Konyha

Lasagne kicsit másképp: 4 olcsó recept, amit muszáj kipróbálnod még a nyáron

A csőben sült olasz tésztának csak kevesen tudnak ellenállni, és tulajdonképpen miért is kéne, ha egyszer finom és ezerféleképpen variálható.
sült zöldséges-mozzarellás lasagne egy tányéron

Sült zöldséges-mozzarellás

Sült zöldséges-mozarellás lasagne

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • 2 közepes cukkini
  • 4 paradicsom
  • 50 dkg csiperke
  • só, őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 1 dl olívaolaj
  • 50 dkg száraz lasagne tészta
  • 1 dl zöldségleves
  • 30 dkg mozzarella sajt

A megmosott padlizsánt, cukkinit, paradicsomot, gombát félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd külön-külön, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, bazsalikommal ízesítjük.

Ezután, szintén külön- külön, kevés forró olajon minden oldalukat pirosra sütjük. A keletkezett szaftot nem öntjük ki, hanem a rétegezésnél a zöldséggel együtt a tésztalapokra tesszük. Olajozott, zsemlemorzsázott tepsi aljába teszünk egy sor tésztát, erre jön a padlizsán, reszelt mozzarella, és addig folytatjuk a rétegezést, minden sorban más zöldséggel, amíg
a hozzávalók el nem fogynak. Meglocsoljuk a zöldséglevessel.

A tetejére mozzarellaszeleteket teszünk, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, 10 percig pihentetjük, kockákra vágva tálaljuk, és bazsalikommal díszítjük.

Húsos-lecsós

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 40 dkg darált csirkecomb
  • 50 dkg zöldpaprika
  • 50 dkg érett paradicsom
  • őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50 dkg száraz lasagne tészta
  • olaj, zsemlemorzsa
  • 14 dkg edami sajt

A kis kockákra vágott szalonnát a forró olajon pirosra sütjük, hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, és beletesszük a darált húst.
Fehéredésig sütjük, majd beleszórjuk a szeletelt zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és 1 deci vizet öntünk rá, hogy szaftosabb legyen. Közepes tűzön 10-15 percig főzzük, közben sóval, borssal, aprított petrezselyemmel ízesítjük.

Egy olajozott, zsemlemorzsázott tepsi aljába terítünk egy sor lasagne tésztát, erre jön a lecsó ötöd része, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Amennyi levet a lecsó eresztett, azt is felhasználjuk a töltelékrétegekhez. Végül megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.

Ha elkészült, 10 percig pihentetjük, majd kockákra vágva tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.

Ez is érdekelhet

Zöldséges marhahúsos

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg marhacomb
  • 4 dl zöldségleves
  • 3 szál zsenge sárgarépa
  • só, őrölt bors
  • fél dl olaj
  • 1 cukkini
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 szál friss kakukkfű
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • 50 dkg száraz lasagne tészta
  • 15 dkg ementáli sajt

Forró olajon megfuttatjuk az aprított vörös- és fokhagymát, hozzáadjuk a kis kockákra darabolt húst, felöntjük 2,5 deci zöldséglevessel, és félpuhára pároljuk. Ha kell, levessel pótoljuk a szaftját, beleszórjuk a kis darabokra vagdalt zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük, és készre főzzük.

Mielőtt levesszük a tűzről, kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Az olajozott, zsemlemorzsázott tepsit kibéleljük egy sor tésztával, erre jön a ragu ötödrésze, és a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A maradék zöldséglevessel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, 10 percig pihentetjük, utána kockákra vágva tálaljuk, és kakukkfűvel díszítjük.

Tejszínes-tonhalas

rukkolás lasagne recept
Tejszínes-tonhalas lasagne

Hozzávalók:

  • fél dl olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 90 dkg tonhalfilé
  • 6 dl tejszín
  • só, őrölt bors
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb csokor kapor
  • 15 dkg reszelt parmezán sajt
  • 50 dkg száraz lasagne tészta
  • olaj, zsemlemorzsa

A forró olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt tonhalfilét, és fehéredésig sütjük. Ráöntjük a tejszínt, ha felforrt, sóval, borssal ízesítjük, és közepes tűzön 5-6 percig pároljuk. Beleszórjuk az apróra vagdalt kaliforniai paprikát, a kaprot és a sajt felét, majd lehúzzuk a tűzről.

Olajozott, zsemlemorzsázott tepsi aljára egy sor lasagne tésztát terítünk, erre jön a halas ragu negyedrésze, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megszórjuk a reszelt sajt másik felével, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, 10 percig pihentetjük, utána kockákra vágva tálaljuk, és paprikával, kaporral díszítjük.

Fotó: archív