A rizs szinte minden konyhában megtalálható, és nem véletlenül: olcsó, gyorsan elkészíthető, és szinte bármilyen ételhez remekül illik. Sokunk számára a rizs az egyik leggyakoribb alapélelmiszer. De tudtad, hogy ha nem megfelelően készíted el, akkor komoly egészségügyi problémát okozhat?
A rizs veszélyes is lehet
Friss kutatások szerint a rizs az egyik leginkább arzénnal szennyezett gabonaféle. Ez elsőre ijesztően hangzik, és másodjára is, de sajnos igaz!
Az arzén természetes módon jelen van a talajban és a talajvízben, viszont a megnövekedett ipari tevékenységek – növényvédő szerek használata – tovább növelték a mérgező anyag mennyiségét. A rizs azért is különösen érzékeny erre, mert vízzel elárasztott földeken termesztik, ezáltal gyökereivel jóval több arzént képes felszívni, mint más gabonafélék.
Milyen betegségeket okozhat?

Rendszeres, nagy mennyiségű arzén bevitel hosszú távon súlyos betegségekhez vezethet. Íme a leggyakoribb egészségügyi problémák, amelyekkel számolni kell:
- Daganatos megbetegedések
- Magas vérnyomás
- Cukorbetegség
- Légzőszervi betegségek
Tünetként megjelenhet egyébként hányás, zsibbadás, a végtagok bizsergése, valamint feltűnhetnek sötét foltok a tenyéren és a talpon is.
Ezt is olvasd el
Így főzd helyesen a rizst
Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel veszélytelenre csökkentheted az arzén mennyiségét a rizsben. Íme az a három lépés, amit soha ne hagyj ki, ha rizst főzöl:
1. Mosd át többször a nyers rizst!
Főzés előtt minimum kétszer öblítsd át bő vízzel a nyers rizst. Ez segít eltávolítani az esetlegesen jelen lévő szennyeződéseket és csökkenti az arzénmérgezés esélyét is.
2. Használj ötszörös mennyiségű vizet főzéskor!
A hagyományos „2 adag víz, 1 adag rizs” módszer helyett ötszörös mennyiségű vízben főzd meg a rizst. Ezzel a módszerrel akár 40-60 százalékkal is csökkenthető az arzén mennyisége.
3. Főzés után is öblítsd át!
A megfőtt rizst is érdemes átöblíteni tiszta vízzel, majd lecsepegtetni tálalás előtt. Ez az utolsó lépés sokaknál kimarad, pedig nagyon hatékony a maradék szennyeződés eltávolításában.
Érdekesség:
A fehér rizs kevesebb arzént tartalmaz, mint a barna, mivel a külső rétegeket eltávolítják róla. Ugyanakkor éppen ezek a rétegek tartalmaznak nagy mennyiségű rostokat és vitaminokat. Tehát a barna rizs tápanyag szempontból gazdagabb, azonban nagyobb figyelmet igényel főzés során.
Ne mondj le róla!
A rizs önmagában nem nevezhető rossz élelmiszernek, sőt! Ez a világ egyik legelterjedtebb és legtöbbet fogyasztott alapélelmiszere. Nem kell kiiktatni az étrendedből, csupán valamivel tudatosabban kell vele bánnod, mint korábban gondoltad volna. A felsorolt praktikákkal jelentősen csökkenthető a benne lévő arzén mennyisége, vagyis a rizsfogyasztás továbbra is biztonságos maradhat.
Forrás: Lender
Fotó: archív, gettyimages