Otthon és Kert

Barnul és szárad a szobapáfrány: egy almacsutkával megmentheted – így csináld

Elszárad és barnul a páfrányod? Ha a növények színe megváltozik, szokatlan levélfoltok vannak rajta, vagy a szélei elhalnak, ne becsüld alá a problémát.
szobapáfrány gondozása ápolása locsolása tápozása

A páfrány egy igazi retró cserepes növény egyenesen a nagymama ablakpárkányáról. A fiatalok is évről évre egyre jobban értékelik dekoratív tulajdonságait.

Ha sok levél szárad egyszerre a szobapáfrányon, akkor valószínűleg gondozási hibát követtél el. Azonban még ha ki is szárítottad a virágot, a legyengült páfrányt még mindig megmentheted egy konyhai hulladékból készült házi készítésű kondicionálóval.

A páfrányok buja zöld leveleiknek köszönhetően különösen jól illenek a boho és retró enteriőrökbe. Sajnos viszont ez a faj könnyen tönkretehető, ha nem kapja meg a megfelelő ápolást. Ha a páfrányod megbarnul és elszárad, azonnal cselekedj.

Ezeket a ápolási szabályokat tartsd be

A páfrányok nedves trópusi erdőkben nőnek, ezért télen a száraz lakáslevegő miatt gyakran kiszáradnak. Ügyelj arra, hogy rendszeresen használj párásítót, hogy optimális körülményeket teremts a növekedésükhöz.

Választhatod a páfránylevelek kézi permetezését is, de ezt reggel tedd, hogy a víznek legyen ideje elpárologni. Ellenkező esetben a virág megbetegedhet, és ezt senki sem szeretné.

  • Helyezd a növényt szórt fényű helyre.
  • Gondoskodj arról, hogy a páfrány földje vízáteresztő legyen, lehetőleg tőzeg hozzáadásával készüljön és mindig enyhén nedves legyen.
  • Viszont ne öntözd túl, mert akkor a növény gyökerei elrohadnak.
  • A növény öntözéséhez csak lágy vizet használj. Ez lehet esővíz is.

Buja zöld páfrány tápozással

Nem kell drága, kertészeti boltokban kapható műtrágyát használni ahhoz, hogy megmentsd a haldokló növényt. Használd fel a közkedvelt gyümölcsök maradékát, amelyeket amúgy csak a kukában végeznék. Az almahéjak és csutkák például tökéletes tápjai lehetnek a szobapáfránynak, ami még szerencsét is hoz.

Az almamaradék természetes cukrokat és ami még fontosabb, káliumot és foszfort tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a talaj minőségére. Erősítik a gyökérzetet, a leveleket és javítják azok szilárdságát, antioxidánsokkal rendelkeznek és segítenek fenntartani a talaj enyhén savas pH-értékét, ami kulcsfontosságú a páfrányok jó állapotához.

szobapáfrány gondozása ápolása locsolása tápozása
A száradó szobapáfrány egyáltalán nem szép látvány, ráadásul rengeteget szemetel

Hogyan használjuk az almát a páfrányokhoz?

A házi almás táplé elkészítéséhez 1 liter vízre és 4 gyümölcsre, illetve azok héjára és csutkájára lesz szükséged.

  1. Az almahéj- és csutkadarabokat vágd kisebb kockákra, hogy felgyorsítsd az erjedést.
  2. Tedd őket egy nagy befőttesüvegbe, és önts rájuk vizet, majd fedd le az edényt gézzel, hogy a levegő szabadon áramolhasson az edénybe.
  3. Várj 4 napot, és minden nap keverd meg az üveg tartalmát. Ne ijedj meg a jellegzetes szagtól!
  4. Szűrd át a folyadékot egy szitán, és hígítsd fel az almacsutkatrágyát friss vízzel 1:3 arányban.
  5. 2 hetente öntözd meg a páfrányt ezzel a tápoldattal (legfeljebb 2 hétig tárold a hűtőben).

Forrás

Fotó: gettyimages