Egészség

Habot látsz a teád tetején? Egészen mást jelent, mint amire elsőre gondolnál

A teán lévő hab gyakori látvány a főzet elkészítésekor. Vannak, akik amint meglátják, azonnal úgy döntenek, hogy a csésze vagy bögre tartalmát a mosogatóba öntik, mondván, biztos mosogatószer-maradvány volt benne. Pedig nem biztos, hogy erről van szó.
habos tea

Valójában azonban ez a víz és a gyógynövények, vagy tealevelek felesleges pazarlása, ha kiöntöd a habzó teádat, mert a teán lévő hab valójában egyáltalán nem veszélyes. Kialakulásáért a főzés során lejátszódó természetes folyamatok felelősek.

habos tea
Habot látsz a teád tetején? Egészen mást jelent, mint amire elsőre gondolnál

Ezért habzik a tea

  1. A tea a benne lévő természetes kémiai vegyületek miatt habzik a főzés során. Ezek főként szaponinok, amelyek a jellegzetes keserű ízt is adják az italnak.
  2. Állítólag megakadályozzák a növénybetegségek és a kártevők támadását. Ez a fő feladatuk, de csökkentik a víz felületi feszültségét is, így a népszerű ital felszínén buborékok képződnek, amikor kiöntjük.
  3. A tea habzása gyakran éppen, hogy a jó minőségű főzet jele. A jelenség ugyanis általában a legkevésbé feldolgozott és ezért tápanyagokban leggazdagabb tealevelek felöntése után jelentkezik.
  4. Ha azonban a közönséges olcsó filteres tea lefőzése után jelennek meg a buborékok, az semmi jót nem jelent. Ebben az esetben ugyanis nagy valószínűséggel a teában lévő teaporszemcsék okozzák a habosodást.

Ez is érdekelhet: Omlós teasütemények: olcsó, kiadós édességek, ha sok vendég érkezik

Ha kevesebb habot szeretnél:

Ha meg akarod akadályozni a tea habzását, próbáld meg a vizet valamivel alacsonyabb hőmérsékleten a csészébe önteni, (feltéve persze, hogy ez az adott főzet típusához ajánlott).

A víz csészébe öntésének technikája is fontos. Próbáld meg a vízsugár magasságát csökkenteni a tea kiöntésekor, ha minimalizálni szeretnéd a jellegzetes buborékok megjelenésének esélyét.

Tea- vagy kávéfoltok a bögrén: így távolítsd el

  • A citrusfélék segítsége

Használd ki a citrusfélék erejét a kellemetlen tea- vagy kávéfoltok eltávolítására. Vágj félbe egy citromot, csavard ki, tedd a citromhéjat a foltos csészébe, és szórd meg sóval, majd engedd fel meleg vízzel. Hagyd a keveréket egy ideig állni, hogy a sav lebontsa a foltokat. Végül jól öblítsd el a csetreszt.

  • Szódabikarbónás segítség

A szódabikarbóna nemcsak a lakás, hanem a konyha zugait is megtisztítja. A szódabikarbóna és a víz nagyszerű párosítás a legtöbb dolog tisztítására, beleértve a csészéket is. Készíts pasztát szódabikarbóna és víz összekeverésével, majd bőségesen vidd fel a piszkos területekre. Hagyd a keveréket néhány percig hatni. Óvatosan súrold le a porcelánt, és figyeld az átalakulást.

  • Az ecet ereje

Az ecet még a több hónapos foltok ellen is bevethető. Az ecettel kezelt bögrék olyanok lesznek, mintha újak lennének. Tölts egy bögrébe egyenlő arányban víz és ecet keverékét, és hagyd, hogy dolgozzon. A bögréket néhány órán át vagy akár egy éjszakán át is áztathatod. Az ecetben lévő sav feloldja a foltokat. Az áztatás után alaposan súrold le a bögrét, és öblítsd le. Győződj meg róla, hogy nem maradt rajta ecet nyoma.

Forrás

Fotó: gettyimages

Címkék: