Címlapsztori

62 évesen döntött a szakítás mellett Ivancsics Ilona: „Egyedül maradtam, amire eddig még nem volt példa”

Sorsdöntő időszakát éli a népszerű színésznő. Párkapcsolata 15 év után véget ért, és egyedül próbál boldogulni a hétköznapokban. A külföldön élő Bence támogatásáról biztosította az édesanyját.

Nagy boldogság Ivancsics Ilona számára, hogy egy szem fia hazalátogatott Magyarországra. „Nagyon vártam a találkozást. Bence korábban öt évet élt Londonban, két éve pedig Barcelonában lakik. Bár gyakran beszélünk telefonon, a fiam ölelése, mosolya és személyes jelenléte nagyon hiány­zott. A mai napig nehéz megszoknom, hogy távolra került tőlem. Nélküle üresnek érzem a házunkat. Pedig tudom, hogy jól döntött, amikor külföldre költözött, és ott épített karriert” – árulja el az édesanya.

Ilona és Bence 1997-ben a szentendrei házuk előtt

Bence világhírű cégeknek dolgozik

A 32 éves Csernák Bence a színésznő első házasságából született. Szabadúszó fotósként dolgozik. „Ahogy sokan a kortársai közül, ő is elindult külföldre. Nagyon büszke vagyok rá, tehetséges és ambiciózus fiatalember. Végigjárta a szamárlétrát, és ma már világhírű divatcégek – Calvin Klein, Levi’s és a Mango – számára készít képeket. Saját ügynöke is van, aki a fotózásokat szervezi számára. Bence Spanyolországban lakik, de a munkája miatt sokszor repül Hollandiába, Németországba. Változatos és multikulturális életet él. Az ő generációjára jellemző, hogy sokkal bátrabbak, könnyebben váltanak, mint mi, a hatvanas éveinkben járók, akik a szocializmusban nőttünk fel. Tetszik az a fajta nyitottság és céltudatosság, ami a mostani fiatalokat és a fiamat is jellemzi. Nem keseregnek, hanem cselekszenek, megtalálják a módját, hogy megvalósítsák az álmaikat.”

Ilona és Bence napjainkban. A fiú külföldön dolgozik

Újratervezi az életét 62 évesen

Ilona igényli a hosszas beszélgetéseket a fiával, mert úgy érzi, sokat tanul tőle, általa más szemszögből is értelmet nyernek a dolgok. „15 év után véget ért a kapcsolatom Péterrel. Egyedül maradtam, amire eddig még nem volt példa. Bár én döntöttem úgy, hogy kilépek a kapcsolatból, mégis megviselt a szakítás. Nem egyszerű 62 évesen újratervezni az életet. Szerencsére a fiam mellettem áll, és lelkileg sok támogatást kapok tőle. Bár a saját magánéleti problémáimmal nem szeretem terhelni őt, de jólesik, amikor kiönthetem neki a szívemet. Érzékeny ember vagyok, ő pedig érettférfi-szemmel reálisabban lát bizonyos dolgokat. Biztatott, hogy nem a világ vége, ami velem történt, és jobb egyedül lenni, mint egy nem működő párkapcsolatban.”

Rendszeresen sétál az otthonához közeli erdőben

A színésznő mögött nehéz hónapok állnak. A munkája miatt is válaszút elé érkezett. „Péterrel együtt csináltuk a magánszínházunkat, az Ivancsics Ilona és Színtár­sait, de beláttam, hogy egyedül képtelen vagyok továbbvinni. Nagy szomorúság ez nekem, mert szívemet-lelkemet beletettem az előadásokba, de a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a színházi produkcióknak. Olyan magasak a költségek, hogy képtelenség nyereséget termelni. Most azon töröm a fejemet, hogy merre menjen tovább a szakmai életem. Nyitott vagyok minden színházi és tévés felkérésre, de addig is Ábrahám Edit barátnőmmel egy közös kétszemélyes darabon dolgozunk. Ő a Barátok közttel lett ismert, én a Szomszédokkal. Mindkét sorozat a mai napig hatalmas népszerűségnek ör­vend, a forgatási élményein­ket, titkokat mesélnénk el a közönségnek.”

Az ének-rajz szakos tanár nénit, Vágási Jutkát alakító színésznő büszke arra, hogy szerepelt a teleregényben. „Már több mint húsz éve befejeződött a forgatás, mégsem felejtettek el az emberek. A nálam jóval fiatalabbak is felismernek, olyanok, akik még nem is éltek a 80-as, 90-es években, ami­kor a sorozat ment a tévében.”

Boldogan lenne nagymama

Nem túlzás kijelenteni, hogy Ilonán nem fog az idő. Ma is ugyanolyan szép arcú, kellemes megjelenésű, mosolygós színésznő, mint fiatal éveiben. „Igyekszem odafigyelni a külsőmre. A rendszeres testmozgásban és az egészséges táplálkozásban hiszek. Szentendrén lakom, sokat nordic walkingolok a közeli erdőben. A speciális botok segítségével az izomerőmet és az állóképességemet fejlesztem. Naponta 8-10 kilométert teszek meg a természetben, ez teljesen feltölt és kikapcsol. Tavasztól őszig a biokertemben is sok időt töltök. Szeretek a saját veteményesemből főzni, és elrakni télire egy kis házi lekvárt, befőttet. Szívesen ajándékozok a barátaimnak a saját készítésű szószomból. A kertemben termő koktélparadicsomot megaszalom, fokhagymát, bazsalikomot, oregánót adok hozzá, és olívaolajjal keverem össze, majd kis üvegekbe teszem. Amikor tésztafélét csinálok, ezt a szószt öntöm rá. Mindig sikere van. A fiam is nagyon szereti, bár karácsonykor most ő készítette az ebédet, fahéjas pulykát. Amikor Bence gyerek volt, megtanítottam főzni, aminek most, hogy egyedül él külföldön, különösen hasznát veszi, hiszen nem éttermekben költi el a pénzét. Olyan jó látni, hogy talpraesett fiút neveltem, aki a jég hátán is megél. Már csak egy unoka hiányzik az életemből, mert nagyon szeretem a gyerekeket. De nem akarok a fiam életébe beleszólni. Biztos eljön majd annak is az ideje, amikor családot alapít, én pedig boldog nagymama leszek.”

Szeretetet kap a rajongóktól

A Szomszédoknak olyan erős kultusza van, hogy a rajongók rendszeresen találkoznak egymással, és felidézik a sorozat legemlékezetesebb pillanatait. „Legutóbb abban a budai presszóban találkoztak, ahol Alma is dolgozott pincérnőként. Váratlanul megjelentem az összejövetelen, óriási meglepetést okozva. Olyan sok szeretetet kaptam az emberektől, amiben rég volt részem. Többek között ezért érdemes színésznőnek lenni.”

Tanár nénit játszott a Szomszédokban. A sorozatbeli gyereke nem a saját fia volt

Fotó: Rózsa Erika, Inkey Alice, Nagy Zoltán, Schumy Csaba

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete