Endíviás tekercs
Hozzávalók:
4 tortilla
1 endívia
5 dkg kockákra vágott
füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
6 szárított paradicsom
20 szem olajbogyó
15 dkg krémsajt
4 dkg kecskesajt
olívaolaj, őrölt bors, só
A vékony szeletekre vágott hagymát 5 percig 4 evőkanál olajban dinszteljük, hozzáadjuk a cikkekre vágott endíviát, a felaprított olaj-
bogyót és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg az endívia puha lesz. A tortillákat megkenjük a sajtkrémmel, rátesszük a zöldségeket, megszórjuk reszelt kecskesajttal, és feltekerjük. 200 fokon 10 percig sütjük, melegen tálaljuk, friss salátát kínálunk mellé.
Zöldséges sonkatekercs
Hozzávalók:
8 vastagabb szelet főtt sonka
15 dkg puha kenyérbél
4 dkg fenyőmag
1 narancs
1 zeller
2 sárgarépa
1 csokor petrezselyem
2 dl tejszín
4 dkg reszelt parmezán
olívaolaj, só
Reszeljük le a narancs héjának a felét, turmixoljuk össze a kenyérbéllel, a sajt felével, a zeller leveleivel és sóval. Dobjuk bele a fenyőmagot. Vágjuk csíkokra a sárgarépát és a zellert, 5 percre tegyük lobogó sós vízbe, hűtsük le. Felezzük el a sonkaszeleteket, rakjuk rá a kenyérbelet, a zöldségeket, tekerjük fel, tegyük kivajazott tűzálló tálba. Locsoljuk meg a tejszínnel, sózzuk, szórjuk meg a maradék sajttal, és süssük 200 C°-on 20 percig.
Illatos tonhaltekercs
Hozzávalók:
12 szelet tonhal
8 dkg mandula
3 szelet kenyér bele
1 dl száraz fehérbor
50 dkg koktélparadicsom
fél gerezd fokhagyma
1 kávéskanál szárított oregánó
1 csokor petrezselyem
1 csokor menta
olívaolaj, só
A kenyérbelet összeturmixoljuk a megpirított mandulával, a fokhagymával, az oregánóval és a petrezselyemmel. Megtöltjük a hússzeleteket, és fogvájóval összetűzzük. Átforgatjuk a félbevágott paradicsomokat 5 evőkanál forró olajjal, beletesszük a tekercseket, és megpirítjuk. Meglocsoljuk a borral, ha elfőtt, megsózzuk az ételt, és még 5 percig pároljuk. Tálalás előtt megszórjuk mentával.
Pikáns csirketekercs
Hozzávalók:
6 szelet csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 szál zellerszár
2 dkg pisztácia
4 dkg kecskesajt
3 dkg zsemlemorzsa
40 dkg paradicsomszósz
1 szál kakukkfű
csípős pirospaprika
olívaolaj, só
A hússzeleteket kiklopfoljuk. A hagymát és a zellert felkockázzuk, 8 percig két evőkanál olaj és két evőkanál víz keverékében dinszteljük. A zöldségekhez tesszük a durvára vágott pisztáciát és a reszelt sajtot. Egy evőkanál olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a zöldségekhez keverjük. Ezzel a masszával megtöltjük a hússzeleteket, minden tekercset elfelezünk, és megtűzzük hústűvel. Fél óráig főzzük a kakukkfűvel és a csípős paprikával ízesített paradicsomszószban. Melegen tálaljuk.
Fotó: archív