Divat

Hogyan őrizzük meg a barnaságot: 13+1 tipp a tartós bronz színért

Bár bőrünk 28 napos ciklusokban állandóan megújul – tehát barnaságunkat előbb-utóbb biztosan elveszítjük –, minél jobban hidratáljuk, annál tovább tart a nyári barnaság. Tippjeink és trükkjeink segítségével szeptemberben sem leszünk újra fehérek.

Védekezzünk!

Egy kutatás szerint egy évben legfeljebb 5000 forintot költünk napkrémre, és a nők 15%-a, valamint a férfiak 30%-a egyáltalán nem védekezik a káros sugarak ellen. Pedig a barnaságot UV-szűréssel hosszabban megőrizhetjük!

1. Krémezni, krémezni, krémezni

Napozás után a bőr mindig kiszárad, ami pikkelyesedéshez és a felső hámréteg leválásához vezet. A kiszáradás ráadásul elmélyíti a ráncokat is. Természetesen ezzel együtt a barnaság is elvész, tehát a legfontosabb, hogy folyamatosan ellássuk bőrünket nedvességgel. Használjunk olyan krémeket, amelyek aloe verát, ureát és glicerint tartalmaznak. Ha van bennük E-vitamin is, az még jobb, mert azzal a kollagén-veszteséget is elkerülhetjük.

2. Mit igyunk?

A napi 2-3 liter ásványvízfogyasztás természetesen ebben az időszakban is fontos, azonban figyeljünk arra, hogy az elkövetkezendő hetekben magnéziumban gazdag folyadékot válasszunk, ugyanis ezzel megelőzhetjük a foltosodást, és aktiváljuk a fáradt sejteket.

3. Együnk béta-karotint!

Minden nap (!) fogyasszunk béta-karotinban gazdag élelmiszereket (pl. sárgarépa, sárgabarack, paradicsom, sárgadinnye, kukorica), mert azok megsokszorozzák a pigmentek számát. Ráadásul a bennük található A-vitamin provitaminja védi bőrünket a káros UV-sugaraktól is. Egy kis plusz segítséget ad a gyógyszertárakban kapható karotin-kapszula.

4. Tejes-mézes fürdő

Kényeztessük magunkat tejes-mézes fürdővel: öntsünk a vízbe egy liter tejet és öt evőkanálnyi mézet. A tej zsírpótló, a méz pedig nedvességmegőrző hatású. Utána is használjunk testápolót, de mindenképpen kerüljük a gyümölcssav tartalmúakat, mert azok elősegítik a hámlást. Jó viszont, ha panthenol van bennük, mert az gyorsítja a bőr regenerációját.

5. Mályva és búzapehely

A mályvavirág és a búzapehely keveréke is segít
kisimítani a bőr enyhébb gyűrődéseit és ráncait.
Tegyünk egy tenyérnyi mályvát és 10 dkg búzapelyhet egy lenvászon zsákocskába, és lógassuk bele tizenöt percre a fürdővizünkbe. Ezután üljünk bele körülbelül húsz percre, majd levendulaolajjal kenjük be a testünket. Bőrünk szép feszes és friss lesz tőle.

6. Gyorsan tusoljunk!

Tévedés azt hinni, hogy bőrünk zuhanyozás közben nedvességet szív magába, ugyanis ennek az ellentéte történik. A gyors, langyos vizes tusolás a legjobb, és semmiképpen se használjunk szappant, hanem érzékeny bőrre való fürdőolajat. Tegyük félre az eddig használt fürdőkefénket és szivacsunkat, és vásároljunk magunknak tengeri szivacsot, amelyben a tenger mélyéből származó ásványi anyagok még megtalálhatók. Utána mindenképpen kenjük be magunkat napozás utáni testápolóval is.

7. Ráncok ellen

A nyak és a dekoltázs barázdái barnulás után sajnos még jobban látszódnak. Elmélyülésüket csökkenthetjük meleg avokádóolajos pakolással, amit 20 percig érdemes a bőrön hagyni. Utána a be nem szívódott felesleget finoman töröljük le egy puha törülközővel.

8. Alkoholosat ne!

A barnaságnak minden árt, ami a felső hámréteget irritálja vagy sérti. Tehát kerüljük az alkoholtartalmú arclemosót, parfümöt és dezodort!

9. Túrós maszk az arcra

Hidratáló és frissítő pakolást készíthetünk túróból. Keverjünk össze 4 evőkanál túrót, 3 evőkanál tejszínt és 2 tojássárgáját, kenjük az arcunkra, és pihenjünk le félórára. Utána finoman mossuk le. Mézes változatot is csinálhatunk 4 evőkanál folyékony mézből és
8 evőkanál túróból.

10. Rásegítés sminkkel

A bronzpúder aranyos csillogást ad a bőrnek, ezáltal barnábbnak tűnik. Ha nagy ecsetet használunk, az egész arcunkra tehetünk belőle (tehát nem csak pirosítóként használjuk).

11. Dobjuk el a cigarettát!

A halakban, mogyorófélékben és kakaóban található réz is segíti a pigmentképződést, viszont az alkoholfogyasztással és a cigarettázással az ellenkező hatást érjük el.

12. Ne menjünk strandra!

Közvetlenül nyaralás után lehetőleg ne menjünk strandra vagy uszodába, mert ott a víz mindig klóros, ez pedig szárítja a bőrt.

+1 Természetes radír

Mielőtt beköszönt az ősz, érdemes az egész testünket alaposan, ám finoman leradírozni. Ehhez használjunk természetes alapanyagokat: búza- vagy kukoricadarát keverjünk össze mézzel, tojássárgájával és tejszínnel. Ha különösen száraz a bőrünk, tegyünk még hozzá néhány csepp olívaolajat is.

fotó: profimedia