A páfrány egy igazi retró cserepes növény egyenesen a nagymama ablakpárkányáról. A fiatalok is évről évre egyre jobban értékelik dekoratív tulajdonságait.
Ha sok levél szárad egyszerre a szobapáfrányon, akkor valószínűleg gondozási hibát követtél el. Azonban még ha ki is szárítottad a virágot, a legyengült páfrányt még mindig megmentheted egy konyhai hulladékból készült házi készítésű kondicionálóval.
A páfrányok buja zöld leveleiknek köszönhetően különösen jól illenek a boho és retró enteriőrökbe. Sajnos viszont ez a faj könnyen tönkretehető, ha nem kapja meg a megfelelő ápolást. Ha a páfrányod megbarnul és elszárad, azonnal cselekedj.
Ezeket a ápolási szabályokat tartsd be
A páfrányok nedves trópusi erdőkben nőnek, ezért télen a száraz lakáslevegő miatt gyakran kiszáradnak. Ügyelj arra, hogy rendszeresen használj párásítót, hogy optimális körülményeket teremts a növekedésükhöz.
Választhatod a páfránylevelek kézi permetezését is, de ezt reggel tedd, hogy a víznek legyen ideje elpárologni. Ellenkező esetben a virág megbetegedhet, és ezt senki sem szeretné.
- Helyezd a növényt szórt fényű helyre.
- Gondoskodj arról, hogy a páfrány földje vízáteresztő legyen, lehetőleg tőzeg hozzáadásával készüljön és mindig enyhén nedves legyen.
- Viszont ne öntözd túl, mert akkor a növény gyökerei elrohadnak.
- A növény öntözéséhez csak lágy vizet használj. Ez lehet esővíz is.
Buja zöld páfrány tápozással
Nem kell drága, kertészeti boltokban kapható műtrágyát használni ahhoz, hogy megmentsd a haldokló növényt. Használd fel a közkedvelt gyümölcsök maradékát, amelyeket amúgy csak a kukában végeznék. Az almahéjak és csutkák például tökéletes tápjai lehetnek a szobapáfránynak, ami még szerencsét is hoz.
Az almamaradék természetes cukrokat és ami még fontosabb, káliumot és foszfort tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a talaj minőségére. Erősítik a gyökérzetet, a leveleket és javítják azok szilárdságát, antioxidánsokkal rendelkeznek és segítenek fenntartani a talaj enyhén savas pH-értékét, ami kulcsfontosságú a páfrányok jó állapotához.

Hogyan használjuk az almát a páfrányokhoz?
A házi almás táplé elkészítéséhez 1 liter vízre és 4 gyümölcsre, illetve azok héjára és csutkájára lesz szükséged.
- Az almahéj- és csutkadarabokat vágd kisebb kockákra, hogy felgyorsítsd az erjedést.
- Tedd őket egy nagy befőttesüvegbe, és önts rájuk vizet, majd fedd le az edényt gézzel, hogy a levegő szabadon áramolhasson az edénybe.
- Várj 4 napot, és minden nap keverd meg az üveg tartalmát. Ne ijedj meg a jellegzetes szagtól!
- Szűrd át a folyadékot egy szitán, és hígítsd fel az almacsutkatrágyát friss vízzel 1:3 arányban.
- 2 hetente öntözd meg a páfrányt ezzel a tápoldattal (legfeljebb 2 hétig tárold a hűtőben).
Fotó: gettyimages


