Lélek Sztárok

Magyar slágerek a fenyőfa alá: Szinetár-Bereczkitől a Neotonig összegyűjtöttük a legszebb ünnepi slágereket

A meghitt, ünnepi hangulat zenei aláfestéssel az igazi – akár készülődés közben vagyunk, akár a családi asztalnál ülünk. Összegyűjtöttük a legszebb dalokat.

TNT: Fehér karácsony

A dal a hóesés szépségét, a száncsengő hangját említi, és a szeretet adásának és kapásának fontosságát hirdeti. Dobrády Ákos jégvirágos slágere ünnepélyes és fülbemászó. Nem véletlen, hogy már hatmilliós nézettség felett jár a You­Tube-on. Ott a helye a karácsonyi válogatásdalok között ennek a 90-es években született szerzeménynek.

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán:  Ajándék

„Boldogság, tőled bármit kapni, boldogság, elég egy apró tárgy, tudom, hogy ott lesz benne minden vágy…” – énekli az egykor álompárnak kikiáltott Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán házaspár az Ajándék című dalban, ami elmaradhatatlan opusszá vált a hazai karácsonyi dalok sorában.

Zséda: A szürke patás

Rénszarvas nélkül nincs december. A hónap elején elkezdik repíteni a  Télapó szánját, és nagyon sokat dolgoznak, hogy minden kisgyerekhez eljussanak. Legyen szó Mikulásról vagy karácsonyról, a patások sok szerzőt megihlettek, többek között Rakonczai Viktort és Orbán Tamást, akik ezt a jókedvű slágert írták.

Dolly Roll: Karácsonyi képeslap

A Dolly Rollnak nem is egy karácsonyi dala van! A retró hangulatú Karácsonyi képeslap a 80-as években íródott. És ha már karácsonyi képeslap, akkor eláruljuk, hogy ez a kedves szokás az Egyesült Királyságból ered. Az első nyilvános postai szolgáltatás marketingeszköze volt. 1843-ban készítették az első karácsonyi lapokat, nem sokkal később pedig Európában is elterjedt ez a szokás.

Piramis: Ajándék

„Tél volt, hó esett, és jöttek az ünnepek. Gondolkodtam, mit is adhatnék neked. Amit csak én adhatok, amiről te is tudod, hogy igazán én vagyok…” – énekli Révész Sándor ebben a lírai dalban. A Piramis már 1978-ban megfogalmazta, hogy mi az ünnep lényege. Az Ajándék valóban egy ajándék, aminek a szövegére is érdemes figyelnünk.

Zámbó Jimmy: Szent karácsony éjjel

„Harang szól a kis faludban szent karácsony éjjel, együtt van az egész család, siess hát, ne késs el! Havas úton cseng a kis szán, a kéményekből füst száll, végre te is megpihenhetsz, a karácsonyfa ott áll” – énekelte négy és fél oktávos hangján Jimmy. Az énekes egy kevésbé ismert dala, a Szent karácsony éjjel. A karácsonyfa és a havas táj erősíti az ünnepi hangulatot. A vers pedig a gyertyagyújtás, az imádság és a szegények iránti törődés szimbóluma.

Neoton Família: Ha elmúlik karácsony

Az egy hónapos adventi készülődés után belépünk az ünnep kapuján. Három napon keresztül eszünk-iszunk, együtt van a család. Aztán elcsendesedik minden, elmúlik a karácsony, ahogy azt kiválóan megírta a Neoton Família. Még el sem kezdődik a karácsony, és mi már el is kezdjük hiányolni…

Katona Klári: Legyen ünnep!

Vannak olyan karácsonyi dalok, amelyek nem a meghittségről szólnak, mert a szeretet ünnepe tud kínzóan fájdalmas is lenni, ha épp annak hiányát éljük meg. A Legyen ünnep!-et eredetileg Demjén Ferenc írta és énekelte, mégis Katona Klári vitte igazán sikerre 1986-ban.

Nánásiék: Hógömb

Ördög Nóra és fotóművész férje, Nánási Pál 2018 óta minden évben elkészítik a saját családi karácsonyi számukat. A gyerekeik, Mici és Vencus mellett vendégművészek is szerepelnek a dalban és a vidám videóklipben. Eddig olyan sztárok tűntek fel Nánásiék oldalán, mint Tóth Andi, DR BRS, Tóth Vera, Takács Nicolas, a Lóci játszik vagy Vastag Tamás. A tavalyi daluk a Hógömb címet kapta, amelynek egyik dalszövegírója maga a csinos műsorvezetőnő volt.

Fotó: Tóth Beáta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete