Talán te is elgondolkodtál már azon, vajon kibírja-e a mandulafa a telet. Erre nincs egyértelmű válasz, hiszen ez nagyban függ a fajtától. A télálló mandulafajták közé tartozik például a Rosella, Amanda, Lauranne és Robijn. Általánosságban azonban elmondható: a szabadföldbe ültetett mandulafák jobban átvészelik a telet, mint azok, amelyeket dézsában kint hagysz.
A mandulafa teleltetése
A télálló mandulafák esetében ezt érdemes csinálnod:
- Nevelés dézsában: A mandulafát érdemes először cserépben vagy dézsában nevelni. Az első három–négy télen tartsd inkább zárt helyen, mert fiatal korában még nagyon érzékeny a hidegre. Jó választás lehet egy üvegház, télikert, garázs vagy pince, a lényeg, hogy fagymentes helyen legyen.
- Megfelelő kültéri hely kiválasztása: Négy év elteltével már kiültetheted a szabadba. Ekkor már jobban tűri a hideget, de azzal segítesz neki, ha fal vagy udvar közelébe ülteted, ahol védettebb, és kisebb az esélye, hogy a virágokat a fagy károsítja.
Tipp: Ha négy évnél fiatalabb fát ültetsz a szabadba, takard be a gyökereit komposzttal és lehullott falevelekkel, így gond nélkül átvészeli a telet. Hosszabb és keményebb fagy esetén plusz védelemként tehetsz köré ágakat vagy fakérget is.

Ezeket olvastad már?
A télálló mandulafa gondozása
A mandulafát legjobb tavasszal vagy kora ősszel ültetni. A talajt ültetés előtt alaposan lazítsd fel. A nemesítési pont – az a kis dudor vagy hajlat a törzsön a gyökér felett – mindenképpen maradjon a talajszint fölött. A fiatal növények érzékenyek a szárazságra, ezért rendszeres öntözést igényelnek.
A mandulafa eredetileg Közép-Ázsiából származik, így a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli leginkább. Érdemes a fa töve köré egy kis komposztot teríteni, ami tápanyagot biztosít számára. Tavasszal a fiatal mandulafákat szaruliszttel is érdemes trágyázni.
Lesznek manduláid a saját fáról?
A mandulafa fehér és rózsaszín virágaival igazi éke lehet a kertnek. Ha azonban a termésben is reménykedsz, türelemre és szerencsére lesz szükséged.
Még ha az éghajlatváltozás miatt enyhébbek is a telek, Magyarországon általában túl hideg van ahhoz, hogy a mandulafa rendszeresen termést hozzon.
Ha mégis szeretnél mandulát használni a konyhában – például marcipánhoz, pirított mandulához vagy mandulatortához –, akkor továbbra is importált mandulára kell támaszkodnod. Ügyelj azonban arra, hogy lehetőleg európai forrásból származzon, például Spanyolországból vagy Olaszországból.
Forrás: utopia
Fotó: AI-által generált kép


