A kenyérpirítóról beszélünk, egy olyan készülékről, amelyet számos tűzesettel hoztak összefüggésbe, amiket az elektromos rendszer hibái vagy a szennyeződés felhalmozódása okozott.
Miért veszélyes a kenyérpirító?
Más kis készülékekkel ellentétben a kenyérpirító nem rendelkezik teljes kikapcsoló rendszerrel. Ez azt jelenti, hogy ha használat után továbbra is csatlakoztatva marad a hálózathoz, a készülék belső részei bizonyos mértékű elektromos töltést tartanak fenn.
- Az egyik legnagyobb kockázat akkor jelentkezik, ha a készülék be van dugva és még morzsa vagy zsemlemorzsa is marad benne. Ezek a maradványok belső szikra esetén meggyulladhatnak.
- A háztartási baleseti szakértők szerint sok konyhai tűz az ilyen típusú készülékek hőhibájából ered.
- A kenyérpirítót alkalmi használatú készüléknek kell tekinteni, és soha nem szabad hosszú ideig bekapcsolva hagyni.
- Ha a belső vezetékek sérültek, vagy a helyiség nedves, a kockázat még nagyobb. Már egy kis rövidzárlat is tüzet okozhat, különösen, ha gyúlékony tárgyak, például szalvéták, konyharuhák vagy fa bútorok vannak a közelben.
Milyen más elektromos készülékeket kell kikapcsolni?

A kenyérpirító mellett ajánlott kikapcsolni és a konnektorból kihúzni a többi melegítő készüléket is, például a vízforralót, a mikrohullámú sütőt, a szendvicssütőt és a kis elektromos tűzhelyet. Mindezek a készülékek problémákat okozhatnak, ha a konnektorban felejtjük őket.
A készülékek kihúzása a konnektorból nemcsak a baleseteket előzi meg, hanem meghosszabbíthatja azok élettartamát is.
A kenyérpirító esetében a hő, az ételmaradékok és az elektromos árammal való állandó érintkezés kombinációja különösen veszélyes.
Ez is érdekelhet:
Fotó: gettyimages