Töltött sertésszűz zsenge zöldbabbal
Hozzávalók:
- 60 dkg sertésszűz
- 10 dkg szeletelt trappista sajt
- 1 csokor snidling
- 50 dkg zsenge zöldbab
- só, bors, olaj
- olívaolaj
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A húst úgy vágjuk be, hogy téglalapnak szét tudjuk hajtani. Megsózzuk, megborsozzuk. Bőven megszórjuk az aprított snidlinggel, egy csíkban ráhelyezzük a sajtszeleteket. Feltekerjük a húst, és hústűvel megtűzzük, vagy főzőzsinórral megkötjük. Serpenyőben olajat melegítünk, a húst minden oldalról körbesütjük, majd 25 percre az előmelegített sütőbe tesszük sülni.
Közben a babot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kevés olívaolajat locsolunk rá, és megszórjuk durva tengeri sóval.
Mézes-újhagymás csirkemell tavaszi salátával
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 nagy csokor újhagyma
- 2 csokor hónapos retek
- 4 evőkanál méz
- 4 evőkanál almaecet
- vegyes zöldsaláta
- 4 evőkanál olívaolaj
- napraforgóolaj a sütéshez
A csirkemellet felcsíkozzuk és megsózzuk. Az újhagymát 2 cm-es darabokra vágjuk. A retket fél karikákra vágjuk. A zöldsalátát elkeverjük a retekkel és az újhagyma felével. Nagyon enyhén megsózzuk. Az ecetet jól elkeverjük az olajjal és 2 evőkanál mézzel. A salátára öntjük.
Serpenyőben kevés olajat melegítünk, hozzáadunk 2 evőkanál mézet, majdNa csirkemellet és az újhagyma másik felét. Nagy lángon 5-6 perc alatt készre pirítjuk a húst.
Rozmaringos hal répával, borsóval
Hozzávalók:
- 60 dkg tengeri halfilé
- 30 dkg zsenge zöldborsó
- 10 szál zsenge sárgarépa
- 5 dkg vaj
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 ág rozmaring
A zöldségeket megtisztítjuk, és sós vízben 5 percig főzzük. Gyorsan leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük és félretesszük. A halat besózzuk, a rozmaringot és a fokhagymát felaprítjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, hozzáadjuk a rozmaringot és a fokhagymát, majd a halat.
Mindkét oldalát ropogósra sütjük. Ha kész a hal, a maradék vajon átmelegítjük a zöldségeket.
Fokhagymás csirkemell
Hozzávalók:
- 50 dkg spenót
- 4 csirkemellfilé
- 2 dl natúr joghurt
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors, zsemlemorzsa
- 5 dkg kukoricapehely
- olaj
A joghurtot elkeverjük 2 gerezd zúzott fokhagymával, megsózzuk és megborsozzuk. A morzsát elkeverjük az apróra tört kukoricapehellyel. A melleket először a joghurtban forgatjuk meg, majd a morzsás keverékben. Egyenletesen körbespricceljük olajjal, és 220 fokos sütőben 45 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lefedjük.
A spenótot megpucoljuk, megmossuk, megszárítjuk, hozzáadunk 3 evőkanál olajat, 3 gerezd aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és egy nagy serpenyőben pár perc alatt megfonnyasztjuk.
Fotó: pexels