Miközben a fél világ ginszenggel és ginkgo bilobával próbálja felpörgetni az agyát, vagy lecsillapítani az elméját, addig szinte senki sem tud arról, hogy létezik egy „halhatatlanság füveként” becézett gyógynövény, amelyről egyre több kutató állítja: simán lehet, hogy többet tud, mint a zöld tea.
„Kevesen ismerik” – mondta Dr. Michael Aziz belgyógyász, regeneratív orvostudományi specialista a New York Postnak. Ő maga naponta 900 mg jiaogulant fogyaszt.
Jiaogulan? Jia-ó-gula-mi?
A hivatalos nevén Gynostemma pentaphyllum-nak nevezett növény a dús, hegyvidéki délkelet-ázsiai régiókban terem, és olyan beceneveket kapott, mint a „déli ginszeng” vagy épp a „csodanövény.” Bár a hagyományos kínai gyógyászatban évszázadok óta használják, nyugaton csak az utóbbi 10 évben kezdett felfutni – írta a sassy.hu Leggyakrabban gyógyteaként vagy étrend-kiegészítőként lehet vele találkozni, de a kutatók és az orvosok szerint érdemes komolyan venni.
„A jiaogulan tea ORAC-értéke (ez az antioxidáns kapacitás mérőszáma) nyolcszor magasabb, mint a zöld teáé” – állítja Dr. Aziz, The Ageless Revolution című könyv szerzője.

Az orvos egyébként 1–2 teáskanál szárított levelet ajánl 2,5 deciliter vízhez, amit forrázás után érdemes leszűrni, és úgy elfogyasztani.
Az ízéről ő azt mondja, keserű, de kicsit édeskés is – mások szerint egyszerűen csak „földes.” A keserűség a szaponinoknak köszönhető, ezek azok a szerves vegyületek, amelyek a növény állítólagos egészségügyi hatásaiért felelősek. A keserű íz különösen hatékony a belső hő és méreganyagok eltávolításában, így például vírusos hepatitisz, krónikus gyomorhurut vagy hörghurut esetén is hasznos lehet.
A kutatók szerint a jiaogulan édes komponensei ráadásul a szív és a máj működését is támogatják, javítják a vér és az energia (csi) áramlását, és különösen jól hatnak magas vérzsírszint, magas vérnyomás, zsírmáj, álmatlanság és fejfájás esetén.
Ez is érdekelhet:
Mit tud ez a növény pontosan?
A jiaogulan fő hatóanyagai a gypenozidok, amelyek egyébként kémiailag nagyon hasonlóak a ginszengben található ginszenozidokhoz. A gypenozidok aktiválják az AMP-aktivált protein kinázt, amely kulcsszerepet játszik a sejtek energiaháztartásának fenntartásában. Emellett antioxidáns hatásuk is van.
De nem állnak meg itt:
„Javítják az inzulinjelzést és a mitokondriumok működését is – ezek pedig a sejtek energiatermelő központjai. Ezek azok az öregedési folyamatok, amelyek hosszú távon a legtöbbet nyomnak a latban, ha élettartamról van szó.”
Az orvos szerint a jiaogulan daganatellenes hatással is bírhat, emellett csökkentheti a vérnyomást is.
Vannak mellékhatásai?
Vannak, de elég enyhék – és a legtöbb embernél egyáltalán nem jelentkeznek. Dr. Aziz szerint a jiaogulan alapvetően biztonságosan fogyasztható, de előfordulhat hányinger, hasmenés, ritkábban szédülés, homályos látás vagy fülzúgás. Mivel gyógyszerkölcsönhatások lehetségesek, főleg krónikus betegség esetén érdemes orvossal egyeztetni.
„A cukorbetegek legyenek óvatosak, mert a jiaogulan csökkentheti a vércukorszintet, így ha sokat isznak belőle, előfordulhat, hogy csökkenteni kell a gyógyszeradagjukat – természetesen orvosi kontroll mellett.”
Fotó: gettyimages