Konyha

Könnyű tavaszi ízek a tányéron: 4 recept sok zöldséggel és sovány húsokkal vacsorára

Ahogy melegszik az idő úgy vágyjuk egyre inkább a könnyű ízeket a tél súlyos, laktató finomságai után. Négy igazán tavaszi, könnyű receptet mutatunk.
göngyölt pulyka recept

Tavaszi zöldségleves

Hozzávalók:

  • 3-3 zsenge sárgarépa és fehérrépa
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 18 dkg liszt
  • 8 dkg friss parajlevél vagy 3 evőkanál mirelit parajpüré
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors, só

Forró olajban megpirítjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, majd a karikákra vágott zöldhagymát, végül az aprított petrezselymet is. Felöntjük 1,2 liter vízzel, felforraljuk és sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon főzzük tovább, míg a zöldségek roppanósra puhulnak. A levesbetéthez a lisztet keverőedénybe szórjuk, hozzáadjuk az apróra vágott parajlevelet, a tojásokat és a zúzott fokhagymát.

Sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük keverni. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy könnyen keverhető, lágy, de nem folyékony tésztát kapjunk. Ha a leves már majdnem elkészült, a tésztából fél centi vastag, hosszúkás galuskákat szaggatunk a levesbe. Lassú tűzön kb. 10-15 perc alatt készre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és tálalásig fedővel letakarva állni hagyjuk. Forrón tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Bundában sült pulykasteak

Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamellfilé
  • 20 dkg zsenge sárgarépa
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj, 2,5 dkg vaj
  • 1-1 csokor petrezselyem és snidling
  • 4 szál oregánó
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl zöldségleves
  • 1,5 dl tejszín
  • őrölt bors, só

A pulykamellet 8 egyforma szeletre vágjuk, de vigyázzunk, hogy a szeletelés mindig a hús rostjaira merőleges legyen. Kicsit kiklopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. Lisztbe, felvert tojásba, majd a csíkokra reszelt sárgarépába forgatjuk. Forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukat pirosra sütjük, és papírszalvétára téve leitatjuk a felesleges zsiradékot.

A mártáshoz a felolvasztott vajba beleszórjuk a lisztet, az apróra vagdalt petrezselymet, snidlinget és oregánót. Jól összekeverjük, és a zöldséglevessel krémesre főzzük. Beleöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről. A pulykamellszeleteket tányérra fektetjük, és körbelocsoljuk a mártással.

Sertésszűz párolt zöldkörettel

Hozzávalók:

  • 1 kg szűzpecsenye egészben
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4-4 evőkanál olaj és liszt
  • 4 tojás, 2 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1–1 tk. rozmaring és bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt bors, só

a körethez:

  • 4 sárgarépa, 3 dkg vaj
  • 1 dl zöldségleves
  • 1 csokor petrezselyem, só

A húst bedörzsöljük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd forró olajban pirosra sütjük. A tésztához a tojássárgákat az olvasztott vajjal habosra keverjük, majd beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, a rozmaringot, a bazsalikomot, a petrezselymet, a sót és a borsot, végül lazán hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A piskótamasszából keveset a sütőpapírral bélelt tepsire kenünk, ráfektetjük az elősütött húst, és egyenletesen bevonjuk a többi tésztával. 190 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. 15 percig pihentetjük, és ujjnyi vastagra szeleteljük. A körethez a sárgarépákat hullámos pengéjű késsel felszeleteljük, és az olvasztott vajban megfuttatjuk. Felöntjük a levessel, majd sóval, petrezselyemmel ízesítjük. Lefedve roppanósra pároljuk.

Töltött gyöngytyúkmell

Hozzávalók:

  • 4 gyöngytyúkmellfilé
  • 10-10 dkg sárga- és fehérrépa
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • fél dl olívaolaj,
  • őrölt bors, só

a körethez:

  • 70 dkg burgonya
  • 1 dl tej, 3 dkg vaj,
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 szál zöldhagyma, kakukkfű, só

A mellfiléket lapjával félbevágjuk, kissé kiklopfoljuk, és sóval, borssal, mustárral ízesítjük. A répákat, a zöldhagymát, a paprikát hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Vegyesen a hússzeletekre halmozzuk, sózzuk, borsozzuk, és szorosan felgöngyöljük. Hústűvel összetűzzük, majd forró olajban, közepes tűzön minden oldalukat pirosra sütjük. A körethez a nagyobb darabokra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a vajat, majd burgonyanyomóval összetörjük. Hozzászórjuk az apróra vágott petrezselymet, zöldhagymát, kakukkfüvet, és habverővel habosra keverjük.

fotó: pexels