Címlapsztori Sztárok

Tavaly még tréfálkozott a halállal Balázsovits Lajos: „Vigyázzatok, mert a ravatalról is fel fogok kelni!”

Tudta, hogy gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenved. Tíz évvel ezelőtt visszavonult a színészettől, és a családjának szentelte az idejét. Tavaly nyáron még abban reménykedett, hogy sikerül összeszednie az erejét…

Megbízható, szerény ember hírében állt, akit elkerültek a botrányok. Társaságban csendes megfigyelőként szeretett jelen lenni, sosem akart a középpontba kerülni. Persze a színpad az teljesen más volt! A játék, a színészet volt a lételeme. „Gyerekkorom óta színész akartam lenni. Ha a kaposvári színház a szülővárosomban, Nagykanizsán játszott, mindig megnéztem az előadást. Fiúiskolába jártam, a színjátszó körben női szerepeket is játszottam. Még öregasszonyt is. El sem tudtam képzelni, hogy valaha más legyek, mint színész. Az első budapesti színházi élményem a Nemzeti Színházhoz köt. A Peer Gynt volt műsoron. Major Tamással, Gobbi Hildával, Garas Dezsővel, Törőcsik Marival. Teljesen lenyűgöztek. Évekkel később már ezekkel az emberekkel játszottam” – nyilatkozta korábban Balázsovits Lajos, akinek a tehetségére már főiskolásként felfigyeltek.

A nagy sikerű Abigél sorozatban is játszott

Nem hagyta itthon a családját

Első filmes szerepe, a Makk Károly rendezte Isten és ember előtt című dráma volt. Egy évvel később pedig már a korszak provokatív rendezőjével, Jancsó Miklóssal dolgozott. A 60-as évek végén Balázsovits Lajos üstökösként robbant be a filmes és színházi világba. Olyan kiváló képességű művésznek tartották, hogy számos kollégája kérlelte, mindenképp külföldön próbáljon szerencsét. Páger Antal is közéjük tartozott.

„Téni bácsival forgattam egy tévéfilmben. Akkor mondta: »A legelső utadon azonnal húzz el Olaszországba! Nem itt a helyed.« De Téni bácsi, én itt… »Nem, neked oda kell menned!« Végül mégsem mentem. Itthon maradtam. A családom miatt. Képtelen voltam itt hagyni őket. Ki tudja, mikor, milyen körülmények között jöhettem volna először haza. Nem sajnálom, hogy így alakultak a dolgok” –  idézte fel a múltat Balázsovits.

Hűséges volt a családjához. Almási Évát 1966-ban vette feleségül

Sírig kitartott a szerelme

A jóképű színész 19 évesen szeretett bele a nála közel öt évvel idősebb Almási Évába. Házasságot 1966-ban kötöttek. A korszak álompárja voltak. A fiatal színésznőt százezrek irigyelték akkoriban.

„A férjem felé áradó nőimádat sosem mérgezte meg a kettőnk kapcsolatát. Lajost szerencsére nem kellett megszelídítenem. Nálunk mindig nagy szabadság volt. Nem hiszek abban, hogy bárkit fogni kell, mert aki akar, az úgyis elmegy. A féltékenység érzését nem ismerem, sosem kérdeztem tőle, merre járt és mikor jön haza, és ő is megadta ugyanezt nekem. Különben Balázsovits Lajos, akárhány éves, a legszebb férfi számomra, én pedig számára a legszebb nő! Mi a közös ötven évünk során mindig erőt adtunk egymásnak, így keményebben álltuk a sarat az élettel szemben, ami nem mindig kíméletes. Persze a mi kapcsolatunk sem csupa rózsaszín felhő, de itt vagyunk egymásnak, és ez a fontos” – nyilatkozta Almási Éva a Meglepetésnek, amikor 2016-ban a Nemzet Színészévé választották. A házaspárnak egy szem lánya született 1975-ben.

„Lányos apának lenni nem könnyű. Ahogy Edit mondja, volt egy időszak, amikor nem bírtam a fiúkat körülötte, de idővel megszelídültem. Féltettem a színészektől, üdítő változatosság volt egy fogorvos” – nyilatkozta Balázsovits Lajos, amikor a lányát férjhez adta a neves szájsebész-fogorvoshoz, Dr. Fürstner Józsefhez. Az édesapa kezdetben a lánya pályaválasztása miatt is aggódott, hiszen Balázsovits Edit követte őt a művészi pályán.

Unokájával, Richárddal 2006-ban

Egy kicsit reménykedtem, hogy belőle nem lesz színésznő, de hamar feladtam, amikor kiderült, mindenképpen ezt szeretné csinálni… Ha a saját életemet végiggondolom, ez alatt hányszor változott a szakmánk megítélése, fontossága. Ha még egyszer kezdhetném, biztosan nem lennék színész. Utazó lennék, vagy pilóta, mennék mindenfelé a világban.”

Balázsovits Lajos számára némi vigaszt jelentett, hogy a 17 éves unokája nem követi a családi hagyományt. „Azt hiszem, szerencsénk lesz, Richárd nem mutat érdeklődést a színészet iránt. Szép foglalkozás, de valaki törje már meg ezt a családi őrületet!” – mondta viccesen a nagypapa, aki szinte mindennap találkozott a lányával, a vejével és az unokájával, hiszen közös telken, egy nagy házban laktak.

Örömünnep volt számára az elismerés

Negyven évig dohányzott, a cigaretta tönkretette a tüdejét, az egészsége a nyugdíjas éveire megrendült, már nem is számított újabb elismerésre, állami kitüntetésre, amikor 2022 nyarán, Haumann Péter helyére beválasztották a Nemzet Színészei közé.

„Ez az örömünnep remélhetőleg jobban ki fog húzni a betegségből, mint a sok gyógyszer, amiket szednem kell. Felébredt bennem egy belső késztetés, hogy gyorsan össze kell szedni magam. Meg kell gyógyulnom. Itthon tréfásan azt szoktam mondani: vigyázzatok, mert úgy döntöttem, a ravatalról is fel fogok kelni! Most egy kicsit meg vagyok rogyva, de nagyon remélem, sikerül összeszedni magam”

– nyilatkozta tavaly augusztusban a nagybeteg színművész. Sajnos ez a kívánsága már nem teljesült.

Forrás: Meglepetés, vasarnap.com, borsonline.hu

Fotó: Ványi Ákos, Csibi Szilvia, Szász Marcell, Toroczkay Csaba, Archív, Mti

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete