Címlapsztori Sztárok

Friderikusz próbálta összeugrasztani a tini Szinetár Dórát és Szandit: „Sosem mondtunk rosszat egymásról”

Évtizedek óta ismerik egymást, de először szerepelnek együtt címlapon. Mindkét egykori gyereksztár mára 47 éves, háromgyerekes családanya és sikeres művész. De mi az igazság abból, hogy a pályájuk elején nem szimpatizáltak? Ezt is megkérdeztük tőlük.

A80-as években járunk. Egy tizenhárom éves, svájcisapkás kislány üstökösként robbant be a hazai könnyűzenei életbe az Álmodozás című slágerrel. Nem sokkal később egy másik tinédzser is szórakozni hívta a fiatalokat a Buli után a takarítás című számával. Óriási sikerük lett, rögtön kialakult a Szandisok és a Dórások rajongótábora.

„A legviccesebb az volt az egészben, hogy én is Szandis voltam – árulja el Szinetár Dóra. – Amikor az első kazettája megjelent, a  barátnőimmel milliószor meghallgattuk, és kívülről fújtuk a dalokat.”

A két gyereksztár már azelőtt találkozott egymással, mielőtt igazán híresek lettek. Hogy volt ez lehetséges?

„12 évesen statisztaként szerepeltem a Nyomorultak című musical színpadi változatában, amiben Dóra Kis Co­sette-t alakította. Személyes kapcsolat akkor még nem alakult ki köztünk, de már tudtunk egymásról” – veszi át a szót Szandi, akit nem ért váratlanul Szinetár Dóra megjelenése a poppiacon.

„Hallottuk a híreket, hogy a sikerem után az egyik lemezkiadó szerződést kötött egy új tinisztárjelölttel. Emlékszem, amikor Dóra első slágere kijött, az akkori menedzseremmel és pót­apukámmal, Fenyő Miklóssal arról beszélgettünk, hogy fel kell kötnünk a gatyánkat, mert megjelent a konkurencia. Dórát nagyon tehetségesnek tartottam.”

Az egyidős lányok különböző személyiségűek voltak: Dóra kicsit koravénnek és introvertáltnak tűnt, Szandi pedig már akkor is ezer fokon pörgött.

„Én nem igazán szerettem a gyerekpopsztárságot, inkább teherként éltem meg. Szerintem Szandi ezt a dolgot sokkal lazábban kezelte – árulja el Dóra. – A színházban boldogan álltam a színpadon, és ha annak kapcsán megismertek, az büszkeség volt, de a popéneklés nekem mást jelentett. Nehéz volt kamaszként egyik napról a másikra országosan ismert emberré válni. Különösen, hogy akkoriban épp a szégyenlős korszakomat éltem. Persze a hosszú évek alatt megszoktam ezt a dolgot, és felnőttként már hálás vagyok érte.”

Tiniként nem volt könnyű az életük

A média azt sugallta, hogy a lányok nem kedvelik egymást. Újságcikkek tucatjai jelentek meg róluk, és megpróbálták összeugrasztani őket.

„Hírlapi kacsa volt, hogy rivalizálunk egymással. Friderikusznak akkoriban volt egy talkshow-ja Nyíregyházán – eleveníti fel Dóra. – Szandit meghívta vendégnek, engem pedig telefonon kapcsoltak be a  műsorba. Sándorral sokszor emlegettük azóta is ezt a beszélgetést, amit úgy próbált alakítani, mintha mi nem szeretnénk egymást, de ezt sehogy sem sikerült elérnie, mivel nem volt köztünk ellentét, sosem mondtunk rosszat a másikról. Szandi a vagány, rock and rollos vonalat képviselte, az én dalaim pedig – azt az egy, Buli után a takarítás című dalt leszámítva – intellektuá­lisabbak voltak, nem kifejezetten pörgős slágerek. Mindig elismertük egymás sikerét, és azon túl még szimpatizáltunk is egymással.”

Bár sokszoros arany- és platinalemezes énekesek voltak, híres tiniként nem volt könnyű az életük.

„Állandóan koncerteztem. A hazafelé úton pedig a turnébusz hátsó ülésén tanultam, mert másnap reggel nekem is kezdődött az iskola. Nem akartam, hogy a tanárok kivételezzenek velem, ezért a dolgozatokat ugyanúgy megírtam, mint az osztálytársaim” – meséli Szandi. Az általános iskola után mégis magántanuló lett, levelezőn fejezte be a gimnáziumot.

