Karácsonykor mindannyian valami különlegeset szeretnénk sütni, és gyakran még akkor is szívesen kísérletezünk, ha amúgy a klasszikusok, a zserbó-mézeskalács-bejgli szentháromsága is felkerül az asztalra. Ha idén karácsonykor te is kipróbálnál valami újat, ezek az édességek legyenek köztük.
Nem feltétlenül a legegyszerűbb sütijeink ezek, viszont biztosan olyanok, amikkel egy rutinos háziasszony elkápráztathatja a családot.
Mézeskalács tiramisu
Hozzávalók
a tésztához:
- 5 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 1 tojás
- 25 dkg liszt
- fél tasak sütőpor
- csipetnyi só
- 4 nagy evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
a töltelékhez:
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- kevés cukor
- 4 evőkanál mézeskalácsfűszer
- 1 kezeletlen narancs héja és leve
- reszelt csokoládé
- A cukrot a vajjal habosra verjük, a tojást enyhén felverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval, hozzáadjuk a mézet és a felvert tojást, a fahéjat és a sót.
- Összegyúrjuk a tésztát. Ha morzsálódós, nem áll össze, kevés tejet adunk hozzá. 2-3 centi vastagra kinyújtjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 180 fokon 12 perc alatt készre sütjük.
- A megsült, kihűlt mézes lapot nagyobb darabokra felkockázzuk. A tejszínt kemény habnak felverjük, összeforgatjuk a mascarponéval, egy kevés cukorral, a mézeskalácsfűszerrel és a narancs reszelt héjával. A narancs levét kifacsarjuk.
- A mézeslapok felét egy nagyobb üvegtál aljára rétegezzük, rákanalazzuk a krém felét, újabb réteg mézeslap jön, és rá újabb réteg krém. Reszelt csokoládéval és narancshéjjal díszítjük.
Ez is érdekelhet

Kókuszos grízes kocka
Hozzávalók
a tésztához:
- 3 tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg finomliszt
- 2 evőkanál kakaópor
a töltelékhez:
- 2 tasak vanillincukor
- 5 dkg kristálycukor
- 5 dl tej
- 1 citrom héja
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg gríz
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, nagyon habosra keverjük az egész tojásokat a porcukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport, majd a tésztát sütőlappal bélelt sütőlemezre átszedjük, és kb. 1 cm vastagon szétterítjük.
- 10-12 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A vanillincukrot és a cukrot elkeverjük a tejjel, a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a grízt, és lassan melegítve sűrűre, de kenhetőre főzzük a krémet.
- A még meleg krémet elkenjük a kihűlt tésztán, a megkent piskótalapot kettévágjuk, és egymásra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Az apróra tört étcsokoládéhoz 2 evőkanál vizet és 2 evőkanál étolajat adunk, majd vízgőz felett megolvasztjuk, megkenjük vele a sütemény tetejét. A csokoládé szilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk.

Aszalt szilvás szelet
Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 15 dkg barna cukor
- 2 egész tojás
- 1 narancs héja
- 15 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 4 evőkanál mézeskalácsfűszer
- 30 dkg magozott aszalt szilva
- 0,5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a mézeskalácsfűszerrel. Az aszalt szilvát késsel apróra vágjuk.
- A lisztes és a tojásos keveréket összekeverjük, és beletesszük az aszalt szilvát. Hozzáöntjük a tejet, és simára keverjük a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük 2 cm vastagon, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Ha kissé kihűlt, kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Az apróra tört étcsokoládéhoz 2 evőkanál vizet és 2 evőkanál étolajat adunk, majd vízgőz felett megolvasztjuk, és elkenjük a sütemény tetején. A csokoládé szilárdulásáig hűtőszekrénybe, majd kockákra vágjuk.

Gesztenyés-csokoládés fatörzs
Hozzávalók
a tésztához:
- 4 egész tojás
- 13 dkg porcukor
- 13 dkg finomliszt
a töltelékhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 3 evőkanál porcukor
- 4 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál rum aroma
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, nagyon habosra keverjük az egész tojásokat a porcukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, majd a tésztát, sütőlappal bélelt sütőlemezre szedjük, és kb. 1 cm vastagon szétterítjük.
- Kb. 12 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A még meleg piskótalapot a sütőpapírral együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.
- A gesztenyemasszát villával áttörjük, elkeverjük a porcukorral, rumaromával. 2 dl tejszínt kemény habnak felverünk, összeforgatjuk a gesztenyemasszával. A kihűlt piskótát óvatosan kitekerjük, leszedjük róla a sütőpapírt, megtöltjük a gesztenyemasszával, és feltekerjük.
- Vízgőz felett a vajjal együtt megolvasztjuk a csokoládét. A maradék 2 dl tejszínt kemény habnak felverjük, és összeforgatjuk a kihűlt csokoládékrémmel. A piskótát bevonjuk a csokoládékrémmel, majd ferdén levágunk egy 7-8 cm-es darabot, a fatörzs oldalához nyomjuk, és ehető vagy természetes díszekkel díszítjük.
Fotó: archív


