Divat

Napi pár perc alatt feszesít, ránctalanít: az arcjóga természetes módon fiatalít

Ma már számos orvosesztétikai beavatkozás létezik, amelyekkel felvehetjük a versenyt az öregedés ellen. Ám szakértőnk szerint létezik egyszerűbb és költséghatékonyabb módszer is, amivel gondoskodhatunk az arcbőrünk szépségéről és egészségéről.

Az arcjógagyakorlatok különféle mozdulatokból állnak, amelyek az arc más-más izmait célozzák meg. A bőr feszesítése mellett stresszoldó hatása is van, ezért érdemes beiktatni a mindennapjaink­ba. Hasonlóan működik, mint a testedzés: az izmok erősítése mellett nem csupán a külsőnkért, hanem a belső egyensúlyunkért is teszünk.

Megszünteti a puffadtságot is
Az arcjóga az arc masszírozásának és különböző gyakorlatoknak a kombinációja. „Az egyik legerősebb hatása a liftingelés, vagyis a bőr megemelése, de a masszírozó mozdulatoknak köszönhetően a letapadt izmok felszakítása, a kötöttségek megszüntetése és a feszesítés is kiemelt szerepet kap. A gyakorlatokkal hatással vagyunk a vérkeringésre és a nyirokkeringésre is, ezáltal idővel halványulhatnak és akár meg is szűnhetnek a ráncok. Az arcjóga egy olyan természetes fiatalító módszer, amelynek hála, a teljes arcunk és a kisugárzásunk meg tud újulni” – mondja Bulgakova Anfisa beauty coach és arcjógaoktató, aki évekkel ezelőtt egy orosz szépségakadémia arcjóga-mesterképzésén sajátította el a technikát. Az elmúlt években több száz nőnek segített szépségének fenntartásában és a fiatalításban.
„Az arcjóga elsődleges célja az arc szépségének hosszú távú fenntartása a lehető legtermészetesebb módon. Számos pozitív hatása mellett a gyakorlatoknak köszönhetően a ráncok szemmel láthatóan halványodhatnak, a bőr struktúrájára javul, miközben az izmokat is erősítjük, így feszesebb lesz a teljes arc. Fokozódik a vérkeringés, a nyirokkeringés, és beindulnak a méregtelenítő folyamatok. Mivel a nyirokrendszer működését is fokozzuk, a puffadt arc és a vizesedés is megszűnhet. A gyakorlatok során a nyak- és a hátizmainak erősítése is fontos szerepet kap, hiszen ezek a területek is erősen kihatnak az arc állapotára” – árulja el a szakértő.

Mennyi idő után látszik az eredmény?
Ha minden egyes nap szánunk 10-15 percet a gyakorlatokra, már két hét után garantáltan láthatjuk az eredményt. A hangsúly a rendszerességen van: mindennap tudatosan kell foglalkozni az arcunkkal ahhoz, hogy a szép eredményt fenntartsuk.

Milyen korban érdemes elkezdeni?
„Nincsenek életkorra vonatkozó szabályok. Érdemes minél előbb megtanulni a gyakorlatokat, és beépíteni őket a mindennapi rutinba, mert ezek élethosszig velünk maradnak. Nincs felső korhatár, aki elkezdi alkalmazni, mindig fiatalosabbnak, frissebbnek fog tűnni a koránál, úgyhogy bátran neki lehet állni akkor is, amikor az ember már látja az arcán az idő múlásának jeleit.”

Személyre szabva

A szakértő a természetes szépségápolás híveként tapasztalja, hogy számos félreértés kering az arcápolással kapcsolatban.

„Az előadásom során nagyon sok mindent elmondok a természetes szépségápolásról. Az arc visszajelzést ad a belső folyamatainkról: nagyon sokat el tud árulni egy-egy duzzanat, ránc, kötöttség. Minden eset és minden nő egyedi, így a legfontosabb, hogy mindenki személyre szabott tanácsokat kapjon. Vannak olyan gyakorlatok, melyek az alap arcjógagyakorlatok közé tartoznak és mindenkinek javasolt ezeket elvégezni, de a módszer akkor működik igazán, ha személyre szabott” – teszi hozzá Anfisa.

Naponta végzendő gyakorlatok

A szem környékére
Helyezzük közvetlenül a szemöldökünk fölé 2-2 ujjunkat, majd húzzuk többször, apró mozdulatokkal felfelé. A gyakorlatot ismételjük meg 10-15-ször egymás után.

Az áll kontúrozása
A mutató és a középső ujjunkból kampót formázunk, az állunkra támasztjuk, majd ellentétes irányba széthúzzuk őket az áll vonalán, felfelé, a fülek irányába.

Száj körüli ráncok ellen
Csücsörítünk a szánkkal, majd az ajkakat az ujjaink közé vesszük, és mintha gyurmáznánk, óvatosan átmasszírozzuk, kifelé húzzuk őket.

Homlokráncok ellen
Szakértőnk egyik nagy kedvence az úgynevezett kisöprés a homlokráncok ellen. 2-2 ujjal elkezdjük a szemöldök közti ráncot kisöpörni, mintha kifelé terelnénk a ráncokat a homlokunkról.

A nyak feszesítése
A mellkasunkra helyezzük a tenyerünket, majd mindkét irányban, 45 fokban nyújtjuk a nyakizmokat. A gyakorlatot elvégezzük jobbra és balra, majd előre, felfelé is, hogy minél feszesebben, hosszabban nyúljanak az izmok.

Fotó: adobestock