Currys csicsóka krémleves zeller chipsszel
Hozzávalók:
- 1 liter zöldség alaplé
- 500 g csicsóka
- 4-5 db közepes burgonya
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd foghagyma
- 2 tk curry por
- 4 ek étolaj
- 100 ml főzőtejszín
- 1 kisebb fej zeller
- 300 ml étolaj
Zöldségeket megpucoljuk, összeaprítjuk, étolajon lepirítjuk, hozzá adjuk a curry port pár kavarás után feltöltjük zöldség alaplével. Miután megfőttek a zöldségek hozzá adjuk a tejszínt, és botmixerrel leturmixoljuk. A zellert megtisztítjuk, hajszálvékony szeleteket vágunk törlő kendőre tesszük, besózzuk és állni hagyjuk, addig az olaj felhevül. Majd kisütjük.

Ezeket olvastad már?
Rusztikus céklasaláta mogyoró burgonyával és ropogósra sült csülökkel
A céklasalátához:
- 20 dkg bébi cékla
- 20 dkg bébi mángold
- 20 dkg mogyoró burgonya
a csülökhöz:
- 1 kg füstölt csülök
- 2 db vörös hagyma (főzéshez)
- 2-3 gerezd foghagyma (főzéshez)
- 3-4 db babérlevél
- 2-3 ek napraforgó olaj
- 1 tk egész fekete bors 200 g majonéz
- 2 ek reszelt torma
A céklát és a mogyoró hagymát külön-külön megfőzzük. A csülköt egy nagyobb lábasba rakjuk, a félbevágott hagymát és foghagymát héjastól mellé tesszük, feltöltjük hidegvízzel. Addig főzzük, míg a csontot ki nem tudjuk hízni belőle (érdemes egy nappal előbb megfőzni). Miután kihűlt szállakra tépjük, egy serpenyőben kevés napraforgó olajon megpirítjuk. A majonézt össze keverjük a reszelt tormával.

Tepsis sertésoldalas lestyános csicsókapürével
Hozzávalók:
- 1 kisebb sertés oldalas
- 250+200 g csicsóka
- 300 g burgonya
- 1 db édes kömény
- 1 db édesburgonya
- 1 csokor lestyán
- só, bors, foghagyma, római kömény
- 2 ek méz
- 3+3 ek étolaj
- 200 g vaj
Az oldalast bepácoljuk. A pácot zúzott foghagymából, mézből, étolajból, római köményből, sóból és borsból állítjuk össze. Ebbe forgatjuk bele az oldalast majd a hűtőben pihentetjük 20 percig. Közben előkészítjük a zöldségeket, megpucoljuk a csicsókát és az édes burgonyát. Az édes köményt felbe vágjuk, és úgy felszeleteljük. Az édes burgonyából vékony szeleteket vágunk, a csicsókát kisebb darabokra vágjuk, vagy ha kisebb egészben is lehet hagyni őket.
Az összes zöldséget egy tepsibe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, olajozzuk, összekeverjük. a pácolt sertés oldalast a tepsibe rakjuk majd a pácot is ráöntjük. Előmelegített 200 co-os sütőben az első órát alufóliával letakarva majd ez után még 30 percet alufólia nélkül pirítjuk.
Ameddig sül a sertés és a zöldségek a már megpucolt csicsókát és burgonyát hideg sósvízbe feltesszük főni. Ha megfőtt a csicsóka szűrőbe kiöntjük és hagyjuk kicsit kigőzölögni. Ezután egy magas falu edénybe tesszük, hozzá adjuk a vajat, egy negyed csokor lestányt és a sót ízlés szerint. Botmixerrel krémesre pürésítjük
Fotó: archív


