Címlapsztori Sztárok

Rózsa György: „A karácsony a lányommal és az unokámmal az igazi”

Még mindig nehéz megszokni, hogy az örökifjú Rózsa Gyuri már nagypapa! A legendás műsorvezető a lánya, Csilla szerint remek óvó bácsi lenne. Az ünnepi készülődésükbe lestünk bele.

Egy lábbal tekerhető kisautó teljesen elvarázsolja Rózsa György hároméves unokáját. A fenyőn lévő különleges díszek most csak másodlagos figyelmet kapnak Ádámtól.

„Tavaly karácsonyra egy elektromos autóval leptem meg a kis unokámat. Pontosabban nyertem neki egy gyerek dzsipet a Szerencsekerék adásában. Eleinte alig mert beleülni, de most már az utcán is olyan vagányan tekeri, mint egy Forma–1-es pilóta” – mondja nevetve a műsorvezető, akinek minden mozdulatán, mosolyán látszik, hogy imádja a kislegényt.

Csilla és Ádám a családja

„Édesapám nagyon ért a gyerekek nyelvén, óvó bácsinak kellett volna lennie – árulja el Rózsa Csilla. – A kisfiam nagyon anyás, és rajtam meg az apukáján kívül szinte csak a nagypapáját fogadja el. Sokat viccelődnek, játszanak, mindenféle halandzsa nyelvet kitalálnak. Ádám mindig nagyon várja, hogy a nagypapa megérkezzen hozzánk, ami hetente többször meg is szokott történni.”

Az ünnep első napját a nagypapánál fogják tölteni

„Nekem a lányom és az unokám a mindenem, ők jelentik számomra a családot – veszi át a szót a műsorvezető. – A feleségem, a szüleim és az öcsém évekkel ezelőtt meghaltak. A karácsonyt így már csak szűk körben ünnepeljük.”

Mákos bejgli helyett süti

Általában az ünnep mindkét napján együtt vannak. A szentestét Csilláéknál, a karácsony első napját pedig a tévés otthonában töltik.

„Főként az internetről tanulok főzni. Kacsát és halat készítek, Ádámmal közösen pedig mézeskalácsot sütünk. Már tavaly is mellettem állt a konyhában, szívesen segített és gyúrta a tésztát” – meséli az édesanya.

A nagypapánál folytatódik az ünnepi eszem-iszom. „A fenyőt a lányom díszíti fel nálam. Ehhez Csilla jobban ért. Kifinomult az ízlése, mindig szép a karácsonyfánk. A főzéssel nem szoktam bajlódni, vannak törzshelyeim, ahonnan megrendelem az ebédet. Általában töltött káposztát és pulykát eszünk. A mákos bejglit nem szeretem, inkább csokis süteményt veszek” – árulja el Rózsa Gyuri. Az ünnepek alatt egy kellemes sétát is beiktatnak, ha az időjárás megengedi.

„A Bazilikánál megnézzük a fényjátékot, illetve a városligeti műjégpályán a korcsolyázókat. Gyerekkoromban rengeteget jártam oda, mert az Izabella és az Aradi utca sarkán laktunk. Akkoriban olyan hidegek voltak a telek, hogy szinte az egész Andrássy út le volt fagyva, simán kikorcsolyáztunk a Városligetig” – emlékszik vissza.

Két pulóvert hozott a Jézuska

A régi karácsonyok nosztalgikus emlékeket idéznek fel Rózsa Györgyben. „A szüleim pedagógusok voltak. A tanárokat az akkori rendszerben sem fizették túl. Nem voltunk jómódúak, mégis szép és szeretetteljes karácsonyokra emlékszem. Az anyai nagyszüleimmel együtt laktunk. A nagymamám olyan kiváló háziasszony volt, hogy még most is érzem a főztje ízét a számban. Az 50-es évek elején a kacsához, a pulykához csak úgy tudtunk hozzájutni, hogy vidékről feljött hozzánk egy parasztasszony, aki hozta magával a szárnyasokat, a nagymamám pedig a kinőtt, de még jó állapotú gyerekruháinkkal fizetett értük. Cserevilág volt. A vidéki embernek ruha kellett, nekünk pedig hús, zöldség és gyümölcs.”

A tévés arra is emlékszik, hogy az ajándék sosem maradt el. „Az egyik évben egyszerre két pulóvert is kaptam. A szüleim megleptek egy barna színűvel, de én egy másik pulcsi után sóvárogtam. Szegény édesanyámat addig gyötörtem, míg megvette nekem azt a világosszürkét, amit egy üzlet kirakatában láttam meg, és azonnal beleszerettem. Majdnem hét évtized elteltével is szégyellem magam a történtek miatt, hiszen nem volt pénzünk, de gyerekként valahogy ezzel nem foglalkoztam. Mindenáron azt a szürke pulóvert akartam felvenni a korcsolyázáshoz, szóval kizsaroltam az édesanyámból” – idézi fel nevetve Rózsa György.

