Egészség

Ne éljünk fájdalommal: könnyű és egyszerű reumatorna 12 egyszerű lépésben

A reumatikus fájdalmat és gyulladást enyhíteni csak komplex kezeléssel lehet. A gyógyszerek mellett az életmódváltás és a gyógytorna is sokat segít.

Nyújtsunk mindennap!

„A rendszeres torna jótékony hatása a reumás emberek esetében sem vitatható” – mondja Horváth Judit gyógytornász. „Sokszor a betegnek a fájdalmak miatt nem könnyű elkezdeni a mozgást. A gyakorlatok viszont alkalmasak arra, hogy csökkentsék az ízületi fájdalmat, merevséget, és javítsák a rugalmasságot, izomerőt, kitartást. A torna gyógyító hatása abban rejlik, hogy javítja a vérkeringést, az anyagcserét és a méreganyagok kiválasztását. Mielőtt nekikezdünk, beszéljünk orvosunkkal. A gyulladásos szakaszban csak nagyon óvatosan szabad terhelni az ízületeket. Utána a tornának óriási szerepe lehet a megelőzésben. A legjobb, ha egy gyógytornász segítségével állítunk össze gyakorlatsort” – javasolja a szakember. Kezdetben egyszerűbb nyújtó mozdulat is elég a bemozgatásra. Ebben enyhe hajlítás és kiegyenesítés is lehet, ami javítja a rugalmasságot. Akár minden nap is végezhető gyakorlatok ezek, de fontos a lassú kivitelezés.

1.  Nyakhajlítás

A fejet tartsuk pontosan középen, szemünk egyenesen előre néz. A fejünket hajtsuk a bal vállhoz, majd vissza. Ezt megismételjük a jobb váll irányába is, majd ismét vissza.

2. Nyakfordítás

A fejet tartsuk pontosan középen. Lassan és enyhén fordítsuk a fejet balra, és nézzünk át a vállunk felett. Ne erőltessük meg, csak addig fordítsuk el a fejünket, ameddig nem kényelmetlen. Fordítsuk vissza középre. Ezután végezzük el a gyakorlatot jobbra is.

3. Vállkörzés

Engedjük le a vállakat, karjainkat lógassuk magunk mellett. Lassan forgassuk a bal vállat előre, majd lefelé, egy teljes kört járjon be így a váll, először az óramutató irányában, majd azzal ellentétesen. Végezzük el a gyakorlatot jobb vállal is. Majd mindkettővel egyszerre.

4. Csuklóhajlítás

Emeljük fel a bal kart, a könyököt hajlítsuk. Másik kézzel fogjuk meg a csuklónkat. Hajlítsuk be a bal csuklót magunk felé, majd vissza. Ismételjük ezt a másik oldalon, másik kézzel is.

5. Páros karemelés előre

Engedjük le a vállakat, karjainkat lógassuk magunk mellett. Lassan emeljük fel a karokat előre, majd a fejünk mögé, annyira, hogy az még ne okozzon fájdalmat. Könyökben a karok ne legyenek behajlítva. Engedjük le a karokat vissza lassan alaphelyzetbe.

6. Könyökhajlítás

Engedjük le a vállakat, karjainkat lógassuk magunk mellett. Lassan és óvatosan emeljük fel a felkart, amíg a kéz azonos oldali vállhoz ér. Engedjük le, és végezzük el a gyakorlatot a másik oldalon.

7. Ujjak behajlítása

Emeljük fel a kezet, tartsuk ujjainkat függőlegesen. Lassan, óvatosan hajlítsuk be az ujjakat, mintha integetnénk. Ezután zárjuk az ujjvégeket a tenyér felé. Ismételjük mindezt a másik kézzel is.

8. Ujjérintés

Formáljunk mutató- és hüvelykujjal „O” betűt. Ismételjük meg ezt a hüvelykujjal szembefordított többi ujjal sorban. Végezzük el a gyakorlatot a másik kézzel is.

9. Törzshajlítás oldalra

A fejet tartsuk pontosan középen, lábak kisterpeszben. Emeljük fel a jobb kart és a fej fölött vezessük balra. Hajoljunk balra, bal kéz a törzs mellett. Vissza középre, majd ismételjük meg a gyakorlatokat ellenirányban a másik karral.

10. Csípőmozgatás

A gyakorlathoz használjunk széket. Enyhén hajoljunk a szék hátulja felé, egyik lábat lassan mozgassuk előre, vissza középre, majd enyhén hátra. Próbáljuk meg a mozgást csípőből indítani és nem térdből. Másik lábbal ismételjük meg a gyakorlatot.

11. Húzódzkodás

Húzódjunk előre, egészen a szék széléig. Egyenesítsük ki a lábat, tegyük fel az egyik lábát egy másik székre. Lassan, derékból hajoljunk előre egyenes derékkal. Addig hajoljunk, amíg enyhe húzást érzünk a láb hátsó részében. 15-30 másodpercig tartsuk így, majd ismételjük meg a másik lábbal.

12. Bokakörzés

Üljünk a széken egyenes háttal. Emeljük fel a lábat, és egyenesítsük ki. Lábfejjel lassan körözzünk előre majd hátra. Ismételjük meg a másik lábbal.

fotó: archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete