Ez azt jelenti, hogy durva vegyszerekhez kell nyúlnunk? Nem feltétlenül. Íme néhány házi módszer a sütőtálcák tisztítására, amelyek tökéletesen megbirkóznak a legsúlyosabb szennyeződésekkel is.
Sütőlemezek tisztítása
A sütőlemezeket sokféleképpen használjuk. Húst, zöldséget, zsemlét és házi süteményeket készítünk rajtuk. Bár tudjuk, hogy minden használat után alaposan meg kell tisztítani őket, mégsem tesszük ezt mindig kellő gondossággal. Idővel az égésmaradványok és a zsiradékok felhalmozódnak a felületen, és olyan erősen megtapadnak rajta, hogy szinte lehetetlennek tűnik eltávolítani.
A sütőlapok tisztítását más okokból sem szabad halogatni. Ha piszkos sütőlapokon süt, az elkészített ételek íze és illata romlik, ráadásul egészségtelenné válik. Az ételbe kerülő régi, sárgás színű zsír és égett maradékok mérgezőek a szervezetre nézve. Ráadásul az állandó felmelegedés miatt a fémlemezen lévő szennyeződés megrövidíti annak élettartamát, valamint a sütő élettartamát is. Ahhoz, hogy a készüléket minél hosszabb ideig jó állapotban tartsa, rendszeresen tisztítsa meg minden alkatrészét, beleértve a sütőlapokat is.
Hogyan tisztítsa meg őket vegyszerek használata nélkül?
Kiderült, hogy számos hatékony otthoni módszer létezik.
Az üzletekben különféle professzionális sütő- és fémlemez tisztítószereket talál. Bár ezek általában hatékonynak bizonyulnak, drágák, agresszív hatással vannak a felületre és káros anyagokat tartalmaznak – ránk és a környezetre is veszélyes anyagokat. Nem kell használnunk őket, ha azt szeretnénk, hogy sütőtálcáink újszerűek legyenek. Természetes módszerekkel még a legsúlyosabb szennyeződéseket is eltávolíthatjuk.
Hogyan tisztítsuk a sütőtálcákat?
Íme a legjobb házi szerek:
- Hidrogén-peroxidból és szódabikarbónából készült paszta: Keverjünk össze ½ csésze szódabikarbónát 2-3 evőkanál hidrogén-peroxiddal. Az így kapott pasztát terítsük el a sütőlap felületén, és hagyjuk állni körülbelül 15 percig. Ez idő elteltével súroljuk le szivaccsal, öblítsük le vízzel, és töröljük szárazra.
- Ecet és szódabikarbóna: Szórjunnk egy vastag réteg szódabikarbónát egy piszkos sütőlapra. Öntsük le az egészet ecettel, és tegyük az előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ezután húzzuk ki a tepsit, várjuk meg, amíg kihűl, majd súroljuk át kefével, és öblítsük le folyó víz alatt.
- Mosogatószeres keverék: ½ csésze szódabikarbónához adjunk 4-5 evőkanál mosogatószert. Keverjük össze, majd a masszát kenjük szét a piszkos sütőlemezen. Várjunk körülbelül 15 percet, majd súroluk át a felületet nedves szivaccsal. Végül öblítsük le a szennyeződést
- Kálium-hidrogén-tartarát és ecet: A kálium-hidrogén-tartarát sav, más néven borkősav, a borkészítés során keletkező melléktermék és a sütőpor alkotórésze. Legkönnyebben online édességboltokban lehet megvásárolni. A tepsi tisztításához káliumhidrogén-tartarát és ecet keverékére van szükség (1:1 arányban). Ezt kenjük a felületre, és várjuk meg, amíg a paszta megszárad. Ezután szivaccsal és meleg vízzel távolítsuk el a szennyeződéseket.
- Alufólia és mosogatószer-tabletta: Tépjünk le egy darab alufóliát, és csomagoljuk be vele a sütőlapot. Töltsünk meg egy kádat meleg vízzel, és merítsük bele a sütőlapot. Adjunk egy tablettát a vízhez, és várjunk 2 órát. Az alufólia és a mosogatószer közötti kémiai reakció megtisztítja a tepsit. Ezután csak öblítsük le vízzel és szárítsuk meg.
Ezekkel az egyszerű és biztonságos módszerekkel a leégett tepsi tisztán fog ragyogni.
Fotó: gettyimages