Konyha

Fűszeres sütik: 4 karakteres sütemény recept képpel

Egy téli sütemény akkor az igazi, ha érződik rajta a tél fűszereinek, vagyis a gyömbérnek, fahéjnak a karakteres íze.
gyömbéres sütemény recept

Mézes-fahéjas kocka

mézes fahéjas sütemény recept

Hozzávalók:
22 dkg liszt
12,5 dkg vaj
14 dkg porcukor
2 egész tojás
10 dkg méz, 1,5 dl tej
5 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
1 púpozott teáskanál sütőpor
a krémhez: 15 dkg porcukor
1 evőkanál méz
12,5 dkg krémsajt

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat a cukorral habosra keverjük. Fokozatosan hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat, majd az átszitált lisztet, a fűszereket és a sütőport, a tejjel együtt. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18×25 cm-es tepsit, beleszedjük a tésztát, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük. 10 percig hűtjük, aztán kiborítjuk a tepsiből a süteményt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a porcukrot elkeverjük a krémsajttal és a mézzel, a krémmel megkenjük a teljesen kihűlt süteményt. Minimum 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd szeleteljük.

Kókuszos „After Eight”

After Eight recept

Hozzávalók:
10 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
10 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
4,5 dkg kókuszreszelék
2 egész tojás, 1 dl tej
a krémhez: 20 dkg porcukor
4 evőkanál tej, 8 dkg vaj
15 csepp borsmenta aroma
a tetejére: 5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit összekeverjük, egy 18×25 cm-s tepsit kivajazunk és kilisztezünk, a tésztát beleszedjük, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. 10 percig hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk a tepsiből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a porcukrot elkeverjük az olvasztott vajjal, a tejjel és a borsmenta aromával. A kihűlt tésztalapon egyenletesen szétkenjük, és szilárdulásig hűtőszekrénybe tesszük. A felkockázott csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk. A csokoládékrémet szétkenjük a tortán. Száradás után kockázzuk.

Kókuszos ananászos süti

kókuszos ananászos sütemény

Hozzávalók:
15 dkg vajas keksz
10 dkg zabpehely
5 dkg kristálycukor
10 dkg kókuszreszelék
20 dkg kandírozott ananász
5 dkg kandírozott narancs
2 dl 7,5%-os, cukrozatlan
sűrített tej, 10 dkg vaj
a krémhez: 15 dkg porcukor
6 dkg vaj, 6 dkg krémsajt
pár csepp citromlé
10 dkg kókuszcsipsz

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kekszet morzsa állagúra törjük. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a tészta összes száraz hozzávalóját, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és az olvasztott vajat. Sütőpapírral kibélelünk egy 18×25 cm-es tepsit (a sütőpapírt áztassuk először vízbe, facsarjuk ki, így sokkal könnyebb lesz a tepsi formájára igazítani). Beleszedjük a masszát, kanállal lesimítjuk és lelapogatjuk. 30 percig sütjük, míg a teteje arany barnára sül. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben. A kihűlt lapot egy deszkára borítjuk.

A krémhez a porcukrot elkeverjük a lágy vajjal és a krémsajttal. Pár csepp citromlevet adunk hozzá, megkenjük vele a sütemény tetejét, és hűtőszekrénybe tesszük. A kókuszcsipszet száraz serpenyőben megpirítjuk, megszórjuk vele a süteményt, majd szeleteljük.

Gyömbéres kocka

gyömbéres sütemény recept

Hozzávalók:
25 dkg gyömbéres keksz
12,5 dkg vaj
a citromkrémhez:
2 citrom
5 egész tojás
10-10 dkg vaj és kristálycukor
1 kis tasak színtelen tortazselé
a kandírozott citromhoz:
10 dkg kristálycukor
1 citrom

A kekszet konyhai aprítóval vagy mozsárban morzsásra törjük. Elkeverjük az olvasztott vajjal, majd belelapogatjuk egy sütőpapírral kibélelt, 18×25 cm-s tepsibe. Hűtőbe tesszük, hogy összeálljon. 2 citrom héját lereszeljük, összemorzsoljuk a cukorral, hozzáadjuk a citromok kifacsart levét és az 5 tojást.

Elkeverjük a krémet, hozzáadjuk a kevés krémben elkevert tortazselét. Vízgőz felett, folyamatosan kevergetve besűrítjük a krémet (ne forraljuk fel!). A még meleg krémbe beletesszük a felkockázott vajat, és olvadásig kevergetjük. A krémet a tortaalapra kenjük, és szilárdulásig (min. 3-4 óra) a hűtőbe tesszük. A kandírozott citromhoz a cukrot 2 dl vízzel elkeverjük. Gyöngyözve forraljuk 5 percig. A felszeletelt citromkarikákat a szirupba tesszük, gyöngyözve-forralva főzzük 20 percig. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Fotó: archív