Konyha

Így lesz tökéletesen pergős a rizsed: felejtsd el a ragacsos köretet, ez a legjobb recept

A ragacsos rizs igazi rémálom, a szétfőtt szemek nem mutatnak jól és nem is finomak. Ha neked is mindig ragacsos a rizsed, mutatunk egy egyszerű trükköt, amivel pergős lesz.
főtt rizs kanálon

Még a nagy tapasztalattal bíró háziasszonyok is néha elrontják, és nekik sem sikerül pergősre főzni a rizst. Ugyanis ha nem megfelelően főzöd, könnyen összetapadhat és ragacsossá válhat. Van pár apró dolog, amire nem árt odafigyelni, hogy a rizs tökéletes állagú legyen. A legtöbben ott rontják el, hogy addig főzik a rizst, amíg teljesen puha nem lesz. Ez hiba!

Hozzávalók

  • 1 bögre rizs (kb. 20 dkg)
  • 2 bögre forró víz
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • egy pici olaj
  • 1 tk. só

Ez is érdekelhet

A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír

Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

főtt rizs kanálon
Ezzel a trükkel lesz pergős a rizsed

Pár tanács, amit érdemes megfogadni

  1. Pirítás: A pergős rizs készítésénél az első és legfontosabb lépés a rizs megpirítása. Ha előtte meg kellett mosnod, terítsd ki egy konyharuhára és hagyd teljesen megszáradni. A nedves rizsszemek azonnal le fognak tapadni a lábos aljára, nem fogod tudni megpirítani. Kevés olajon alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve addig pirítsd a rizst, amíg a szemek kifehérednek.
  2. Főzés: Csak ha teljesen kész a pirítás, akkor adj hozzá sót és öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel. Ettől a rizs azonnal forrni kezd. A lángot hagyd alacsonyon, hogy legyen ideje átfőni a rizs szemeknek a főzővíz elpárolgása előtt.
  3. Főzés: Fedd le a rizst, és kis lángon főzd addig, amíg a víz majdnem teljesen eltűnik a felületéről. Ekkor zárd le a hőt alatta, vedd le a meleg főzőlapról, és fedő alatt hagyd tovább párolódni még. Ne ijedj meg, ha ilyenkor megkóstolod, a szemek még kicsit kemények, de ez változni fog.
  4. Pihentetés: ugyanolyan fontos, mint a pirítás, hogy a rizst ne akard azonnal tálalni, legalább 20 percig hagyd állni fedő alatt az ételt úgy, hogy nem kevered meg. Az idő letelte után már nyugodtan keverd át, és kész is a pergős, puha rizs.

Érdemes tudnunk, hogy a főzés alatt nem szabad sosem meg keverni a rizst!

A pirítós-lefedős trükk mindenféle rizzsel működik, kivéve persze a rizottót, aminek a lelke éppen a kevergetés.

Fotó: gettyimages

Forrás