Konyha

Szinte magától leválik a tojás héja, ha így főzöd meg: pofonegyszerű trükk húsvétra

A főtt tojás meghámozása sokszor bosszantó feladat lehet, különösen, ha a héj apró darabokban válik le, és a tojás felszíne megsérül. Szerencsére néhány egyszerű trükkel elérheted, hogy a tojás héja szinte magától leváljon. 
tojások tojástartóban filctollal kifestve

1. Számít mikori a tojás, óriási lehet a különbség

A friss tojásokat nehezebb megpucolni, mert a fehérjéjük jobban tapad a héj belső hártyájához. Ha teheted, használj legalább egy hétig hűtőben tárolt tojásokat, mert ezeknek a héja könnyebben leválik.

2. Só vagy szódabikarbóna a főzővízbe

Egy teáskanál só vagy fél teáskanál szódabikarbóna hozzáadása a vízhez segíthet lazítani a héj és a tojás közötti membránt, így könnyebben eltávolítható lesz.

tojások tojástartóban filctollal kifestve
Szinte egyben lejön a tojás héja, ha így főzöd meg

3. Hideg vízbe merítés főzés után

Amint a tojások megfőttek, azonnal helyezd őket egy tál jeges vízbe vagy tartsd őket hideg folyóvíz alá legalább 10 percig. Ez a gyors hűtési folyamat segít összehúzni a tojás belsejét, így a héj könnyebben leválik.

4. Rázós vagy gurítós technika

Ha gyorsan szeretnéd eltávolítani a héjat, próbáld ki az alábbi módszereket:

  • Üveg vagy műanyag dobozban rázás: Tegyél néhány meghámozandó tojást egy fedeles edénybe vagy befőttesüvegbe, önts rá egy kevés vizet, majd rázd meg pár másodpercig. A héj így magától megreped és könnyen leválik.

  • Gurítás a pulton: Finoman görgesd a tojást a konyhapulton tenyérrel megnyomva, hogy a héj megrepedezzen.

5. A “fújós” technika

Egy trükkös, de hatásos módszer: ütögesd meg mindkét végét a tojásnak, távolítsd el a héjat a tetején és alján, majd óvatosan fújj bele az egyik végén. A légnyomás segíthet a tojás héját egyben eltávolítani.

+1 Tipp: Párolás főzés helyett

Ha tojásfőzés helyett inkább gőzölsz, még könnyebb dolgod lesz. Tegyél egy kevés vizet egy lábasba, helyezz bele egy párolókosarat, és gőzöld a tojásokat 12-14 percig. A gőz miatt a héj jobban elválik a tojásfehérjétől, így szinte egy mozdulattal lehúzhatod.

Ezekkel a technikákkal garantáltan gyorsabban és könnyebben meg tudod pucolni a főtt tojásokat, és többé nem kell az apró héjdarabokkal bajlódnod!

Extra tipp: Hogyan használjuk a tojáshéjat?

Az őrölt tojáshéj remekül felszívja a zsírt, és finoman csiszoló hatású is. Ezáltal remekül alkalmasak a ruhákon felbukkanó zsíros foltok kiszedésére. Ha erre szeretné használni a tojáshéjat, akkor gyűjtsön össze egy jó adagot, mossa meg, hogy megszabaduljon a fehérje és a tojássárgája maradványaitól, majd hagyja teljesen megszáradni. Sütőben is kiszárítható: 100 fokon 10 perc elég neki

Ha finom porrá akarja őket aprítani, a legjobb, ha kávédarálóban, turmixgépben vagy mozsárban őrli meg őket. Minél finomabb a tojáshéj, annál jobban behatol a zsíros folt textúrájába. Ezután csak szórja a port a foltra, és egy fogkefével vagy nedves ruhával körkörösen dörzsölje be. A legjobb, ha 10-15 percig hagyja a folton, hogy a tojáshéj dolgozni tudjon, és felszívja a zsírt. Ezután csak rázza fel, vagy törölje le a felesleges port egy papírtörlővel. Mossa ki a szövetet mosógépben vagy kézzel a szokásos mosószerrel.

Ez is érdekelhet: Számít a tojássárgája színe: mikor egészségesebb, ha sötét vagy ha világos?

Fotó: pexels