Csilla albumba rendezi majd a szép családi képeket

Az unokája nem szereti a bölcsődét

Jóllehet a tévés már megtehetné, hogy több ajándékot vegyen a szeretteinek, de a karácsony most sem a nagy költekezésről szól. „A lányomnak sikeres vállalkozása van, nem szorul rá az anyagi támogatásomra. Örülök, hogy megtalálta a számítását az üzleti életben.”

Csilla a Kolosy téri Artpole rúdtánc és légtorna stúdió vezetője. A szülés után szeretett volna visszaállni a munkába, de a kisfia miatt egyelőre csak módjával teheti meg. „Ádámot próbáltuk beszoktatni a bölcsődébe, de nem igényli a gyerektársaságot. Csak velem szeret lenni, így viszont ritkábban és csak rövidebb időre tudok vele bemenni a stúdióba dolgozni. Bébiszitterre sosem hagyom a kisfiam. Most úgy látom, hogy a szeptemberi óvodakezdésig többnyire itthon leszek vele, amit nem bánok” – mondja Csilla.

Jókedvet vitt mások otthonába

A 76 éves Rózsa György viszont hamarosan újra látható lesz a TV2 képernyőjén. „Idén nagy sikerrel ment a Zsákbamacska, amit Majka és Pápai Joci vezetett, de néhány adás erejéig engem is felkértek műsorvezetőnek, hiszen a 90-es években, először én vittem sikerre ezt a műsort. Nagy öröm számomra, hogy közel harminc évvel később még mindig rekordnézettséget produkált a tévécsatornának ez a vetélkedő” – mondja büszkén a tévés, aki a mai napig egy ország kedvence, és nem tartja sértőnek, ha a közönség számára ő a Rózsa Gyuri.

„Egész életemben arra vágytam, hogy az embereket szórakoztassam, jókedvet vigyek az otthonukba. Már gyerekként is a tévében akartam szerepelni, mert úgy láttam, hogy akkoriban mindenki szerette azokat, akik feltűntek a képernyőn: Takács Marikát, Bán Gyuri bácsit, Tamási Esztert és a többieket. Már tízéves koromban elhatároztam, hogy egyszer majd én is bekerülök abba a »csodadobozba«.”

A műsorvezető évtizedeken át emblematikus szerepelője volt a hazai médiának. Olyan sikeres műsorok fűződnek a nevéhez, mint a Kapcsoltam, a Top-Show, a Leg…Leg…Leg, a Bűvös hatos vagy a már korábban említett Zsákbamacska.

Már nem vágyik társra

A nyugdíjas éveit is aktívan tölti. Rendszeresen szerepel különböző szórakoztató tévéműsorokban, három könyvet is írt, és olykor céges rendezvények házigazdájaként is feltűnik.

„A sok elfoglaltságom mellett az idősebb koromra is gondolnom kell most már. Úgy döntöttem, eladom a  hűvösvölgyi házamat, és egy kisebb lakásba költözöm. A 300 négyzetméter túl nagy nekem…” – mondja Rózsa György, aki a felesége, a különlegesen szép tornászbajnoknő, Kanyó Éva elvesztése óta egyedül él.

„Huszonhárom évvel ezelőtt özvegyültem meg. Azt hiszem, már nem fogok társat találni. Ebben a korban megvannak az embernek a kialakult szokásai, nem szívesen alkalmazkodnék senkihez.”

„Hálás köszönettel tartozom”

Rózsa Csilla is támogatja az édesapja ötletét, hogy egy kisebb ingatlanba és a közelükbe költözzön. „Ádám imádja a nagypapáját, és jó lenne, ha minél több időt töltenének együtt. Apukám nagyon művelt, széles látókörű és olvasott ember, sok mindenre megtaníthatná az unokáját. Nyugodt lennék, ha a gyermekem az édesapám közelében nőne fel.”

S hogy milyen ajándékkal lehet örömet szerezni egy olyan sztárnak, akinek az egész élete sikeres volt?

„Apunak tényleg nagyon nehéz ajándékot adni, mert mindene megvan, amit szeret – mondja Csilla. – Azt hiszem, hogy ha ezt a Meglepetés magazin által készített családi karácsonyi fotósorozatot egy szép albumba rendezem, az nagy öröm lesz számára. De ezen túl is szeretnék még valamit mondani. Hálás köszönettel tartozom neki azért, hogy mellettünk áll ebben a nehéz időszakban. Édesapám szeretete, támogatása és megnyugtató jelenléte nélkül biztos nem sikerülne olyan hátországot teremtenem Ádámnak, mint amilyenben élünk.”

Az anyuka a nap végére gyakran elfárad

A 40 éves Csilla azt tanácsolja a nőknek, hogy harmincéves korukig szüljenek, ne húzzák-halasszák a gyermekvállalást. „Úgy érzem, kicsit későn lettem édesanya. Jó lett volna, ha például tíz évvel korábban hozom világra a kisfiamat. Később sokkal nehezebb a szülés utáni regenerálódás, gyakran elfáradok a nap végére. Nincs annyi energiám, mint egy fiatal nőnek” – osztja meg gondolatait Rózsa Csilla.

Fotó: Bognár Bogi

Smink és haj: Mészáros Délia • Stylist: Bendes Bianka • Ruha: C&A, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete