Konyha

Őszi torták: 3 mesésen gazdag gyümölcsös sütemény recept képpel piskótás alappal

Használjuk ki a szezon hazai kulináris kincseit: süssünk az egész családnak ínycsiklandó desszerteket!
kávékrémes torta recept

Kávés-tejszínes írótorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 16 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 3 egész tojás
  • 2 dl író
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál instant kávé

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 3 evőkanál instant kávé
  • 4 evőkanál porcukor, gyümölcs
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lágy vajat elektromos habverővel habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Minden tojással verjük egy ideig. A sütőporral és szódabikarbónával vegyített lisztet a vajas krémhez szitáljuk, hozzáadjuk a kakaóport, az instant kávét és az írót, majd fakanállal elkeverjük a tésztát.
  2. Kivajazunk és kilisztezünk ki egy 20 cm-es kapcsos tortaformát, beleszedjük a tésztát, majd 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Az instant kávét belekeverjük 2 evőkanál forró
    vízbe, majd a mascarponéval és a porcukorral is összekeverjük.
  3. A tejszínt a habfixálóval nagyon kemény habnak felverjük, és a kávékrémhez forgatjuk. A kihűlt tortát kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, a krém másik felét szétkenjük a tetején, és szederrel díszítjük.

Rumos-mazsolás sütemény

rumos mazsolás sütemény recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor
  • 3 egész tojás

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A mazsolát 10 percig áztatjuk a rumban. A vajat a cukorral együtt takaréklángon melegítjük, amíg a cukor elolvad, és hozzákeverjük a rumos mazsolát. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, belekeverjük a vajas mazsolába, végül hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat. Kivajazunk és lisztezünk egy 20 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben
kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Ez is érdekelhet

  1. Soha többé Horvátország: „Amit átéltünk, a legnagyobb ellenségünknek sem kívánnánk”
  2. Túrd fel a gyerekkori holmijaidat: egy ház árát éri ez a régiség, amit a nagypapádtól kaptál
  3. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”

Mandulás narancstorta

mandulás narancstorta liszt nélkül recept

Hozzávalók:

  • 2 narancs
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg őrölt mandula
  • 6 egész tojás
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  1. A narancsok héját mosogatószerrel alaposan megsikáljuk és leöblítjük. Fazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és kb. 40 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt narancsokat negyedeljük, eltávolítjuk belőlük a magokat.
  2. Botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, az őrölt mandulát, tovább turmixoljuk, majd szintén botmixerrel elkeverjük benne az enyhén felvert tojásokat.
  3. Kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű tortaformát, beleszedjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A kihűlt tortát kiborítjuk a formából, megszórjuk porcukorral, és felszeleteljük.

Fotó: archív