Címlapsztori Sztárok

21 éve szerelmes és a sorozat óta mit sem változott Tihanyi Tóth Csaba: „Fiatalon tart a csinos feleségem”

Szerencsésnek tartják magukat, hogy nemcsak a magánéletüket, hanem a színpadi sikereiket is együtt élik meg. Tihanyi Tóth Csaba számára a szülei, László és Marika a követendő példa, akik idén már hatvan éve élnek boldog házasságban.

Már két és fél éve véget ért a Barátok közt, de a Novák Lacit alakító Tihanyi Tóth Csaba ugyanúgy néz ki, mint ahogy a sorozatban megismertük. Szembetűnő, hogy az 55 éves színész nem öregszik. A karakteréből, a férfias erejéből, de még a hajából sem veszített. Ilyen dús haja csak a huszonéves srácoknak szokott lenni.

Fiatalon tart a csinos feleségem, Rita és a 11 éves fiunk, Nimród. Nem érzem az idő múlását, illetve csak annyiban, hogy most sokkal inkább a mának élek, az adott napból igyekszem kihozni a legtöbb jót. Amikor fiatal voltam, évekre előre elterveztem az életemet, most megelégszem azzal, ha a jelenem jól alakul. A mában rejlő szépségeket, örömöket élem meg” – mondja a színművész, aki szerint két mágikus szó kell a sikeres élethez: kérni és megköszönni.

Két nap után összeköltöztek

„Hiszem, hogy ha odafentről kérünk, az meghallgatásra talál, és elérjük a célunkat, megadatik az álmunk. Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy tudjunk köszönetet mondani, semmit ne úgy vegyünk, hogy az nekünk jár. Hálával tartozom a sorsnak, hogy 21 évvel ezelőtt találkoztam Ritával. Nem hiszek a véletlenekben, mert a mi megismerkedésünk sorsszerű volt.”

Egy siófoki szépségversenyen történt, ahol Csaba volt a zsűrielnök, Rita pedig az esemény műsorvezetője.

„A jobbomon a polgármester ült, a bal oldalamon a tavalyi szépségkirálynő. Amikor Rita kijött a színpadra, áramütésszerűen megérintett a mosolya, a kedvessége, a nőies finomsága. Noha korábban sosem találkoztunk egymással, a körülöttem ülőknek azonnal kijelentettem, hogy ő lesz a feleségem. Még aznap, 2002. május 17-én megismerkedtünk” – idézi fel Csaba nevetve.

A zsűritagok persze nem vették túl komolyan a színészt, és Ritát is váratlanul érte Csaba heves ostroma.

„Elsőre szinte sokkot kaptam a temperamentumos közeledésétől. Meg is kérdeztem tőle, hogy mi ez a nagy sietség, nem vagy te túl lelkes? De őszintén bevallom, tetszett Csaba magabiztossága, férfias energiája. Két nappal később már össze is költöztünk.”

Azt mondják, lakva ismerjük meg a másikat, Rita pedig nem csalódott a hirtelen jött szerelmében.

„Csabának sok jó tulajdonsága van, csak egyet lehetetlenség kiemelni. Hatalmas a szíve, kedves és korrekt ember. Figyelmes is, ami egy férfi esetében nem utolsó szempont. Ő a két lábon járó naptár, mivel minden évfordulót fejben tart és megünnepel. Sosem kell óvatosan figyelmeztetnem arra, hogy például holnapután lesz a házassági évfordulónk vagy a születésnapom, mert emlékszik az összes jelentős dátumra. Szeret nosztalgiázni, régi fényképeket elővenni, nézegetni, a múlt sztorijait újra elmesélni, átélni. Sok szép közös élményünk van, ami évről évre erősebbé teszi a házasságunkat” – árulja el Rita.

Nimródot is érdekli a színészet

A kapcsolatuk első tíz évét kettesben töltötték, amiben rengeteg közös fellépés, utazás és külföldi nyaralás volt.

„Kissé hedonista módon csak egymásnak éltünk, amikor szinte egyszerre fogalmazódott meg bennünk, hogy mi hiányzik az életünkből. Tisztán emlékszem a dátumra. 2011. június volt, amikor a siófoki mólón álltunk, és mélyen egymás szemébe néztünk. Akkor mondtuk ki először, hogy közös gyereket szeretnénk. Még akkor este megfogant a fiunk, Nimród” – árulja el Csaba.

