Konyha

A legegészségesebbnek hisszük, közben rákkeltő lehet ez a konyhai csodagép

Segíthet, ha sütőpapírt használunk, mert így az élelmiszer nem érintkezik közvetlenül a sütő forró felületével. Rendszeresen tisztítsuk a készüléket, de csakis az akrilamid miatt ne váljunk meg tőle!
rákkeltő az air fryer

Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikertörténete az olajmentes fritőz. Ám felmerült az aggály, hogy magas hőmérsékleten egyes ételekben, például a burgonyában rákkeltő akrilamid keletkezhet, ha ebben készítjük el. Egy tanulmány részletesen is megvizsgálta a kérdést, és több következtetést is levont.

Elsőként azt állapították meg, hogy az air fryerben sült krumpliban kevesebb az akrilamid, mint abban, amit hagyományosan olajban vagy akár klasszikus sütőben készítettek el. Ez azt is bizonyítja, hogy az akrilamid szempontjából minden olyan helyzet veszélyes, amikor az ételt magas hőmérsékleten sütjük.

Csökkenthető a káros hatás

rákkeltő az air fryer

A káros vegyület mennyisége függ a sütés hőfokától és időtartamától, ezért jó, ha megtaláljuk azt a legalacsonyabb sütési hőfokot és legrövidebb időt, amelyen élvezetes lesz az ételünk.

Segíthet, ha sütőpapírt használunk, mert így az élelmiszer nem érintkezik közvetlenül a sütő forró felületével. Rendszeresen tisztítsuk a készüléket, de csakis az akrilamid miatt ne váljunk meg tőle! Az olajmentes sütés ugyanis még mindig sokkal egészségesebb, mint ha bő olajban készüne az étel.

A legjobb ötlet az, ha változatosan étkezünk, az air fryerben sütött finomságok mellett pedig sok nyers vagy párolt zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, tejterméket fogyasztunk.

Fotó: adobestock

Címkék: