1. Számít mikori a tojás, óriási lehet a különbség
A friss tojásokat nehezebb megpucolni, mert a fehérjéjük jobban tapad a héj belső hártyájához. Ha teheted, használj legalább egy hétig hűtőben tárolt tojásokat, mert ezeknek a héja könnyebben leválik.
2. Só vagy szódabikarbóna a főzővízbe
Egy teáskanál só vagy fél teáskanál szódabikarbóna hozzáadása a vízhez segíthet lazítani a héj és a tojás közötti membránt, így könnyebben eltávolítható lesz.

3. Hideg vízbe merítés főzés után
Amint a tojások megfőttek, azonnal helyezd őket egy tál jeges vízbe vagy tartsd őket hideg folyóvíz alá legalább 10 percig. Ez a gyors hűtési folyamat segít összehúzni a tojás belsejét, így a héj könnyebben leválik.
4. Rázós vagy gurítós technika
Ha gyorsan szeretnéd eltávolítani a héjat, próbáld ki az alábbi módszereket:
-
Üveg vagy műanyag dobozban rázás: Tegyél néhány meghámozandó tojást egy fedeles edénybe vagy befőttesüvegbe, önts rá egy kevés vizet, majd rázd meg pár másodpercig. A héj így magától megreped és könnyen leválik.
-
Gurítás a pulton: Finoman görgesd a tojást a konyhapulton tenyérrel megnyomva, hogy a héj megrepedezzen.
5. A “fújós” technika
Egy trükkös, de hatásos módszer: ütögesd meg mindkét végét a tojásnak, távolítsd el a héjat a tetején és alján, majd óvatosan fújj bele az egyik végén. A légnyomás segíthet a tojás héját egyben eltávolítani.
+1 Tipp: Párolás főzés helyett
Ha tojásfőzés helyett inkább gőzölsz, még könnyebb dolgod lesz. Tegyél egy kevés vizet egy lábasba, helyezz bele egy párolókosarat, és gőzöld a tojásokat 12-14 percig. A gőz miatt a héj jobban elválik a tojásfehérjétől, így szinte egy mozdulattal lehúzhatod.
Ezekkel a technikákkal garantáltan gyorsabban és könnyebben meg tudod pucolni a főtt tojásokat, és többé nem kell az apró héjdarabokkal bajlódnod!
Extra tipp: Hogyan használjuk a tojáshéjat?
Az őrölt tojáshéj remekül felszívja a zsírt, és finoman csiszoló hatású is. Ezáltal remekül alkalmasak a ruhákon felbukkanó zsíros foltok kiszedésére. Ha erre szeretné használni a tojáshéjat, akkor gyűjtsön össze egy jó adagot, mossa meg, hogy megszabaduljon a fehérje és a tojássárgája maradványaitól, majd hagyja teljesen megszáradni. Sütőben is kiszárítható: 100 fokon 10 perc elég neki
Ha finom porrá akarja őket aprítani, a legjobb, ha kávédarálóban, turmixgépben vagy mozsárban őrli meg őket. Minél finomabb a tojáshéj, annál jobban behatol a zsíros folt textúrájába. Ezután csak szórja a port a foltra, és egy fogkefével vagy nedves ruhával körkörösen dörzsölje be. A legjobb, ha 10-15 percig hagyja a folton, hogy a tojáshéj dolgozni tudjon, és felszívja a zsírt. Ezután csak rázza fel, vagy törölje le a felesleges port egy papírtörlővel. Mossa ki a szövetet mosógépben vagy kézzel a szokásos mosószerrel.
Ez is érdekelhet: Számít a tojássárgája színe: mikor egészségesebb, ha sötét vagy ha világos?
Fotó: pexels