Antal Imre annak ellenére elvállalta, hogy megosztja a legjobb receptjeit, hogy utálta a művész-szakácsokat. De, hogy mit is jelent ez, mondja el ő maga:
Antal Imre előszava 1983-ból
Őszintén be kell vallanom, hogy amióta újra divatba jöttek a fűszerek, közkinccsé vált a cserépedény (Römertopf), a grill- és infrasütő, egyre nehezebb egészen eredetien egyéni recepteket kitalálni. Nehezíti ezt még egyre gazdagodó szakácskönyv-kiadásunk. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mind több közöttünk a szakácsművész, vagy stílusosabban: a művész-szakács. Persze, blődlizni lehet! Íme: tejszínhabos fasírozott, vaníliás csirkefőzelék, mákos görögdinnye… De komolyra fordítva a szót, itt van néhány egyszerűbb recept.
Suhantott leves Vásárhelyről (4 személyre)
Erre a levesre mondtam még kisgyerek koromban, hogy olyan finom, mint a mennyei manna. Rajta is maradt: „manna-leves”.
Hozzávalók:
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg gyökér
- 10 dkg zellergumó
- ½ kk pirospaprika
- pár szem köménymag
- 1 zöldpaprika
- 1 dl tejföl
- 1 ek zsír
- 10 dkg tarhonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát mogyorónyi zsírban aranysárgára pirítom. Felaprítok sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, zöldpaprikát. A zsírba dobom és pár szem köménymagot, pirospaprikát hintek rá. Felöntöm két liternyi vízzel, amikor is sistergő hangot ad. Innen a neve: „suhantott” leves. Sózom, s amífg lassan fő, tarhonyát zsírban megpirítok. A levesbe öntöm és a zöldséggel együtt puhára főzöm. Tálaláskor tejfölt keverek bele.
(Régen a summások a következőképpen főzték: 10-15 dkg füstölt szalonnát kis kockára vágva sárgára pirítottak. Egy késhegynyi pirospaprikát tettek rá, feleresztették vízzel, gyengén sózták. Pár kanál tarhonyát puhára főztek benne és tálaláskor 3-4 kanál tejföllel ízesítették.)
Fotó: Fortepan / Urbán Tamás