Konyha

Egyben sült szárnyasok: 6 tökéletesen omlós recept, amivel sosem szárad ki többé a hús

Sokan félnek egyben megsütni egy 3 kg-os madarat, vagy egy öregebb szárnyast, pedig ügyesen előkészítve épp olyan omlós lesz a húsa, mint egy kis csirkének.
egyben sült szárnyasok recept

Mustáros-vörösboros kappan

HOZZÁVALÓK:

  • 3 kg-os kappan
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál zöld bors (konzerv)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 2 dl víz, őrölt bors, só

A sütés előtti napon a megtisztított kappant kívül-belül bedörzsöljük sóval és bors­sal. A mellét és a combját hegyes késsel megszurkáljuk, majd megtűzdeljük a csíkokra vágott füstölt szalonna felével és a fokhagymával. A mustárt és a durvára tört zöld borsot összekeverjük, és ezzel is bekenjük a kappant kívül-belül.

A sütés napján a pet­re­zselymet a kappan hasüre­gé­be rakjuk. A visszamaradt szalonnaszeleteket a tepsi aljára tesszük, ráfektetjük a kappant, aláöntjük a bort és a vizet. Alufóliával letakarjuk, 190 fokos sütőben 2,5-3 órán át pároljuk. Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. A megsült kappant 15 percig pihentetjük, és burgonyakrokettel, házi savanyúsággal kínáljuk.

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Birsalmás libasült

HOZZÁVALÓK:

  • 3 kg-os liba
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 birsalma

A megtisztított libát kívül-belül alaposan megszórjuk sóval és borssal, majd megkenjük a csípős dijoni mustárral. A liba belsejébe töltjük a nagyobb cik­kek­re vágott vöröshagymát és a meghámozott, kimagozott és szintén cikkekre darabolt birsalma egyharmadát.

A visszamaradt birsalmát a tepsibe rakosgatjuk, ráöntjük a bort, és ráfektetjük a fűsze­rezett libát. Alufóliával letakarjuk, és 190 fokos sütőben 2,5 órán keresztül pároljuk, közben a saját szaftjával időről időre locsolgatjuk. Amikor már a sütés vége felé járunk, levesszük a fóliát, és a húst ropo­gós pirosra sütjük, de a locsolgatást ekkor sem hagyjuk abba.

Ha megsült a liba, 20 percig pihentetjük, és a vele sült birsalmával, hagymás tört burgonyával tálaljuk.

Zöldfűszeres gyöngytyúk

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg-os gyöngytyúk
  • 2 evőkanál mustár
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • fél csokor kakukkfű
  • 1 csokor rozmaring
  • 1 csokor zsálya
  • 1 dl olaj, 3 dl víz
  • durvára tört rózsabors, só

A tyúkot kívül-belül bedörzsöljük sóval és rózsaborssal. A mustárt a belsejébe kenjük, a mellerészét megtűzdeljük vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával és fokhagymával. A húst érdemes este bepácolni.

A hagymát nagyobb cikkekre vágjuk, és a fűszerek felével a gyöngytyúk belsejébe töltjük. A fűszerek másik felét a tepsibe tesszük, majd ráhelyezzük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és aláöntjük a vizet. Alufóliával betakarva 180 fokos sütőbe tesszük. 1,5-2 órán át pároljuk, félóránként meglocsoljuk a saját szaftjával, majd a fólia nélkül pirosra sütjük. Amikor elkészült, 10 percig pihentessük, és rizzsel, párolt zöldségekkel tálaljuk.

Szalonnával tűzdelt pulyka

HOZZÁVALÓK:

  • 3 kg-os pulyka
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 4 evőkanál mustár
  • 3 sárgarépa
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 csokor zellerlevél
  • 4 zöldpaprika
  • 1 dl olaj
  • 5 dl víz
  • őrölt bors, só

A pulykát sóval, borssal, kívül-belül jól bedörzsöljük, a melle- és a combrészét éles késsel megtűzdeljük a felcsíkozott szalonnával. A mustárt a belsejébe kenjük. Érdemes sütés előtt 1-2 nappal bepácolni. Nagyobb darabokra vágjuk a sárgarépát, gombát, hagymát, zöldpaprikát, és tepsibe tesszük. Sóval, borssal fűszerezzük, olajjal meglocsoljuk, és ráöntjük a vizet.

A pulykát a zöldségekre tesszük, a zellerlevelet a belsejébe nyomjuk, és lefedjük alufóliával. 180 fokos sütőben 2,5-3 órán át pároljuk, közben fél óránként meglocsoljuk a saját szaftjával, majd a fóliát levéve pirosra sütjük. 15-20 percig pihentetjük.

Majoránnás töltött kacsa

egészben sült töltött kacsa recept

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg-os pecsenyekacsa
  • 3 zsemle
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 főtt tojás, 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 dl zöldségleves
  • majoránna, őrölt bors, só

A megtisztított kacsát kívül-belül sóval, borssal, majoránnával bedörzsöljük. A töltelékhez a kockákra vágott szalonnát pirosra sütjük, beleszórjuk a felaprított hagymát meg a zúzott fokhagymát, és tovább pirítjuk. Beletesszük a beáztatott és kinyomkodott zsemléket, a kockákra vágott tojásokat, a nyers tojást is, és sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük.

A kacsa mellének a bőrét a kezünkkel fellazítjuk, és nyomózsákból alátöltjük a tojásos tölteléket. A petrezselymet a kacsa hasüregébe tesszük, majd tepsibe fektetjük, aláöntjük a zöldséglevest, és fóliával lefedve, 190 fokos sütóben 1 óra 30 percig pároljuk, közben 15 percenként meglocsoljuk a saját szaftjával. Amikor a kacsa megpuhult, levesszük a fóliát, és piros-ropogósra sütjük. Ha elkészült, 15-20 percig pihentetjük, majd rizzsel tálaljuk.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Gyömbéres töltött jérce

Hozzávalók:

  • 1,5 kg-os csirke
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 5 zsemle, 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl olaj, 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl zöldségleves
  • őrölt bors, só

A megtisztított csirkét megsózzuk, megborsozzuk. Ropo­gósra sütjük az ap­ró kockákra vágott szalonnát, mellé szórjuk a felaprított hagymát és a friss gyömbért is.

Beletesszük a felszeletelt gombát, és addig sütjük, amíg kissé összeesik, majd hozzáadjuk a beáztatott, kinyom­ko­dott zsemléket, a felütött to­jást, sót, borsot és az apróra vágott petrezselymet. Jól összekeverjük a tölte­léket, és
a csirke has­üregébe töltjük. A csirkét nagy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a száraz fehérbort és az előzetesen megfőzött zöldséglevest, és 190 fokos sütő­ben, alufóliával letakarva 1,5 órát pároljuk, köz­ben többször is a saját levével locsolgatjuk.

Levesszük a fóliát, és a csirkét szép pirosra sütjük. Amikor elkészült, 10 percig pihentetjük.

Fotó: pexels, archív

Címkék: