Kávés-tejszínes írótorta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 16 dkg vaj
- 5 dkg kakaópor
- 3 egész tojás
- 2 dl író
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 evőkanál instant kávé
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2,5 dl habtejszín
- 1 tasak habfixáló
- 3 evőkanál instant kávé
- 4 evőkanál porcukor, gyümölcs
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lágy vajat elektromos habverővel habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Minden tojással verjük egy ideig. A sütőporral és szódabikarbónával vegyített lisztet a vajas krémhez szitáljuk, hozzáadjuk a kakaóport, az instant kávét és az írót, majd fakanállal elkeverjük a tésztát.
- Kivajazunk és kilisztezünk ki egy 20 cm-es kapcsos tortaformát, beleszedjük a tésztát, majd 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Az instant kávét belekeverjük 2 evőkanál forró
vízbe, majd a mascarponéval és a porcukorral is összekeverjük. - A tejszínt a habfixálóval nagyon kemény habnak felverjük, és a kávékrémhez forgatjuk. A kihűlt tortát kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, a krém másik felét szétkenjük a tetején, és szederrel díszítjük.
Rumos-mazsolás sütemény
Hozzávalók:
- 20 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 15 dkg vaj
- 15 dkg barna cukor
- 25 dkg finomliszt
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 3 egész tojás
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A mazsolát 10 percig áztatjuk a rumban. A vajat a cukorral együtt takaréklángon melegítjük, amíg a cukor elolvad, és hozzákeverjük a rumos mazsolát. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, belekeverjük a vajas mazsolába, végül hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat. Kivajazunk és lisztezünk egy 20 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben
kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Ez is érdekelhet
Mandulás narancstorta
Hozzávalók:
- 2 narancs
- 15 dkg kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg őrölt mandula
- 6 egész tojás
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
- A narancsok héját mosogatószerrel alaposan megsikáljuk és leöblítjük. Fazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és kb. 40 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt narancsokat negyedeljük, eltávolítjuk belőlük a magokat.
- Botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, az őrölt mandulát, tovább turmixoljuk, majd szintén botmixerrel elkeverjük benne az enyhén felvert tojásokat.
- Kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű tortaformát, beleszedjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A kihűlt tortát kiborítjuk a formából, megszórjuk porcukorral, és felszeleteljük.
Fotó: archív