Birsalma: egészséges és sokoldalú
A birsalma az ősz illatos meglepetése: nyersen fanyar és kemény, de hő hatására bársonyosra puhul, és csodás, mély ízeket ad az édes és a sós fogásoknak egyaránt. Nemcsak finom, hanem okos választás is a fogyasztása: leve segíthet a gyomorsav csökkentésében, a rostjai támogatják az emésztést, és 10 dkg belőle mindössze 50 kcal. Emellett C-vitaminban, káliumban és magnéziumban is bővelkedik, antioxidáns flavonoidjai pedig a gyulladások mérséklésében játszhatnak szerepet.
Ezeket olvastad már?
Miért érdemes gyakrabban használni?
A birs igazi „konyhai kaméleon”: főzhetünk belőle kompótot, lekvárt, mártást vagy csatnit; sütve-dióval-mézzel desszertként is megállja a helyét, és kiváló köret karakteresebb húsokhoz, például kacsához vagy vadételekhez. Íze szépen belesimul a babos fogásokba, sőt a savanyú káposztát is kellemesen illatosítja. Készülhet belőle szörp, szirup, sőt likőr is.
- Ha különlegességre vágyunk, érdemes megkóstolni a birsalmás bablevest is – Noszvajon még ünnepet is kapott ez a gyümölcs, ahol ilyen fogások kerülnek az asztalra.
- Tartósítani is hálás: a klasszikus birskompót forró cukorsziruppal, rövid dunsztolással szépen eláll, és télen is visszahozza az ősz ízeit.
- Biztonsági tipp: a belül barnult, monilíniával fertőzött birset ne használd fel, mert romlási folyamat indult meg benne. A birs önmagában nem mérgező, de a beteg vagy nem megfelelően kezelt termés gondot okozhat – ilyet inkább dobd ki.
Klasszikus házi birsalmasajt dióval és mazsolával
A birs természetesen magas pektintartalmának köszönhetően „sajttá” köt – ezért is lett sok országban kedvelt csemege.
Hozzávalók (alaprecept):
1 kg birsalma, 80 dkg kristálycukor, 10 dkg dió (durvára vágva), 5 dkg mazsola (beáztatva és leöblítve), csipet fahéj és őrölt szegfűszeg, kevés citromlé.
Elkészítés:
- A birset megmosod, negyedeled, kimagozod, és citromlével ízesített vízben puhára főzöd.
- Lecsöpögteted, majd krémesen áttöröd.
- A cukrot kevés vízzel sűrű sziruppá főzöd, hozzáadod a birspépet, és kis lángon, kevergetve addig sűríted, míg „megáll benne a kanál”.
- Fűszerezed, belekevered a diót és a mazsolát, majd fóliával bélelt lapos formába simítod ujjnyi vastagon.
- Száraz, hűvös helyen szikkasztod-szárítod; 2–3 nap után kiborítod, és tovább szárítod, míg szeletelhető, rugalmas lesz. Hűvösben hetekig-hónapokig eltartható. [Már nem di…nomabb …]
Tálalási ötlet: vékony szeletekben sajtok és sós kekszek mellé is izgalmas kontraszt, desszertként pedig pörkölt dióval, pár csepp citrommal kifejezetten elegáns.
Összegzés: a birsalma nemcsak nosztalgikus illat, hanem modern, egészséges és sokoldalú alapanyag. Érdemes a szezonban nagyobb adagot beszerezni, mert befőttnek, sajtba főzve és ünnepi fogások mellé is kincset ér.
Habos birsalmapite
Hozzávalók 8 szelethez:
- 80 dkg birsalma
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 3 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
- A birsalmát megmossuk, felnegyedeljük, kivágjuk a magházát, kockákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Belefacsarjuk a citrom levét, puhára főzzük, majd leszűrjük. Botmixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a fahéjat. A lisztet elkeverjük 1 evőkanál porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a felkockázott vajat.
- Kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett felületen piteformába kinyújtjuk. Rákenjük a birsalmakrémet, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
- 3 db szobahőmérsékletű tojásfehérjét közepesen kemény habnak felverünk, kanalanként hozzáadjuk a 15 dkg porcukrot. Minden kanál cukor között 1-1 percig elektromos habverővel verjük a habot.
- A végén fényes, vágható masszát kapunk. 15 perc sülés után kivesszük a pitét a sütőből, rákenjük a tojáshabot, és újabb 15 percre visszatesszük sülni.
Birsalmás fordított torta
Hozzávalók
a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 3-4 evőkanál víz
a gyümölcstetőhöz:
- 4-5 birsalma
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- A tésztához valókat, a lisztet, a porcukrot, a vajat, a tojássárgáját és a vizet összegyúrjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és karamellizáljuk.
- Beletesszük a birsalmaszeleteket, átforgatjuk, hagyjuk egy kicsit fedő alatt puhulni, majd a sütőformába öntjük, és félretesszük. Közben kinyújtjuk a tésztát, kicsit nagyobbra, mint a sütőforma. Ráborítjuk a birsalmára, a széleit az alma alá hajtjuk, a tetejét pedig villával megszurkáljuk.
- 180 fokon 25-30 percig sütjük, ha kissé kihűlt, tálra borítjuk, és szeletekre vágva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta, gettyimages