A burgonya általában hosszú ideig eltartható, de sokan nem tudják, hogy bizonyos zöldségek mellett tárolva gyorsan megpenészedhet és megrohadhat. A burgonyát praktikus tárolni a konyhában a tél végén, hogy kiadós meleg ételeket készíthessünk belőle és mindig kéznél legyen. De bosszantó lehet, ha nagyobb mennyiséget vettünk belőle és a burgonya idő előtt megromlik.
Nyilvánvalónak és praktikusnak tűnhet, hogy minden zöldséget ugyanazon a helyen tárolj a konyhában, de bizonyos termékek gyorsan rothadni kezdenek, ha egy helyen tárolják őket.
Alice Osborne, a Cook’n szakértője megosztotta, hogy a burgonya közelében tárolható zöldségfélék közül a hagyma és a fokhagyma van a legrosszabb hatással a krumpli állapotára.
„Kerüld a hagyma burgonyával való tárolását. A hagyma és a burgonya együttes tárolása felgyorsítja a burgonya érési folyamatát, aminek következtében csírázni kezd. Ez vonatkozik a fokhagymára is. Tartsd távol a burgonyától, ha azt akarod, hogy sokáig friss maradjon.”
Miért csírázik hamarabb a krumpli a hagymáktól?
A hagyma etilén nevű gázt szabadít fel, ami egy növényi hormont, amely hatására a termés idővel beérik és ízesebbé válik. Ha túl sok etilén szabadul fel egy zárt térben, akkor az összes zöldség vagy gyümölcs gyorsan megromolhat. A burgonya különösen érzékeny az etiléngázra, így ezen zöldség esetében gyors és látványos lesz a romlás.

A burgonya emellett sok nedvességet is tartalmaz, amitől a fokhagyma és a hagyma is penészessé válhat, ha a közelében tárolják. A krumplit a legjobb a fokhagymától és a hagymától távol, szobahőmérsékleten, sötét helyen tárolni a konyhában.
A legjobb, ha nem hagyod a burgonyát a konyhapulton sem, mert fény hatására mérgező, szolanin nevű vegyületet termelhet, amelyet nem szabad elfogyasztani. A fény hatására a burgonya csírázni kezd, rettenetesen keserű ízű lesz, és még be is zöldül.
Ez is érdekelhet: A hagyma és a krumpli ősellenségek: ezeket az ételeket nem szabad egymás mellett tárolni a hűtőben
Mi az a szolanin a burgonyában?
A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség az emberre és az állatokra veszélytelen. Az éretlen vagy az öreg, kicsírázott gumókban már 0,06% is lehet a mérgező alkaloidból, a csírában pedig ennél egy nagyságrenddel több is, tehát az ilyen burgonya már mérgező lehet. Ebből az okból a burgonyáról a csírákat el kell távolítani a felhasználás előtt, illetve hosszabb tárolás alatt akár többször is. A szolanin lokálisan a nyálkahártyát izgatja. Felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz.
A hűtő sem a legjobb hely a burgonyának
A burgonyát nem ajánlott hűteni sem, mert a hideg hőmérséklet hatására a keményítők cukorrá alakulnak, ami jelentősen lerövidíti az eltarthatóságát, és pépessé, rothadttá válik. A burgonya hűtőszekrényben való tárolása nagy mennyiségű akrilamidot is termelhet, amely kémiai vegyület növeli a rák kockázatát.
Hol tároljam a krumplit?
A legjobb hely a burgonya tárolására általában egy szekrény, fiók vagy akár egy kamra, ha van ilyen a konyhában. Ha megtalálod a megfelelő helyet a burgonya tárolására, fontos az is, hogy jól szellőző edényben tartsd, mert a több levegő a térben szárazon tartja a zöldségeket.
A burgonya nedvességet szabadít fel (lélegzik), amitől penészessé válhat, és ha nem megfelelően tárolják, elkezd csírázni. Tartsd a burgonyát kosárban, papírzacskóban, hálózacskóban vagy fedetlen edényben, hogy tovább friss maradjon a krumpli.
Ha hűvös, sötét, szellős helyen tárolod a burgonyát, távol a hagymától, akkor a burgonya hat hónapnál tovább is friss maradhat.
Fotó: gettyimages