Divat

Smink + napozás = faggyúdugaszokká áll össze a legdrágább kence is a bőrben

Legjobb elfelejteni a sminkelést nyáron – jobb, ha szabadon szellőzik az arc. Ha mégis kifestjük magunkat, ügyeljünk a részletekre, így nem ártunk a bőrünknek.

Arctisztítás kötelező!

Sminkelés előtt az első lépés az arc tisztítása. Szépen és tartósan sminkelni ugyanis csak tiszta arcra lehet. Ráadásul nyáron a melegben pórusaink kitágulnak, könnyebben szennyeződik a bőrünk. Az erős napsütés miatt pedig elkerülhetetlen az alapos hidratálás és a magas UV-védelem is. Mielőtt nekilátunk a szépítkezésnek, töltsük fel arcunkat életerővel: nyáron válasszunk gyorsan felszívódó gél állagú hidratálót vagy feszesítőszérumot. Ezzel már tökéletes alapot teremtünk fiatalos, üde megjelenésünknek.

Ásványvíz a nyári titok

Legjobb, ha a melegben nem tonikot használunk arctisztításra, inkább reggelente ásványvizes spray-vel kezeljük a bőrt, méghozzá két lépcsőben. (A csapvíz magas klórtartalma miatt erősen szárító hatású, és hiányoznak belőle a bőrt tápláló minerális anyagok.) Először fújjuk az arcunkra a permetet, és töröljük át a bőrt egy vattakoronggal. Jöhet a második spriccelés, de ezt már hagyjuk a bőrünkbe beszívódni. Bőrtípustól függetlenül bárki kipróbálhatja, nem marad utána olyan ragacsos érzés, mint az arctej után.

Nyáron csodásan mutat a bőrön:

✔ A ragyogó ajakír

✔ Kevéske csillámpor a szemhéjon

✔ Csillámos szemceruza vékony vonalban

✔ Estére színes szemhéjpúder

✔ Természetes árnyalatú rúzsok – natúr hatásúak, ajakrózsaszínűek

Láthatatlan alapozás

Ha makulátlan, tiszta a bőrünk, kellemesen napbarnított, gondolkodás nélkül elhagyhatjuk a melegben az alapozást. Biztos, hogy
a végeredmény tökéletes és természetes lesz. Ha mégis szeretnénk elfedni bőrünk apró hibáit, nyárra hidratáló alapozót vagy színezett hidratálókrémet használjunk. Ezek krémesek, könnyűek, vékonyan lehet felkenni őket, ráadásul a nagy részüket teljesen magába szívja a bőr. Így biztos, hogy a hőségben nem csúszik le arcunkról a vastag máz. Ezeket az alapozókat nem ecsettel vagy szivaccsal kell felkenni. Legjobb, ha ujjbeggyel masszírozzuk gyengéden a krémet a bőrbe, így lesz a lehető legvékonyabb rétegben a festék.

Jó tudni!

Csak csínján bánjunk a púderrel, hiszen arcunk úgy lesz a legszebb, ha természetes fénye megmarad. Ezt a hatást egyébként fel is lehet erősíteni némi folyékony, gyöngyházfényű krémmel vagy porral, úgynevezett highlighterrel is. Ezt főleg az arccsontra érdemes felvinni.

Vízálló vagy színes pillák

Szempillaügyben sok újdonságot nem fedeztek fel a szépségiparban. Még mindig a vízálló készítményeket ajánlják a nyári kánikulában. Szerencsére a tavalyi színes spirálokat sem kell a szemétbe dobnunk. A natúran meghagyott szemhéjat vidám ékszerrel kiegészítve még mindig izgalmassá teszik a világoskékre, zöldre, lilára festett szempillák.

Így lesz tartós a szemfesték

Bármikor jól jöhet, de a melegben igazi áldás a szemfesték-alapozó. Ha ilyen még nem lapul a sminktáskánkban, akkor leheletnyi korrektort is kenhetünk a szemhéjunkra, mielőtt felkenjük rá a színeket. Így sokkal biztosabban megmarad a szemhéjfesték, a ceruza- vagy a tusvonal is. Nyáron a legpraktikusabb, ha krémes szemhéjfestékek helyett por állagút használunk. Ha a lágyabb, visszafogottabb stílust kedveljük, az idei év divatját nekünk találták ki. A romantikus virágoskerteket idéző rózsaszín, kanári sárga, levendulalila, mentazöld és babakék egymással harmonizáló pasztell árnyalatai közül bármit festhetünk a szemhéjunkra.

Jöhet a rúzs

Miután a szem festését a szempilla spirálozásával befejeztük, jöhet a rúzs, amiből ilyenkor nem árt fényvédőset vásárolunk.

Pasztell árnyalatú szemhez idén válasszunk málna-, pink- vagy korallos- narancsszínű rúzst, és kész is a tökéletes nyári smink!

Le kell mosni, mert beleég!

Általános szabály, hogy lefekvés előtt a sminket alaposan le kell törölni, hiszen csak így tudjuk megelőzni a mitesszerek, gyulladások kialakulását. Letörölhetjük a festéket hidratálókrémmel, alkoholmentes arclemosóval vagy speciálisan erre a célra gyártott arctörlő kendővel. A nyári melegben mindez még nagyobb hangsúlyt kap, hiszen fokozódik az arc izzadása, az UV-sugárzás pedig a kitágult pórusokba könnyebben „beleégeti” a faggyúdugaszokat.

Tipp! Ha valaki olyan szerencsés, hogy arca egészséges színű és pattanásoktól mentes, az simán bevállalhat a hőségben egy laza szempillaspirál-szájfény minimál-sminket. Egy izgalmas, színes nyári ruhával ez is megszépít bárkit!

Hamvas vagy lebarnult arcélek

Nyár lévén bátran használhatjuk a bronzosító pirosítót, pláne, ha valaki egyébként is kreol bőrű, sötétebb hajú. A fehér bőrűek inkább barackosabb, rózsásabb árnyalatokkal hangsúlyozzák arccsontjukat.

Fotó: shuttestock