sok múlik azon, hogy mit eszünk. Én többnyire könnyű ételeket, sok salátát, zöldség- és gyümölcsféléket, szárnyas húsokat és halat. A fizikai kondíciómat is karbantartom, minden este fél órát sétálok a férjemmel, és hetente kétszer járok úszni. Ezek kötelező programok, amiket már évtizedek óta rendszeresen végzek. Az egészségem megőrzése azért is fontos, mert nem kívánok a családom terhére lenni. Persze az én koromban előfordul, hogy itt-ott fáj, de amint érzem a problémát, elmegyek orvoshoz, és elejét veszem a nagyobb bajnak. Legutóbb a térdem rendetlenkedett, és még mielőtt sétabotot kellett volna használnom, megműttettem. Olyan jól sikerült az operáció, hogy ilyen magasra fel tudom emelni a lábamat” – mutatja büszkén Marika néni. A hirtelen mozdulaton jót derülünk. Az egykori táncdalénekesnő korát meghazudtolóan energikus és fiatalos. Húsz évet letagadhatna az évei számából.

Andrea a szüleivel. Miklós és Mária már 55 éve házasok

Sztárokat tanított énekelni

Toldy Mária a 60-as évek egyik legnépszerűbb táncdalénekese volt, de a gyerekei, Andrea és Miklós születése után elbúcsúzott a színpadtól, és énektanárnő lett. Korábban olyan művészeket tanított énekelni, mint Bereczki Zoltán, Janza Kata, Szinetár Dóra, Détár Enikő és a névsor hosszan sorolható. Tudását és tapasztalatát generációknak adta át, megbecsült művész és énektanár.

Gondoskodik az idős szüleiről

„A Mama egy csoda! – veszi át a szót Andrea. – Úgy szeretnék idős koromban olyan lenni, mint ő! Tele erővel és szeretettel. Próbálok lépést tartani vele, de nem mindig sikerül” – teszi hozzá nevetve a színésznő. Andreának három gyereke van, ezért családanyaként neki is törődnie kell az egészségével.

„Először is nem dohányzom és nem iszom alkoholt. Bódító hatású szerek nélkül is jól érzem magam. Szoktam Béres Alexandra videóira tornázni, nagyon hasznosnak és követhetőnek tartom az edzésprogramját. Ezenkívül igyekszem minőségi élelmiszereket venni, rendszeresen vásárolok pia­con. Friss áruból mindig finomabb étel készül.”

Détár Enikő is a tanítványa volt

„Andrea kiváló háziasszony, és gondoskodik rólunk – folytatja az édesanyja. – Gyakran előzetes egyeztetés nélkül telefonál, és azt mondja: Mama, mindjárt ott vagyok nálatok, viszek egy kis rakott krumplit. Aztán húsz perc múlva beállít egy akkora tepsivel, hogy három napig esszük a férjemmel. Miklóssal szerencsések vagyunk, mert nagyon jó gyerekeink vannak.”

A jóság szépíti a lelket

Andrea örömforrása az, hogy másoknak adhat. „Az én lelki boldogságom nem értékes tárgyakhoz köthető, apró dolgokért is nagyon hálás vagyok. Például boldoggá tesz, amikor a szeretteimnek megfőzöm a kedvenc ételüket, vagy baráti körben elhangzik egy olyan poén, amitől mindenki a hasát fogja a nevetéstől. A jókedv és a humor számomra fontos. Emellett igyekszem olyan ember lenni, aki a környezete számára hasznos. A szüleimen látom, hogy a jóság konzervál. A békés időskor záloga, ha az ember nem cipel felesleges lelki terheket, hanem tud megbocsátani.”

Andit is tanította énekelni

„És alkalmazkodni!” – teszi hozzá Mária, aki a közelmúltban ünnepelte az 55. házassági évfordulóját a kiváló zeneszerzővel, Malek Miklóssal. Az alkalmazkodásról Mária néninek rögtön eszébe jut egy példa a saját életéből. „Mindig vágytam egy cicára, de Miklós azt mondta, nem szeretne a házunkban macskát. Elfogadtam a férjem akaratát, és nem követelőzöm. Viszont a közös esti sétánkon összebarátkoztunk egy cicával, és rendszeresen viszünk neki jutalomfalatokat. A cica is örül, én is boldog vagyok és a férjem is elégedett, egyszóval mindenki jól jár.”

Andrea fiai Bécsben élnek

Olyan jó látni, hogy anya és lánya harmóniában vannak saját magukkal. Máriának a családja és a diákjai, Andreának a szerettei mellett az erős hite segít a hétköznapokban.

„Tudom, hogy minden jót fentről kapok. Áldás van a családomon. Sosem voltam még ennyire a helyemen, mint most – meséli a színésznő. – Hálás vagyok mindenért, amit elértem. A szüleim révén is kiegyensúlyozott hátterem van, s ennek következtében is jól működnek a dolgok az életemben.”

Andrea fiai, Gábor és Péter Bécsben élnek, a második házasságából született 13 éves Léna pedig az édesanyjával, Budapesten.

Három generáció együtt

„Nekem nagy boldogság, hogy a nagyobbik fiam már megnősült, a kisebbik is eljegyezte a kedvesét. Gábor a műszaki főiskolán tanít, Péter most fejezi be a bécsi egyetemet. Nagyon kedvesek a menyeim, szívemből várom, hogy nagymama legyek. Már összegyűjtöttem a játékokat, amiket a majdani unokáimnak adok. A lányom, Léna késői gyerek. Ő még általános iskolás, de már most látszik, hogy nagyon sokrétű tehetség. A nagypapájával folyamatosan gyakorolt hegedülni, országos versenyt is nyert. Kitűnő tanuló, angolul olvas könyvsorozatokat és anyanyelvi szinten beszél németül. Nehéz lesz választani, hová menjen továbbtanulni.”

„Szerintem Lencsi sziporkázóan tehetséges, és az is könnyen megeshet, hogy követ majd minket a művészi pályán” – véli Toldy Mária.

Százévesen is szeretne élni

Elhiszem, amit az énektanárnő mond, mert neki szeme és füle van a tehetség felismeréséhez, hiszen több száz fiatalt indított el a zenei pályán, akikből később híres előadóművészek lettek. Marika néni is érdeklődve várja, hogy beválik-e a jóslata.

„Három dolgot szeretnék megélni. A Dubajban élő fiaméknak, Mikiéknek szülessen kisbabájuk, tőlük is legyen egy unokám. Arra is nagyon vágyom, hogy a fiúunokáimnak, Péternek és Gábornak legyen gyermeke, vagyis dédnagymama lehessek. És addig nem akarok elmenni a földről, amíg nem tudom meg, hogy Lencsi milyen pályát választott magának. Tisztában vagyok a korommal, és tudom, hogy ez akár bő egy évtizedre elegendő kívánság, de kíváncsian várom a jövőt. Élvezem az életemet, és szeretném hinni, hogy még százévesen is boldog ember leszek.”

Ritka alkalom, amikor a Malek család együtt lép fel

Andrea különleges hangulatú lemezt készített

A Malek Andi Soulistic új albuma hamarosan megjelenik. A zenekarvezető Jáger Bandi jazz-zongoristával közösen nyolc új feldolgozás készült. Olyanok, mint a Csillagok, csillagok; a Kis kece lányom és a Kősziklán felfutó című népdalok. A zenekar rendszeresen koncertezik, és van még további két CD, ami a közeljövőben kerül a közönség elé. Videóklipjeik a You­Tube-on láthatók, hallhatók.

Fotó: Németh Gabriella, Olajos Piroska, Schumy Csaba, privát