Szépség

A ragyogó bőr 4 titka: szürkeség helyett legyen üde a megjelenésünk!

Sokáig szeretnénk megőrizni, hogy fiatalos és üde legyen a külsőnk. Éppen ezért az évek előrehaladtával oda kell figyelni néhány problémára, és időben kell szembeszállni velük!

Probléma: Káros környezeti hatások

A bőr öregedéséért 80%-ban felel az életmódunk és a bőrápolás, éppen ezért ezekre nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Leginkább a napfény káros sugarai ellen kell felvennünk a harcot, mert sokszor bele sem gondolunk, hogy nemcsak a tűző nap lehet káros. Ugyanis az UV-A és UV-B sugarak sok szabad gyököt szabadítanak fel, rombolják a kollagén- és elasztinrostokat, amelyek a bőr rugalmasságáért felelnek.

  • Megoldás: Még a borúsabb őszi-téli napokon is használjunk fényvédőt, hiszen már egy kevés káros sugárzás is elég ahhoz, hogy a bőrünk elkezdjen ráncosodni. A szabad gyököket leghatékonyabban a sok antioxidánst tartalmazó gyümölcs és zöldség köti meg. De akár külsőleg is felvihetjük, ha vitaminokban gazdag krémeket, például A- vagy C-vitamos kencét kenünk az arcunkra.

Probléma: Stressz

A felgyülemlett feszültség nemcsak a szervezetünkre lehet hatással, hanem bizony a külsőnkön is nyomot hagy. Vagyis a külső hatások mellett erre is ugyanúgy oda kell figyelni. Ugyanis stressz hatására kortizol termelődik a szervezetünkben, ami a bőr elvékonyodásához és ráncok kialakulásához vezet.

  • Megoldás: Próbáljunk ki egy olyan módszert, ami segít abban, hogy megnyugtassuk az idegeinket. Például már egy húszperces séta a szabad levegőn sokat segíthet. Emellett ma már léteznek olyan krémek, amelyek kifejezetten a stressz kezdődő tünetei ellen veszik fel a harcot.

Probléma: Ráncok

Az irharétegben az elasztin- és kollagénrostok mennyiségi és minőségi csökkenésének következtében a bőr veszít rugalmasságából és feszességéből. Emiatt jelennek meg az első mély ráncok. A változókor után a bőr kollagénállományának körülbelül 30%-át veszíti el csupán néhány év alatt, ezért mielőbb érdemes tenni ellene.

  • Megoldás: Éjszakára is használjunk regeneráló arckrémeket, amelyek lehetnek egy kicsit zsírosabbak is a megszokottnál. De az olajokban gazdag (például avokádó vagy olíva) is segíthetnek a bőr rugalmasságának visszaállításában.

Probléma: Fakó bőr és foltok kialakulása

A harmincas éveinkben a pigmentet termelő melanociták elkezdenek lassulni. Emiatt tapasztalhatjuk azt, hogy a bőrünk már nem olyan ragyogó, és akár különböző foltok is kialakulhatnak. De erről külsőleg tehet a szmog, a környezetszennyezés, sőt, még a száraz levegőjű helyiségek is.

  • Megoldás: Leginkább a megfelelő arcápolás segíthet abban, hogy a bőrünk újra üde legyen, és eltüntessük az elváltozásokat. Érdemes a héten legalább kétszer különböző hámlasztó termékeket használni, hogy eltávolítsuk a felesleges réteget. De választhatunk halványító vagy ragyogást fokozó krémeket is.

Fotó: fotolia