„Egy idő után már nem tudtam összeegyeztetni a nappali tagozatos iskolát és azt a mennyiségű munkát, amit 14-15 évesen végeztem.”

Fenyő Miki a pótapukája

Szandi az elmúlt 35 évet színpadon töltötte, hogy nem égett ki, annak több oka is van. „Mindig szerető család és közeg vett körül, így tudtam mentálisan ép maradni. A szüleim támogattak, a felfedezőmet, Fenyő Miklóst pedig a mai napig a pótapámnak tartom, nagyon jó kapcsolatban vagyunk. A férjemet, Bogdán Csabát 16 éves koromban ismertem meg, és azóta is ő az életem párja. A csodálatos gyerekeink, Blanka, Domi és Csabi is millió örömöt adnak. A belső hitem is erősen tart. 12 éves koromban önszántamból keresztelkedtem meg. János atya volt a tanítóm, neki is sokat köszönhetek.”

A popzene csak rövid kitérő volt

Dóra azt mondja, szerencsésnek tartja magát, hogy az elmúlt évtizedekben több műfajban is kipróbálhatta magát. Emiatt is élvezi a munkáját.

„A popzene csak egy kis szelete volt a karrie­remnek. Két szólólemez után, gyakorlatilag 16 éves koromban véget is ért, kinőttem belőle. Aztán jöttek a musicalek és a prózai színházi szerepek. Jelenleg több színdarabban játszom, és a Budapest Klezmer Banddel is koncertezem. Összetett a pályám, aminek nagyon örülök. Ugyanakkor mégsem ragaszkodom görcsösen ahhoz, hogy életem végéig színpadon legyek. Fontos a családommal töltött idő. Szeretek édesanya lenni. Megvalósításra váró tervem is van, olyan, aminek semmi köze a művészethez. Az idei év első hónapjait ennek a kivitelezésére szánom.”

Két-két fiú, egy-egy lány

Érdekes, de mindkettőjük életében felfedezhető a párhuzam. Szandinak és Dórának is három-három gyereke van. „A lányom, Blanka örökölte a művészi vénát, nagyon szép hangú, de nem akarta, hogy Szandi lányaként emlegessék itthon. Jelenleg bébiszitter Amerikában. A nagyfiam, Domonkos gazdasági informatikát tanul, és mellette egy gyorsétteremben dolgozik. A 18 éves Csabi pedig gimnazista, őt a divat érdekli” – mondja a rock and roll sztármami.

Dóra fia, Marci 27 éves és nős. A feleségével közös üzleti vállalkozást irányítanak. A  16 éves lánya, Zorka gimnazista, és bár szereti a színházat, de a gasztronómia és a pszichológia jobban érdekli, a hatéves Benji is szeret szerepelni, énekelni. „Igazi kis bohóc, imádja a muzsikát és mindent, ami a színházzal kapcsolatos” – ­teszi hozzá az édesanya.

A közös dal még nem jutott eszükbe

Bár az elmúlt évtizedekben többnyire csak tévéfelvételeken találkoztak egymással, a két sztárt együtt látva biztosak vagyunk abban, hogy a közös munka is jól menne nekik. De lesz-e valaha duettjük?

„Eddig ez még nem jutott az eszünkbe, de akár meg is történhet. Én annyira szeretek énekelni, hogy ha a jóisten úgy akarja, nyolcvanévesen is színpadon leszek” – mondja Szandi. Dórának sem lenne ellenére a közös munka.

„Szeretem Szandi energiáját. Ha az élet úgy hozza, benne vagyok abban, hogy akár egy jó ügy érdekében közösen énekeljünk.” S talán az egykori Szandisok és Dórások is megbékélnének most már egymással.

Mi a hobbijuk?

Dóra szeret kerámiázni, egy csillaghegyi művésztől tanul. „Hetente egyszer van egy kerámiaszakkör, jól érzem magam ott. Már sok szép tárgyat készítettem, szalvétatartót, kenyértartót, amiket ajándékba is szoktam adni a barátaimnak” – meséli.

Szandi rendszeresen edz, és különleges tortákat készít. Például gitár vagy madárpók formájút. „A családtagjaim születésnapjára sütök különböző emeletes tortákat. Szeretek a konyhában tevékenykedni” – árulja el az énekesnő.

Fotó: Forgács Bea

Smink: Szabó Lilla • haj: Rédli Ági • Stylist: Bendes Bianka • Ruha: Mohito, Reserved, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete