Ha babonás vagy, libát enni mindenképpen érdemes november 11-én, vagyis Márton-napon. Ám, ha próbálkoztál már mostanában ilyen szárnyast beszerezni, akkor pontosan tudhatod, hogy egy ilyen szárnyas nem olcsó, az egész libának 6-7 ezer forint körül is lehet a kilója a piacokon. Ahogy közeledik a nap, amikor sok liba kerül az asztalra, természetesen csak megy felfelé az ára. Ezért nagyon nem mindegy, hogy hol szerzed be ezt a termetes állatot. Az Akciós Újság megnézte, hogy hol és mennyiért lehet idén beszerezni ezt a finomságot.
Vásárlási tippek libához
- A kiválasztásánál érdemes odafigyelni arra, hogy hízott, magyar származású-e, hiszen a minőség és az íz különbséget jelent.
- A libamáj esetében különösen figyeljünk a frissességre, és hogy ne csak nagy hízott állatból származzon, de az A-osztályú legyen.
- Érdemes időben vásárolni: a Márton-napi időszakban intenzív kereslet van, emiatt az árak emelkedhetnek és a készletek gyorsan fogynak.
Egész liba árak 2025 november elején
- Lidl: egész liba – 2 899 Ft/kg, akciós hízott libamáj – 4 199 Ft/kg
- Tesco: egész liba – 1 799 Ft/kg, libamájat nem tüntettek föl akciós újságjukban
- Auchan: egész liba – 1 899 Ft/kg, libamájat nem tüntettek föl akciós újságjukban
- Spar: úgy tűnik, egész libát nem fognak tartani, libamájat viszont igen. Ennek 13 998 Ft/kg lesz kilója (felezett hízott libamáj, 0,5 kg csomag 6 999 Ft).
Tippek spóroláshoz

A libának minden része ehető, ezért ne dobj ki belőle semmit!
- A kisült zsírt később kenyérre vagy főzéshez is felhasználhatod. Ha pirított, vagy főtt krumplit ebben forgatod meg, mennyei lesz.
- A bőréből, ha nem szereted magában, párolt hagymával, fokhagymával és fűszerekkel töpörtyűkrém készülhet.
- Ha a húst a csontjairól lefejted (nem leszopogatod!), akkor a sült liba csontokból erős húsleves alaplevet főzhetsz. Ez egyébként igaz minden sült csontjára.
- Ha a libában benne volt az aprólék (lába, nyaka, mája, szíve, zuzája), szintén mehet a húslevesbe, vagy elkészítheted ezt a tárkonyos libalevest is belőle.
Miért érdemes libát enni?
Bár zsíros húsnak számít, a libahúsban található zsírok nagy része telítetlen, ami segíthet csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet.
Antioxidáns hatású zsírsavakat tartalmaz, amelyek javítják a vérkeringést és csökkenthetik a trombózis kockázatát.
B-vitaminok széles skáláját tartalmazza (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), amelyek támogatják az idegrendszert, javítják a koncentrációt és csökkentik a fáradékonyságot.
Jelentős mennyiségű vasat, foszfort, rézt, cinket, szelént és magnéziumot tartalmaz, ami különösen hasznos vérszegénység esetén.
Fotó: gettyimages


