Egyes gyümölcsök és zöldségek egyszerűen nem viselik jól a hideget, például a déligyümölcsök, mint a banán vagy az ananász. „Minden, ami meleg éghajlatról származik, nem szereti a hűtőszekrényt” – mondja Arne Betzold, a Német Mezőgazdasági és Táplálkozási Intézet (BLE) munkatársa.
Helytelen tárolás: fagyási foltok és aroma-veszteség
Bizonyos zöldségfélék, például a padlizsán és a paradicsom, már néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet sem viselnek jól – legalábbis hosszabb távon.
„A padlizsán hideg hatására barna foltokat kap, ha a hűtőben tároljuk” – magyarázza a szakértő. A paradicsom pedig, akárcsak az ananász, elveszíti az aromáját a hűtőszekrényben. Hasonlóan érzékenyek a hidegre az uborka, a paprika és a cukkini: ezeket legfeljebb egy-három napig szabad a hűtőben tartani, és utána gyorsan fel kell használni.
A burgonya és a hagyma sem való a zöldséges rekeszbe. A burgonya a hideg hatására átalakítja a keményítőt cukorrá, így édeskés ízű lesz. A hagyma pedig a hűtőben gyorsan nedvesedik és hamarabb penészedik. Ezeket jobb hűvös, sötét helyen, például a pincében tárolni.
Ez kerülhet a zöldséges rekeszbe
A hűtő alsó részén található, üveglappal elválasztott zöldséges rekesz általában 2-3 fokkal melegebb, mint a hűtő többi része. Ezért bizonyos zöldségek itt jól elállnak, például:
- Karfiol, cikória, zöldborsó, zöldbab, újhagyma, sárgarépa, retek, saláta, zeller és spárga.
Ugyanez igaz néhány gyümölcsre is, például:
- Bogyós gyümölcsök, cseresznye, szőlő, sárgabarack és alma (ha egy hétnél tovább szeretnénk tárolni).
A citrusfélék is tarthatók a zöldséges rekeszben, de igazi aromájukat szobahőmérsékleten fejtik ki legjobban.
Ez is érdekelhet: Két héttel tovább is eláll a banán, ha ezen a helyen tárolod a konyhában
Tudtad?
Bár se nem gyümölcs, se nem zöldség, sokan a gombára is termésként tekintenek, és gyakran tárolják más termékekkel együtt a hűtőszekrényben. Azonban a kis kalaposok nagyon kényesek, és rendkívül érzékenyek a közeli ételek, ételmaradékok erős szagára, ezért kell távol tartani a csípős dolgoktól. Akkor járunk a legjobban, ha papírzacskóba tesszük a gombát, ami felszívja a felesleges nedvességet, kellő levegőhöz juttatja, és megóvja a szennyeződésektől.
Fotó: pexels