Konyha

Mit főzzek a sok birsből? A 3 legjobb és legegyszerűbb receptünk a fanyar gyümölcshöz

Illatos, egészséges és sokoldalú a birsalma: mégis fanyar íze miatt viszonylag kevesen kedvelik. Pedig az ősz legfinomabb édességeit tudod elkészíteni belőle.
birsalma fatányéron a konyhában

Birsalma: egészséges és sokoldalú

A birsalma az ősz illatos meglepetése: nyersen fanyar és kemény, de hő hatására bársonyosra puhul, és csodás, mély ízeket ad az édes és a sós fogásoknak egyaránt. Nemcsak finom, hanem okos választás is a fogyasztása: leve segíthet a gyomorsav csökkentésében, a rostjai támogatják az emésztést, és 10 dkg belőle mindössze 50 kcal. Emellett C-vitaminban, káliumban és magnéziumban is bővelkedik, antioxidáns flavonoidjai pedig a gyulladások mérséklésében játszhatnak szerepet.

Ezeket olvastad már?

Miért érdemes gyakrabban használni?

A birs igazi „konyhai kaméleon”: főzhetünk belőle kompótot, lekvárt, mártást vagy csatnit; sütve-dióval-mézzel desszertként is megállja a helyét, és kiváló köret karakteresebb húsokhoz, például kacsához vagy vadételekhez. Íze szépen belesimul a babos fogásokba, sőt a savanyú káposztát is kellemesen illatosítja. Készülhet belőle szörp, szirup, sőt likőr is.

  • Ha különlegességre vágyunk, érdemes megkóstolni a birsalmás bablevest is – Noszvajon még ünnepet is kapott ez a gyümölcs, ahol ilyen fogások kerülnek az asztalra.
  • Tartósítani is hálás: a klasszikus birs­kompót forró cukorsziruppal, rövid dunsztolással szépen eláll, és télen is visszahozza az ősz ízeit.
  • Biztonsági tipp: a belül barnult, monilíniával fertőzött birset ne használd fel, mert romlási folyamat indult meg benne. A birs önmagában nem mérgező, de a beteg vagy nem megfelelően kezelt termés gondot okozhat – ilyet inkább dobd ki.

Klasszikus házi birsalmasajt dióval és mazsolával

A birs természetesen magas pektintartalmának köszönhetően „sajttá” köt – ezért is lett sok országban kedvelt csemege.

Hozzávalók (alaprecept):

1 kg birsalma, 80 dkg kristálycukor, 10 dkg dió (durvára vágva), 5 dkg mazsola (beáztatva és leöblítve), csipet fahéj és őrölt szegfűszeg, kevés citromlé.

Elkészítés:

  1. A birset megmosod, negyedeled, kimagozod, és citromlével ízesített vízben puhára főzöd.
  2. Lecsöpögteted, majd krémesen áttöröd.
  3. A cukrot kevés vízzel sűrű sziruppá főzöd, hozzáadod a birspépet, és kis lángon, kevergetve addig sűríted, míg „megáll benne a kanál”.
  4. Fűszerezed, belekevered a diót és a mazsolát, majd fóliával bélelt lapos formába simítod ujjnyi vastagon.
  5. Száraz, hűvös helyen szikkasztod-szárítod; 2–3 nap után kiborítod, és tovább szárítod, míg szeletelhető, rugalmas lesz. Hűvösben hetekig-hónapokig eltartható. [Már nem di…nomabb …]

Tálalási ötlet: vékony szeletekben sajtok és sós kekszek mellé is izgalmas kontraszt, desszertként pedig pörkölt dióval, pár csepp citrommal kifejezetten elegáns.

Összegzés: a birsalma nemcsak nosztalgikus illat, hanem modern, egészséges és sokoldalú alapanyag. Érdemes a szezonban nagyobb adagot beszerezni, mert befőttnek, sajtba főzve és ünnepi fogások mellé is kincset ér.

Habos birsalmapite

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 80 dkg birsalma
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  1. A birsalmát megmossuk, felnegyedeljük, kivágjuk a magházát, kockákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Belefacsarjuk a citrom levét, puhára főzzük, majd leszűrjük. Botmixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a fahéjat. A lisztet elkeverjük 1 evőkanál porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a felkockázott vajat.
  2. Kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett felületen piteformába kinyújtjuk. Rákenjük a birsalmakrémet, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  3. 3 db szobahőmérsékletű tojásfehérjét közepesen kemény habnak felverünk, kanalanként hozzáadjuk a 15 dkg porcukrot. Minden kanál cukor között 1-1 percig elektromos habverővel verjük a habot.
  4. A végén fényes, vágható masszát kapunk. 15 perc sülés után kivesszük a pitét a sütőből, rákenjük a tojáshabot, és újabb 15 percre visszatesszük sülni.

Birsalmás fordított torta

Hozzávalók
a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál víz

a gyümölcstetőhöz:

  1. A tésztához valókat, a lisztet, a porcukrot, a vajat, a tojássárgáját és a vizet összegyúrjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és karamellizáljuk.
  2. Beletesszük a birsalmaszeleteket, átforgatjuk, hagyjuk egy kicsit fedő alatt puhulni, majd a sütőformába öntjük, és félretesszük. Közben kinyújtjuk a tésztát, kicsit nagyobbra, mint a sütőforma. Ráborítjuk a birsalmára, a széleit az alma alá hajtjuk, a tetejét pedig villával megszurkáljuk.
  3. 180 fokon 25-30 percig sütjük, ha kissé kihűlt, tálra borítjuk, és szeletekre vágva tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta, gettyimages