Konyha

Gyors vacsora ötletek munka után: diétás húsok zsenge tavaszi zöldségekkel

Sajnos kevés az a háziasszony, akinek munka után még van ideje hosszan főzőcskézni. Ez a 4 recept megoldja ezt a problémát: hamar elkészülnek, laktatóak és mégsem hízlalnak.
spenót csirkemell recept

Töltött sertésszűz zsenge zöldbabbal

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertésszűz
  • 10 dkg szeletelt trappista sajt
  • 1 csokor snidling
  • 50 dkg zsenge zöldbab
  • só, bors, olaj
  • olívaolaj

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A húst úgy vágjuk be, hogy téglalapnak szét tudjuk hajtani. Megsózzuk, megborsozzuk. Bőven megszórjuk az aprított snidlinggel, egy csíkban ráhelyezzük a sajtszeleteket. Feltekerjük a húst, és hústűvel megtűzzük, vagy főzőzsinórral megkötjük. Serpenyőben olajat melegítünk, a húst minden oldalról körbesütjük, majd 25 percre az előmelegített sütőbe tesszük sülni.

Közben a babot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kevés olívaolajat locsolunk rá, és megszórjuk durva tengeri sóval.

Mézes-újhagymás csirkemell tavaszi salátával

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 nagy csokor újhagyma
  • 2 csokor hónapos retek
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál almaecet
  • vegyes zöldsaláta
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • napraforgóolaj a sütéshez

A csirkemellet felcsíkozzuk és megsózzuk. Az újhagymát 2 cm-es darabokra vágjuk. A retket fél karikákra vágjuk. A zöldsalátát elkeverjük a retekkel és az újhagyma felével. Nagyon enyhén megsózzuk. Az ecetet jól elkeverjük az olajjal és 2 evőkanál mézzel. A salátára öntjük.

Serpenyőben kevés olajat melegítünk, hozzáadunk 2 evőkanál mézet, majdNa csirkemellet és az újhagyma másik felét. Nagy lángon 5-6 perc alatt készre pirítjuk a húst.

Rozmaringos hal répával, borsóval

Hozzávalók:

  • 60 dkg tengeri halfilé
  • 30 dkg zsenge zöldborsó
  • 10 szál zsenge sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág rozmaring

A zöldségeket megtisztítjuk, és sós vízben 5 percig főzzük. Gyorsan leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük és félretesszük. A halat besózzuk, a rozmaringot és a fokhagymát felaprítjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, hozzáadjuk a rozmaringot és a fokhagymát, majd a halat.

Mindkét oldalát ropogósra sütjük. Ha kész a hal, a maradék vajon átmelegítjük a zöldségeket.

Fokhagymás csirkemell

spenót csirkemell recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg spenót
  • 4 csirkemellfilé
  • 2 dl natúr joghurt
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors, zsemlemorzsa
  • 5 dkg kukoricapehely
  • olaj

A joghurtot elkeverjük 2 gerezd zúzott fokhagymával, megsózzuk és megborsozzuk. A morzsát elkeverjük az apróra tört kukoricapehellyel. A melleket először a joghurtban forgatjuk meg, majd a morzsás keverékben. Egyenletesen körbespricceljük olajjal, és 220 fokos sütőben 45 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lefedjük.

A spenótot megpucoljuk, megmossuk, megszárítjuk, hozzáadunk 3 evőkanál olajat, 3 gerezd aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és egy nagy serpenyőben pár perc alatt megfonnyasztjuk.

Fotó: pexels