Amikor beköszönt a hideg, nincs is jobb egy tányér gőzölgő főzeléknél, ami nemcsak felmelegít, hanem a pénztárcát is kíméli. A főzelékek igazi magyar klasszikusok: egyszerűek, laktatóak, és rengeteg variációban elkészíthetők. Ráadásul nem kell hozzájuk drága alapanyag, mégis olyan ízeket hoznak, amelyek a gyerekkorunkat idézik. Most hoztunk 4 szuper ötletet, amivel finomat főzhetsz anélkül, hogy túl sokat költenél, mert a jó étel nem a luxusról szól, hanem az otthon melegéről!
Currys sárgaborsó füstölt hússal
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál curry fűszerkeverék
- 1 teáskanál frissen őrölt római kömény
- 50 dkg füstölt oldalas
- 30 dkg sárgaborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
- citrom
- A hagymát apróra kockázzuk. Olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a curryfűszert és a római köményt, és enyhén átpirítjuk. Beletesszük a csontok között feldarabolt oldalast. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Lefedjük, és 1 órán át főzzük a füstölt húst.
- Hozzáadjuk a sárgaborsót, a zúzott fokhagymát, és puhára főzzük a borsót. Ha elfogyna, a vizet pótoljuk. Sózni valószínűleg nem szükséges, a füstölt hús miatt. Ha úgy érezzük, adhatunk még hozzá római köményt, curryfűszert, végül citromlével enyhén savanyíthatjuk. Frissen reszelt gyömbérrel és csilivel még egzotikusabbá tehetjük.

Ezeket olvastad már?
Tárkonyos kelkáposzta mustáros fasírttal
Hozzávalók a fasírthoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál mustár
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- só, frissen őrölt bors
- napraforgóolaj
a főzelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál szárított tárkony
- 50 dkg kelkáposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors, citrom
- A fasírthoz a darált húst elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, az aprított petrezselyemmel, 3 evőkanál zsemlemorzsával, a mustárral, sóval, borssal. Összegyúrjuk és félretesszük. A főzelékhez a vöröshagymát apróra kockázzuk. Olajon megdinszteljük, majd beletesszük a tárkonyt, a vékonyra csíkozott kelkáposztát, a zúzott fokhagymát. A forró olajon 3-4 perc alatt átforgatjuk a keveréket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
- Puhára főzzük a kelkáposztát, beleöntjük a tejszínt, átforraljuk, majd a forró főzelékből kivett lével elkevert liszttel behabarjuk. Citromlével ízesítjük. A félretett fasírtmasszából húspogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban készre sütjük őket. A főzelék akkor is finom krémes lesz, ha nem liszttel habarjuk, hanem a főzelék felét turmixoljuk, és ezzel sűrítjük.

Olasz, tésztás babfőzelék
Hozzávalók:
- 30 dkg fejtett bab
- 1 fej hagyma
- 15 dkg húsos szalonna
- 2-3 szál szárzeller
- 2 szál sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 gr darabolt paradicsomkonzerv
- friss rozmaringágak
- frissen őrölt bors
- 20 dkg rövid csőtészta
- só, olívaolaj1. A babot előző éjszakára beáztatjuk. Olívaolajon megpároljuk a hagymát és a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk a babot, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a karikákra vágott szárzellert, a megpucolt, felkarikázott répákat és a rozmaringot. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 2 óra).
2. A paradicsomot és a zúzott fokhagymákat a főzelékhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd belefőzzük a tésztát. Ha szükséges, kevés vízzel felöntjük. Olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Krumplifőzelék pirított hagymával
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- só, frissen őrölt bors
- napraforgóolaj
- feltétnek 1 szál füstölt kolbász
- A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, és vízzel ellepve félretesszük. A hagymákat apróra kockázzuk, negyed részüket félretesszük. Olajon megdinszteljük a nagyobb mennyiségű hagymát, lassan hagyjuk karamellizálódni, itt-ott le is piríthatjuk. Beletesszük a leszűrt krumplit, és átforgatjuk az olajon. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és beletesszük a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a krumplit.
- Ha megpuhult, behabarjuk a főzeléket. A lisztet elkeverjük a tejfölben, adunk hozzá egy merőkanálnyit a krumpli főzővizéből, simára keverjük, majd állandó kevergetés közben belecsorgatjuk a főzelékbe. A maradék hagymát lisztbe forgatjuk, forró olajban ropogósra sütjük, és konyhai papírtörlőre tesszük leitatni. Majd a darabolt kolbászt is kisütjük, és együtt tálaljuk a főzelékkel.
Fotó: archív