„Nagyon boldogok voltunk, hogy azonnal megadatott a kisbaba – veszi át a szót Rita. – Eleinte úgy éreztem, hogy lányom lesz, de nagyon hamar, négy hónapos terhesen kiderült, kisfiút várok. Boldog vagyok, hogy így alakult, mert kisfiús anyukának lenni a legjobb, leghálásabb dolog.”

Csaba kisgyerekként
a szüleivel és
a húgával, Kingával

Nimród alig kétévesen szerepelt a Barátok közt sorozatban, de azóta sem láttuk őt a tévében. „Amióta iskolás lett, kifejezetten kéri, hogy ne mutogassuk őt a médiában, bármennyire büszkék is vagyunk rá. Márpedig azok vagyunk! Rendkívül kellemes személyiségű, nyitott, kreatív kisfiú, akiben rengeteg örömünk van. Úgy tűnik, örökölte a művészi vénát, érdekli az irodalom, a színház, a film – na és persze az informatika is. Szünidőben szívesen kísér el minket a fellépéseinkre. Büszke az édesapjára, amikor felismerik az utcán.”

Félmillió forintot nyert a pókergépen

Rita kifejezetten szereti, hogy a férjével dolgozik, együtt találják ki a zenés műsoraikat, melyekben operettek, magyar nóták és Szenes Iván örökzöld dallamai is felcsendülnek.

„Amikor Csabával megismerkedtem, televíziós műsorvezető voltam, de nem bánom, hogy időközben énekes-színésznő lettem, és a férjem állandó színpadi partnere. Csodálatos fellépéseink vannak. Jó együtt megélni a sikereket.”

A Tihanyi Vándorszínpadot a megismerkedésük előtt, 1997-ben alapította meg Csaba. Egy városi legenda szerint a félmillió forintos váratlan nyereményéből.

„Agglegényként szerencsejáték-függő voltam. Összességében egy békásmegyeri lakás árát vertem el különböző kaszinókban. De 1997. június 16-án benőtt a fejem lágya, amikor rám mosolygott a szerencse. Egy József körúti pókerteremben ugyanis majdnem félmilliót nyertem egy pókergépen, és nem játszottam el azt a pénzt, hanem vettem rajta egy autót és létrehoztam a saját színitársulatomat. Kaszinóba azóta sem tettem be a lábamat, viszont a vállalkozásom a mai napig biztos megélhetést jelent a népes családom számára.”

Csaba idős szülei, testvére, Kinga és most már Rita édesapja is a Tihanyi társulat állandó tagja. „Édesapám a rendező-művészeti vezető, édesanyám menedzseli az előadásokat, a húgom író és rendező, míg az apósom, Bognár Gyula a mesedarabok zeneszerzője. Szeretem, hogy támogatjuk egymás karrierjét, és együtt visszük sikerre a műsorainkat” – mondja a színházigazgató.

Még a bosszúságokon is tudnak nevetni

Rita azt meséli, hogy az együtt töltött 21 év alatt alig veszekedtek egymással, ha van is olyan, amiben eltér a vélemé­nyük, azt is meg tudják beszélni, sosem fekszenek le haraggal a szívükben.

„A napokban csőtörés volt nálunk, a munkások szétverték a fürdőszobát és az étkezőt. Még tíz napig tart ez az áldatlan állapot, ami mindkettőnk idegeit megviseli. A komfortérzetünk most nem teljes, ebből volt egy kis feszültség, de tudjuk, a bosszúságunk egyszer véget ér, és utólag nevetünk majd az egészen. Igyekszünk mindennek a jó oldalát nézni. Lesz egy felújított fürdőszobánk” – mondja Rita.

Csaba pedig hozzáteszi, számára a szülei, László és Marika házassága a követendő példa. „A  közelmúltban ünnepelték a hatvanadik házassági évfordulójukat, a mai napig nagyon tisztelik és szeretik egymást. Jó látni, hogy ilyen szépen is működhet egy párkapcsolat. Én is azt kívánom, hogy együtt öregedjünk meg Ritával, és legyen sok örömünk a fiunkban.”

Fotó: Bognár Bogi, privát

Smink és haj: Mészáros Délia • Stylist: Bendes Bianka • ruha: C&A Claire’s, Reserved, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete