Otthon és Kert

Fügefa gondozása lépésről lépésre: dugd el a metszőollót, erre van most szüksége

A fügefa gondozása nem bonyolult, de a metszés és a szaporítás idejének ismerete kulcsfontosságú a bőséges terméshez. Mutatjuk, mikor és hogyan csináld!
Egy férfi tart egy doboz fügét

Bár a kertben még pár szem füge bermérhet, amiből akár mennyei lusta lekvár készülhet, sok kertész már most azon gondolkodik, vajon mikor is kell metszeni ezt a mediterrán hangulatú, egyre népszerűbb gyümölcsfát. Ősszel, miután leszedted az utolsó gyümölcsöket? Vagy inkább tavasszal, amikor új életre kel a természet? Lássuk, mit mondanak a szakértők!

Mikor kell metszeni a fügét?

A közönséges fügefa nemcsak zamatos gyümölcséről híres, hanem különleges megjelenéséről is. Göcsörtös, terebélyes ágai akár több méterre is kinyúlhatnak, ezért viszont nagyon fontos a rendszeres metszés. Legjobb időpont a metszésre a tél vége, kora tavasz, amikor a fa még nyugalmi állapotban van, de a komolyabb fagyok már elmúltak. Ilyenkor a metszés nem terheli meg a növényt, és az új hajtások is könnyebben fejlődnek majd ki.

Frissen ültetett fügefa metszése

Egy férfi fügét szed
A fügefa bőségesen meghálálja a gondoskodást

Ha idén ültettél fügét, akkor az első metszést csak a következő tél végén érdemes elvégezni. Az első év növekedésének nyugodtan akár a felét is visszavághatod, mert ezzel serkented az erőteljes törzs és a stabil ágstruktúra kialakulását – írja az Édenkert.

Az első évek célja:

  • erős, központi vezérág
  • egészséges gyökérzet
  • néhány jól elhelyezkedő főág

Ne félj tehát a metszéstől! A füge kifejezetten jól tűri, és bőségesen meghálálja a gondoskodást.

Ez is érdekelhet

Mit kezdj a levágott ágakkal?

Ha nem szeretnéd a metszés után keletkezett gallyakat komposztálni, akkor van egy jó hírünk: a füge remekül szaporítható dugványozással!

  1. Vágj le nagyjából 15-20 centiméteres egészséges hajtásokat.
  2. Távolítsd el a leveleket, csak a levélnyélt hagyd meg.
  3. Ültesd laza szerkezetű, nedves földbe (a dugvány fele legyen a föld alatt).
  4. Húzz zacskót a cserépre, ezzel párás mikroklímát biztosítasz.
  5. Hat hét múlva már meg is gyökeresednek.

Egy ellenállhatatlan őszi recept

Egy tál füge
A fügefa zamatos gyümölcse kötelező konyhai alapanyag

Ha már érik a füge, akkor irány a konyha! Próbáld ki ezt az illatos, fűszeres kompótot, ami melegen és hidegen is isteni. Jól működik sült húsok mellé, de önmagában desszertként is. Kár lenne vitatni a füge-alma párosítás ellenállhatatlan csábítását.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Forrald fel a cukrot a vízben, add hozzá a citromkarikákat és a fűszereket. Az almák magházát távolítsd el, helyezd őket egy serpenyőbe. Add hozzá a fügéket, majd öntsd rájuk a szirupot. Lassú tűzön párold, időnként locsolgatva, míg az alma megpuhul és a szirup kissé besűrűsödik.

Ha már kedvet kaptál a főzéshez, akkor íme még egy finomság, amit ki kell próbálnod:

Fotó: archív, Getty Images