Konyha

Kókusz és kakaó: 4 ellenállhatatlan sütemény recept képpel, amit a nagyi is megirigyelne

Vannak olyan klasszikusok, amit ha akarunk sem tudunk kikerülni, ha süteményt szeretnénk sütni. Ilyen a kókusz és a csokoládé, ami nem is érdemli meg, hogy kerülgessük, hiszen tényleg remekül működnek együtt.

Fehér csokoládés kókuszgolyók

Hozzávalók:

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 6 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 dl tejszín + kókuszlikőr vagy aroma

a bevonáshoz:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
  • 10 dkg kókuszreszelék

A darált háztartási kekszet a puha vajjal és a porcukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a tejszínt és a kókuszlikőrt vagy aromát. Addig gyúrjuk a masszát, amíg egy nagy golyóbist nem tudunk formázni belőle. Kb. 2 dkg-os gombócokat formázunk a tésztából, majd hűtőbe tesszük dermedni. A fehér csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd a megdermedt golyókat belemártjuk, hogy vékony bevonatot kapjanak, megvárjuk, amíg kicsit megdermed, és meghempergetjük a kókuszreszelékben.

Rumos-kókuszos csokis szelet

Hozzávalók:

  • 10-10 dkg liszt, vaj, porcukor
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1/3 csomag sütőpor,
  • 1 dl tej

a krémhez:

  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál keményítő, fél dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál rum

a rumos sziruphoz: 5 dkg cukor, 1 dl víz, 2-3 evőkanál rum

a díszítéshez: 15 dkg csokoládé, 2 evőkanál étolaj

A vajat a porcukorral, a tojásokkal habosítjuk. Beletesszük a tejet, a liszttel elkevert kakaót és sütőport. Sütőpapírral fedett tepsiben elkenjük, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A kisült tésztát kettévágjuk. A cukrot a vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a rumot, és ecsettel megkenjük mindkét tésztalapot. A kókusz-krémhez a tejszínt a cukorral felforraljuk, belekeverjük a kókuszreszeléket. A keményítőt a vízzel elkeverjük, majd a kókuszos részhez öntjük, amitől besűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és a rumot is. A két lapot a meleg kókuszkrémmel összetöltjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. A csokoládét az olajjal gőz fölött megmelegítjük, majd egyenletesen bevonjuk vele a sütemény tetejét.

Kókuszkrémes brownies

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 1 egész tojás
  • 16 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál joghurt

a krémhez:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj
  • néhány csepp kókuszeszencia

A tejet a vajjal felmelegítjük, míg a vaj teljesen fel nem olvad. A cukrot a kakaóporral elkeverve a tejes alaphoz adjuk, és addig keverjük, míg a cukor el nem olvad. A lisztet, a szódabikarbónát szintén elkeverjük, majd a masszához adjuk, végül a joghurtot és a tojást is hozzáadjuk. Egy kisebb tepsit kikenünk és kilisztezünk, majd egyenletesen elterítjük benne a kakaós masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukrot a vajjal teljesen kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a kókuszreszeléket és a kókuszeszenciát is. Együtt tovább habosítjuk, és az így elkészült krémet a kihűlt tészta tetején egyenletesen elkenjük. Tálalásig hűtőbe tesszük dermedni, majd felszeleteljük.

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Kókuszos tekercsek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 4 tojásfehérje
  • 6-6 dkg kókuszreszelék és liszt
  • 8 dkg cukor

a krémhez:

  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg puha vaj
  • 4 dkg porcukor
  • néhány csepp kókuszeszencia

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a lisztet a kókuszreszelékkel elkeverjük, majd a habba forgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben a piskótát kb. 1 cm vastag lappá kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem lehet felcsavarni a tekercset. A krémhez a tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a puha vajjal a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a meleg csokoládét, majd együtt tovább habosítjuk. A piskótalapot egy konyharuhára terítjük, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekercseljük. Végül hűtőbe tesszük dermedni, és 1-2 óra múlva szeletelhető.

Fotó: archív