Konyha

A lábaid elé fog borulni a család ezekért a sütikért: karácsonyi desszertek középhaladóknak

4 desszert, amelyet könnyedén és gyorsan elkészíthetsz, ha vendégeket vársz: látványosak, ellenállhatatlanok és olyan finomak, hogy napokig ezt emlegetik majd.
Mézeskalács tiramisu

Karácsonykor mindannyian valami különlegeset szeretnénk sütni, és gyakran még akkor is szívesen kísérletezünk, ha amúgy a klasszikusok, a zserbó-mézeskalács-bejgli szentháromsága is felkerül az asztalra. Ha idén karácsonykor te is kipróbálnál valami újat, ezek az édességek legyenek köztük.

Nem feltétlenül a legegyszerűbb sütijeink ezek, viszont biztosan olyanok, amikkel egy rutinos háziasszony elkápráztathatja a családot. 

Mézeskalács tiramisu

Hozzávalók

a tésztához:

  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt
  • fél tasak sütőpor
  • csipetnyi só
  • 4 nagy evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

a töltelékhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • kevés cukor
  • 4 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • 1 kezeletlen narancs héja és leve
  • reszelt csokoládé
  1. A cukrot a vajjal habosra verjük, a tojást enyhén felverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval, hozzáadjuk a mézet és a felvert tojást, a fahéjat és a sót.
  2. Összegyúrjuk a tésztát. Ha morzsálódós, nem áll össze, kevés tejet adunk hozzá. 2-3 centi vastagra kinyújtjuk a tésztát,  sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 180 fokon 12 perc alatt készre sütjük.
  3. A megsült, kihűlt mézes lapot nagyobb darabokra felkockázzuk. A tejszínt kemény habnak felverjük, összeforgatjuk a mascarponéval, egy kevés cukorral, a mézeskalácsfűszerrel és a narancs reszelt héjával. A narancs levét kifacsarjuk.
  4. A mézeslapok felét egy nagyobb üvegtál aljára rétegezzük, rákanalazzuk a krém felét, újabb réteg mézeslap jön, és rá újabb réteg krém. Reszelt csokoládéval és narancshéjjal díszítjük.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban
Kókuszos grízes kocka
Ezt a kókuszos sütit mindenki kéri majd

Kókuszos grízes kocka

Hozzávalók

a tésztához:

  • 3 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál kakaópor

a töltelékhez:

  • 2 tasak vanillincukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 1 citrom héja
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg gríz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, nagyon habosra keverjük az egész tojásokat a porcukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport, majd a tésztát sütőlappal bélelt sütőlemezre átszedjük, és kb. 1 cm vastagon szétterítjük.
  2. 10-12 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A vanillincukrot és a cukrot elkeverjük a tejjel, a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a grízt, és lassan melegítve sűrűre, de kenhetőre főzzük a krémet.
  3. A még meleg krémet elkenjük a kihűlt tésztán, a megkent piskótalapot kettévágjuk, és egymásra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Az apróra tört étcsokoládéhoz 2 evőkanál vizet és 2 evőkanál étolajat adunk, majd vízgőz felett megolvasztjuk, megkenjük vele a sütemény tetejét. A csokoládé szilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk.
Aszalt szilvás szelet
A desszert, amiért sorban áll majd a család

Aszalt szilvás szelet

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 narancs héja
  • 15 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 4 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • 30 dkg magozott aszalt szilva
  • 0,5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a mézeskalácsfűszerrel. Az aszalt szilvát késsel apróra vágjuk.
  2. A lisztes és a tojásos keveréket összekeverjük, és beletesszük az aszalt szilvát. Hozzáöntjük a tejet, és simára keverjük a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük 2 cm vastagon, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
  3. Ha kissé kihűlt, kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Az apróra tört étcsokoládéhoz 2 evőkanál vizet és 2 evőkanál étolajat adunk, majd vízgőz felett megolvasztjuk, és elkenjük a sütemény tetején. A csokoládé szilárdulásáig hűtőszekrénybe, majd kockákra vágjuk.
Gesztenyés-csokoládés fatörzs
Retró süti új köntösben

Gesztenyés-csokoládés fatörzs

Hozzávalók

a tésztához:

  • 4 egész tojás
  • 13 dkg porcukor
  • 13 dkg finomliszt

a töltelékhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál rum aroma
  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, nagyon habosra keverjük az egész tojásokat a porcukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, majd a tésztát, sütőlappal bélelt sütőlemezre szedjük, és kb. 1 cm vastagon szétterítjük.
  2. Kb. 12 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A még meleg piskótalapot a sütőpapírral együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.
  3. A gesztenyemasszát villával áttörjük, elkeverjük a porcukorral, rumaromával. 2 dl tejszínt kemény habnak felverünk, összeforgatjuk a gesztenyemasszával. A kihűlt piskótát óvatosan kitekerjük, leszedjük róla a sütőpapírt, megtöltjük a gesztenyemasszával, és feltekerjük.
  4. Vízgőz felett a vajjal együtt megolvasztjuk a csokoládét. A maradék 2 dl tejszínt kemény habnak felverjük, és összeforgatjuk a kihűlt csokoládékrémmel. A piskótát bevonjuk a csokoládékrémmel, majd ferdén levágunk egy 7-8 cm-es darabot, a fatörzs oldalához nyomjuk, és ehető vagy természetes díszekkel díszítjük.

Fotó: archív