Otthon és Kert

A gyártók eddig titkokban tartották: mégsem a zöldségeknek való a hűtő alsó fiókja?

Helyes tárolással akár napokkal tovább frissen tarthatod a zöldségeket és gyümölcsöket. A gyártók végre elárulták, hogy használd jól a hűtő alsó fiókját.
Egy nő áll a nyitott hőtűszekrény előtt

Bevásárlás után legtöbben a már jól megszokott módon pakolják be az élelmiszereket a hűtőszekrénybe: a tej felülre, a sajt középre, a zöldségek pedig az alsó fiókba kerülnek. Biztos, hogy ez a jó megoldás? A hűtőszekrény alsó részén található tárolófiók, amit sokan egyszerűen zöldséges fiókként ismernek, valójában sokkal többre hivatott!

A rejtélyes ropogós fiók

A hűtő alsó részén található műanyag fiókot vagy rekeszt a gyártók gyakran ropogós fióknak becézik. Ez nem véletlen, hiszen megfelelő használat mellett valóban segít megőrizni a zöldségek és gyümölcsök frissességét, vagyis azok roppanósak maradnak.

A titok kulcsa a páratartalom szabályozásában rejlik. Ez a fiók ugyanis úgy van kialakítva, hogy szabályozza a belső légáramlást és a páratartalmat, amivel lassítható az élelmiszerek öregedése, fonnyadása, rothadása.

Nem mindegy, hogy zöldség vagy gyümölcs

Kiborított bevásárlószatyor
Nem mindegy, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt rakunk a hűtő alsó fiókjába

Alapvetően helyesen jársz el, ha a fiókba zöldséget és gyümölcsöt teszel, de ne válogatás nélkül. Nem minden élelmiszer igényli ugyanis ugyanazt a páratartalmat:

  • A leveles zöldségek – saláta, spenót, petrezselyem – a magas páratartalmat szeretik, így tovább megőrzik nedvességüket.
  • A sárgarépa, az uborka, vagy a paprika szintén hálásak a páradús környezetért.
  • Sok gyümölcs – alma, körte, barack – etiléngázt termel, ami gyorsítja az érést, ezért őket inkább alacsony páratartalom mellett érdemes tárolni.

Tipp:

Ha a hűtőd két fiókkal rendelkezik, akkor az egyiket használd zöldség, a másikat pedig a gyümölcs tárolásra, és mindenképp állítsd be külön a páratartalmat!

Húsoknak is alkalmas

Meglepő lehet, de több szakértő szerint a hűtő alsó fiókja ideális hely a hús, a hal vagy a tojás tárolására is. Ennek oka, hogy itt általában stabilabb a hőmérséklet, mint például a hűtő ajtajában. Az ajtó tulajdonképpen a legmelegebb pont a gyakori nyitogatás miatt.

Ha friss húst vagy halat vásároltál, de nincs külön húsos fiók a hűtődben, akkor érdemes lehet az említett fiókba helyezni ezeket. Fontos, hogy jól zárható dobozban tedd el!

Így használd helyesen a fiókot

  • Ne töltsd túl: a fiókot csak félig vagy legfeljebb kétharmadig pakold, hogy a levegő tudjon keringeni benne.
  • Használd a páratartalom szabályzót: zöldséghez magas, gyümölcshöz alacsony páratartalmat állíts be.
  • Tarts rendet: ne keverd a gyümölcsöt és a zöldséget, különösen akkor ne, ha azok etilént bocsátanak ki.
  • Tisztítsd rendszeresen: időnként mosd ki a fiókot meleg víz és ecet keverékével, mivel ez fertőtlenít, valamint szagtalanít is.
  • Figyelj a romlás jeleire: ha egy darab gyümölcs vagy zöldség megromlik, vedd ki azonnal, mert a többit is gyorsan tönkre teheti.

Ez is érdekelhet

Forrás: centrum.cz

Fotó: archív