Gesztenyés gombaleves (450 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg gesztenye
- 50 dkg barna csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis csokor petrezselyem
- 3 dkg liszt
- 1 l hús- vagy zöldségleves
- 1 dl főzőtejszín
- olaj
- só, frissen őrölt bors
- A gesztenyék héját bevágjuk. Fazékban, bő vízben kb. 10 percig előfőzzük, majd lecsepegtetjük, meghámozzuk, és durvára vágjuk őket. Tálalásig félretesszük.
- Az apróra felkockázott vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük. Amint megpuhult, hozzáadjuk a közepesen vastag szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát.
1-2 percig dinszteljük, majd rászórjuk a lisztet. Ezt is egy percig dinszteljük, majd fokozatosan felöntjük a hús- vagy zöldséglevessel. - Összeforraljuk, 3-4 percig főzzük, és hozzáöntjük a tejszínt is. Sóval, borssal ízesítjük. Elkeverjük a levesben a finomra vágott pertezselymet.
- Tálalás előtt a durvára vágott geszetnyét zsiradék nélkük megpirítjuk egy tapadásmentes serpenyőben. A levest ezzel megszórva tálaljuk.
Céklakrémleves hagymával és fetával (300 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg cékla
- 2 fej lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl natúr görög joghurt
- 10 dkg feta sajt
- 2 evőkanál olaj
- egy kis csokor petrezselyem
- 1 csipet római kömény
- só, frissen őrölt bors
- A hámozott, vékonyra csíkozott lila hagymát serpenyőben, kevés olajon lassan puhára dinszteljük, végül kicsit megsütjük.
- A meghámozott, apróra kockázott céklát 1-2 percig dinszteljük egy fazékban, majd felöntjük 1 liter vízzel. Hozzáadjuk az apróra darabolt fokhagymagerezdet, valamint a dinsztelt lila hagyma felét. Megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve, takaréklángon kb. 45 perc alatt puhára főzzük a céklát.
- Botmixerrel pürésítjük, és kevés római köménnyel ízesítjük. Végül hozzákeverjük a joghurtot is, és kissé összeforraljuk a levest.
- Morzsolt fetával, felaprított petrezselyemmel és a félretett lila hagymával tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Ez a legjobb padlizsánkrém receptünk: télre is befőzheted, annyira olcsó most a zöldség
Baconos-sajtos burgonyaleves (300 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg burgonya
- 1 l hús- vagy zöldségleves
- 1 dl főzőtejszín
- 10 dkg cheddar sajt
- 1 fej vörös-hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- egy csokor petrezselyem
- 4 szelet száraz kenyér
- 10 dkg szeletelt bacon
- olaj
- só, bors
- Az apróra kockázott vöröshagymát olajon puhára dinszteljük. Amint megpuhult, hozzáadjuk a hámozott és kockákra vágott burgonyát, valamint a zúzott fokhagymagerezdeket. 1-2 percig dinszteljük, majd felöntjük a hús- vagy zöldséglevessel. Megsózzuk, megborsozzuk, és takaréklángon, lefedve puhára főzzük a burgonyát.
- Ha megfőtt, a krumpli kb. 1/3 részét egy kevés főzővízzel együtt kivesszük a levesből, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Visszakeverjük a leveshez, felöntjük a tejszínnel, hozzákeverjük a reszelt sajtot, és az egészet összeforraljuk. Elkeverjük benne a finomra vágott petrezselymet.
- A bacont zsiradék nélkük ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedjük. Amikor ropogósra hűlt, morzsásra összetörjük. A visszamaradt zsiradékon átpirítjuk a kenyérkockákat. A levest a baconmorzsával és a kenyérkockákkal tálaljuk.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta