Címlapsztori Sztár

Marsalkó Dávid: „Egy sötét időszak után örökre rám sütött a nap”

Hazánk egyik legnépszerűbb zenekarának, a Halott Pénznek a frontemberét hétről hétre látjuk a Megasztár zsűrijében, mégis alig ismerjük a magánéletét, és hogy honnan jött. Ki ez a 40 éves fiatalember?

Nem véletlen, hogy szinte semmit nem tudni Marsalkó Dávid magánéletéről, az énekes korábban ugyanis ódzkodott a szórakoztató műsoroktól. „Még sosem vállaltam tévés feladatokat, de bevallom, érdekel, hogy ebből mit lehet kihozni. Annyi szuper dolgot kaptam a zenétől és a közönségtől az évek alatt, és szeretném, ha másoknak is tudnék segíteni abban, hogy megvalósítsák az álmaikat” – mondta korábban Dávid, akiről csokorba szedtünk néhány érdekességet, hogy jobban megismerjük. Talán kiderül az is, miért lett a Megasztár zsűritagja.

A második neve Napóleon

Édesapja a Napóleon nevet adta neki

1984 októberében, Pécsen született. Édesapja, Marsalkó Péter fényképész. Dávid első zenekari képét is ő készítette, és a második keresztneve is az apukájától származik. „Bementem a kórházba, megszólítottam egy ápolót, mondtam neki, hogy keresek egy Marsalkó gyereket. Az első kérdés rögtön az volt: ugye erre a vörös újszülöttre gondolt? Ezután megkérdezte, mi legyen a fiú neve. Ránéztem, és azt mondtam, legyen Napóleon, mert olyan kerek feje volt, ha kalap lett volna a rajta, úgy nézett volna ki, mint a francia császár” – idézte fel nevetve Dávid apukája.

Elutasították a zeneiskolából

Hétéves volt, amikor édesanyja elvitte egy zeneiskolába, mert szerették volna, ha zenét tanul. Miután elénekelte a felvételin a  Boci, boci tarkát, azt mondták neki, semmi esélye a zenei pályán. Szerencsére Dávid kedvét nem vette el a negatív vélemény, hanem arra sarkallta, hogy a külső megerősítés helyett önmagában találja meg a válaszokat.

Gyerekkorában teniszezett

Sokáig nem hittek benne

Dolgozott újságkihordóként, árufeltöltőként, múzeumban pénzügyi tervezőként, belekóstolt a reklámiparba, még Kínában is szerencsét próbált, miközben egyre jobban érezte, a zene az útja.
2004-ben megalapította a Halott Pénz formációt. „2009-ben kaptam az első biztató szót, az első vállveregetést, addig mindenki azt mondta, semmire sem jutok a zenei világban.” A zenekar mellett marketingesként is helytállt. Fizikailag megterhelő volt két karriert egyszerre építenie, teljes kimerültség miatt kórházba került. Akkor hozta meg a döntést, hogy a biztos jövedelmet feladva a zenészlétet választja.

Kártyajátékból jött a név

Együttesének neve egy pókerkifejezésből ered: ha valakiről azt feltételezik a játékosok, hogy nincs esélye nyerni, halott pénznek hívják. Mivel Dávidban sem hittek évekig és nem kapott támogatást, könnyedén azonosult a kifejezéssel. Valószínűleg ő sem gondolta akkor, hogy 2024-ben a TV2 vezető műsorának, a ­Megasztárnak lesz a zsűritagja.

10 négyzetméteres albérletben élt

„2011-ben abba akartam hagyni, mert elbizonytalanítottak a visszajelzések, és még mindig senki sem hitt bennem. Mielőtt majdnem leléceltem Angliába szerencsét próbálni, megcsináltam az első Halott Pénz-videóklipet, az Angardot. A sikeren felbuzdulva elkészült A feneked a gyengém, majd a Minden szobába kell álom. Egy 10 négyzetméteres albérletben laktam akkor, és egy összecsukható kempingágyon aludtam. 2018-ban arra ébredtem, hogy több mint száz ember építi a színpadunkat a Budapest Arénában, és a generációnkból elsőként telt házas koncertet adtunk ott” – emlékezett vissza Dávid egy korábbi interjúban.

Hosszú út vezetett a kis albérletből a Megasztár zsűripultjáig

Sikeres teniszező volt

Gyerekkorában egy évtizeden át az élsport határozta meg az életét: teniszezőként napi három edzése volt a hétvégi versenyek mellett. A feszített tempó ellenére is jutott ideje arra, hogy szövegírással, zeneszerzéssel foglalkozzon. 19 évesen abbahagyta a teniszt, és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán tanult tovább.

Fontos számára a privát szféra

Feleségével régóta egy párt alkotnak. Boldogságuk titka a zenész szerint abban is rejlik, hogy családi életüket óvják a nyilvánosság elől, sosem mutatkoztak még együtt a médiában.

Fiús apuka

Két gyermeke van: nagyobbik fia, Leon hatéves, a kisebbik pedig idén nyáron ünnepelte a második születésnapját. Dávid szerint a két legszebb dolog a világon: egy boldog gyerek és egy boldog nő. „2018-ban egyedül lettem. Fogalmam sincs, hogy miért, hiszen életünk egyik legjobb évé­ben voltunk. A háttérbe akartam vonulni, elbújni a világ elől. Napi szinten gyötörtek ezerszer erősebb démonok, mint korábban bármikor. Paradox módon, amikor elértem mindent, úgy éreztem, mindent elvesztettem. Egy nagyon sötét időszak után örökre rám sütött a nap, és megszületett a kisfiam. Egyszer csak minden kitisztult, és megírtam az Amikor feladnád című slágerünket.”

Forrás: instagram, pecsiujsag.hu

Fotó: Nagy Zoltán, TV2, privát