Melyik sushi maradhat az étlapon?
A természetvédelmi szervezet egy sushi-útmutatót készített, amely segíthet a szupermarketben való vásárlásnál vagy az éttermi rendelésnél. Egy színkódos (zöld-sárga-piros) rendszerben értékeltek 13 tipikus sushi-alapanyagot, megmutatva, melyeket érdemes kerülni, és melyek fenntarthatóbbak. A WWF 13 népszerű sushi-alapanyagot vizsgált meg.
Ezeket jobb elkerülni (piros kategória):
- Angolna – minden formában, vadon fogott és tenyésztett egyaránt
- Tengeri keszeg – minden formában
- Sárgaúszójú tonhal – ha gyűrűs kerítőhálóval vagy hosszú horogsoros módszerrel fogták
- Bonitó tonhal – ha a Csendes-óceánból hosszú horogsoros módszerrel, vagy az Indiai-óceánból gyűrűs kerítőhálóval és eresztőhálóval fogták
- Kékúszójú tonhal – ha halgazdaságból vagy hosszú horogsoros módszerrel fogták
- Lazac – ha Chiléből származik, vagy ha atlanti lazac hagyományos halgazdaságból
- Garnéla – vadon fogva vagy nem fenntartható tenyészetből, néhány kivételtől eltekintve
- Surimi – ha nem derül ki a hal fajtája vagy származási helye
- Sárgaúszójú és borostyánmakréla – ha tenyésztett változat
- Kalmár, szépia, polip – ha fenékhálóval fogták

Ezek a fenntarthatóbb alternatívák (zöld kategória):
- Sárgaúszójú tonhal – ha a nyugati és középső Csendes-óceánból, kézi horoggal fogták
- Bonitó tonhal – ha a Csendes- és Atlanti-óceánból, kézi horoggal fogták
- Kékúszójú tonhal – ha a Földközi-tengerből, csapdás vagy kézi horogsoros módszerrel fogták
- Lazac – ha Alaszkából vagy vadon fogott a Csendes-óceánból, illetve ha európai akvakultúrából származik
- Trópusi garnéla – ha például bio minősítésű és európai akvakultúrából származik
- Sárgaúszójú és borostyánmakréla – ha az Azori-szigetekről vagy Dél-Afrikából származik, és kézi horoggal fogták
- Kalmár és szépia – ha az Északkeleti-Atlanti-óceánból, kézi horoggal fogták
- Jakabkagyló – ha az Északkeleti-Atlanti-óceánból származik és kézzel gyűjtötték, vagy világszerte akvakultúrából származik
Ez is érdekelhet: Mire jó az alga? Pajzsmirigyeseknek kötelező, ezen betegeknek viszont tilos szedni
Hogyan válasszunk fenntarthatóbb halakat?
A WWF arra bátorítja a fogyasztókat, hogy az éttermekben érdeklődjenek a hal eredetéről és a halászati módszerekről. Ha nemcsak a sushihoz használt halakat szeretnéd megismerni, hanem általánosságban is tudni szeretnéd, mely fajokat érdemes kerülni, nézd meg a “Jó hal” listát, amely részletes információkat tartalmaz az egyes halfajok túlhalászatáról és az ökológiai hatásokról.
Jó hír a sushi-rajongóknak: A nori-algák, amelyeket maki és nigiri készítéséhez használnak, teljesen környezetbarátak a WWF szerint. Ha pedig zöldséges sushi-változatokat választunk, például uborkával, avokádóval, tökkel vagy céklával, biztosan nem hozunk rossz döntést.
Forrás: Utopia
Fotó: pexels